H πλατεία των Καλλιτεχνών στο Παρίσι – PLACE DU TERTRE (Μονμάρτη)

Παρίσι-γαλλία

Σήμερα με το SuperGreeks θα σας ταξιδέψουμε στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην πιο όμορφη πλατεία της Ευρώπης, την πλατεία Μοντμάρτρη του Παρισίου στη Γαλλία.

Η πλατεία των καλλιτεχνών στο Παρίσι λέγεται place du tertre και βρίσκεται στην περιοχή της Μοντμάρτρης. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μόνο την περιοχή της πλατείας στην Μοντμάρτρη- Μια πλατεία καλλιτεχνών- Ένα όνειρο. Είναι διάσημη, είναι μποέμ, είναι SupeR! Η φήμη της χρονολογείται από το 19ο αιώνα, καθώς η συρροή καλλιτεχνών, η ζωή και τα έργα τους, την έκαναν διάσημη σε όλο τον κόσμο!

Γνωστοί καλλιτέχνες

Η Place du Tertre είναι μια πλατεία στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού της Γαλλίας. Η Place du Tertre άνοιξε για το κοινό το 1635 ως κεντρική πλατεία του χωριού της Μονμάρτρης. Από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, πέρασαν πάρα πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες – σχεδόν όλοι της εποχής : ζωγράφοι, τραγουδοποιοί και ποιητές. H περιοχή αυτή έγινε καταφύγιο για αρκετούς καλλιτέχνες όπως ο Van Gogh , o Pablo Picasso, ο Μορίς Ουτριλό, Ανρί Ματίς και άλλοι πολλοί περισσότεροι χάρη στο προσιτό κόστος ζωής και το φθηνό κρασί (η περιοχή αυτή απαλλάχθηκε από τον φόρο κρασιού του Παρισιού)! Εδώ διαμορφώθηκε μία καλλιτεχνική κοινότητα και κουλτούρα. Αναζητώντας την απομόνωση και την ηρεμία, οι καλλιτέχνες μετακόμιζαν στη Μονμάρτη.  Ζωγράφοι και συγγραφείς, συνδύαζαν το χαμηλό κόστος, το υπέροχο φυσικό τοπίο με τους ανεμόμυλους, την καταπληκτική θέα.

Σε ότι αφορά τη θέα να αναφέρουμε ότι από τα διάφορα σημεία της Μονμάρτης βλέπεις περίπου 50 χιλιόμετρα ορίζοντα σε μέρα με καλό καιρό. Βλέπεις σχεδόν όλο το Παρίσι.

Διαβάστε ακόμα :

Λίγα λόγια για το πιο ιδιαίτερο και ζεστό βιβλιοπωλείο του Παρισίου, Shakespeare and Company

Μετά το 1870

Ο ρομαντισμός έδωσε τη θέση του στο ρεαλισμό ενώ ταυτόχρονα υποχώρησε και  η φήμη που κάποτε είχε προσελκύσει τους μεγάλους καλλιτέχνες να έρθουν στη Μονμάρτη. Σιγά – σιγά η εικόνα της Μονμάρτης άρχισε να αλλάζει. Οι ανεμόμυλοι έγιναν μπαράκια και καμπαρέ, επαγγελματίες χορεύτριες έκαναν την εμφάνισή τους και η εμπορευματοποίηση της Μονμάρτης έκανε τους πρωτοκλασάτους καλλιτέχνες να την εγκαταλείψουν και ειδικά αυτούς που αναζητούσαν την καλλιτεχνική απομόνωση.

Οι αλλαγές στην περιοχή

  • Δευτεροκλασάτοι πλέον καλλιτέχνες είχαν αλλάξει την εικόνα της πλατείας παίρνοντας θέση στους καμβάδες 
  • Τη θέση των ανεμόμυλων πήραν τα μπαράκια και τα καμπαρέ
  • Εμπορευματοποίηση του προϊόντος

Η πλατεία αυτή βρίσκεται στην κορυφή του μεγαλύτερου λόφου του Παρισιού, ύψους περίπου 130 μέτρων.

Τα προβλήματα της σημερινής εποχής

  • Oι καλλιτέχνες εκτιμούν πως οι βεράντες των καφέ και των εστιατορίων καταλαμβάνουν πολύ χώρο, περιορίζοντας το δικό τους πλέον. Οι καλλιτέχνες, που ανά δύο μοιράζονται μόλις ένα τετραγωνικό μέτρο, υποστηρίζουν πως κάτω απ αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να έχουν έμπνευση για τα έργα τους – Και όντως. Ζητούν περισσότερο χώρο!
  • Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσεις να πάρεις κάποια άδεια. Η λίστα αναμονής για τους καλλιτέχνες είναι τεράστια.

Η Μονμάρτη ακόμα γοητεύει και παραμένει διαχρονική μέσα από την ιστορική της αξία.


Για τον ταξιδιώτη

Παρότι άλλαξαν αρκετά πράματα με το πέρας των χρόνων, η place du tertre και γενικότερα η περιοχής της Μονμάρτης είναι ένα μαγικό τοπίο που ακόμα σου προσδίδει την βαθύτατη κουλτούρα μιας άλλης εποχής , την απλότητα , την ομορφιά. Είναι δεδομένο πως αν περάσεις από την περιοχή και σου αρέσουν οι τέχνες, θα ενθουσιαστείς. Θα νιώσεις όμορφα συναισθήματα και θα αισθανθείς την απόλυτη ηρεμία παρότι θα βρίσκεσαι ανάμεσα σε πολύ κόσμο.

Θα συναντήσεις ακόμα καλούς καλλιτέχνες. Άλλοι ζωγραφίσουν την περιοχή της Μονμάρτης, άλλοι κάτι που έχουν εμπνευστεί εκείνη τη στιγμή και αρκετοί μπορούν να σου ζωγραφίσουν την προσωπογραφία σου.

Tip! Φεύγοντας από την Μονμάρτη και κατεβαίνοντας τις σκάλες για το κέντρο της πόλης , ίσως ακούσεις ένα πιάνο να ηχεί στα αυτιά σου από τον χώρο που σου δείχνουμε στη φωτογραφία παρακάτω. Κοίταξε μέσα 🙂 Για εμάς που δε γνωρίζαμε την τοποθεσία ήταν από τα πιο “δυνατά” highlight του ταξιδιού μας.

Η Μονμάρτρη με τους στενούς λιθόστρωτους δρόμους και τις περιορισμένες πλατείες θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks