Κεφάλαιο: Κατοικίδια στην Ολλανδία

Έχετε κατοικίδια ; Έχετε τον σκύλο ή την γάτα μαζί σας ή θέλετε να τον φέρετε στην Ολλανδία ;

Και εμείς έχουμε και συχνά προβληματιζόμαστε με διάφορα ζητήματα που προκύπτουν στις Κάτω Χώρες.

Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες ερχόμαστε να ζήσουμε μόνιμα στην Ολλανδία, και φυσικά δεν θα σταθεί αυτό εμπόδιο στον καλύτερό μας φίλο! Been there, done that. Ο αριθμός μεταναστών στο εξωτερικό αυξάνεται πλέον και σε μονάδες τετράποδων φίλων.  Είναι χρήσιμο, λοιπόν, να γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τα κατοικίδια στην Ολλανδία, βασιζόμενοι τόσο στην νομοθεσία όσο και στην εμπειρία μας.

*Πληροφορίες για τα διαδικαστικά πριν και κατά την μεταφορά του κατοικίδιου σας (π.χ. διαβατήριο, βιβλιάριο, εμβόλια, αεροδρόμιο κτλ ) θα αναφερθούν σε μελλοντικό άρθρο.

1. Φόρος Σκύλων

Το να έχεις κατοικίδιο, και δη σκύλο, σε πολλές ολλανδικές πόλεις έχει ως επακόλουθο να πληρώνεις έναν ετήσιο φόρο (”hondenbelasting”), ο οποίος εξαρτάται από τον αριθμό των σκυλιών. Εδώ μπορείτε να βρείτε πως διαμορφώνεται αυτός ο φόρος στην περιοχή που σας ενδιαφέρει. Όλο και περισσότερες πόλεις έχουν αρχίσει να καταργούν αυτό τον φόρο, συμπεριλαμβανομένου του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ  (στο οποίο υπήρχε από τις υψηλότερες φορολογίες σκύλων στο παρελθόν). Το 2019 αυτή η τάση θα συνεχιστεί, με περιοχές στις οποίες έχει ήδη αποφασιστεί η κατάργησή του και σε άλλες να βρίσκεται υπό συζήτηση. Ο φόρος αφορά μόνο τα σκυλιά.

2. Δήλωση στο δήμο

Μια ακόμα σημαντική πληροφορία είναι ότι θα πρέπει επίσης ο σκύλος σας να δηλωθεί στον δήμο (Gemeente) και στο Belastingdienst, εντός 14 ημερών από την άφιξή του.

3. Συλλογή περιττωμάτων

Η συλλογή περιττωμάτων του σκύλου μας -εννοείται ότι- είναι απαραίτητη καθώς μπορεί να μας επιβληθούν πρόστιμα, αλλά κυρίως γιατί σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, το περιβάλλον, την καθαριότητα. Σε πολλά πάρκα, ο δήμος έχει φροντίσει να έχουμε σακουλάκια και ειδικούς κάδους, αλλά πάντα μπορούμε να είμαστε pro-active και να έχουμε τα δικά μας!

4. Κτηνίατρος

Από τις πρώτες μας ενέργειες είναι να βρούμε τον κτηνίατρο που θα επισκεπτόμαστε (”dierenarts”) . Αν προκύψει επείγουσα κατάσταση, μπορούμε να καλέσουμε ασθενοφόρο. Τηλέφωνα θα βρείτε στο τέλος αυτού του άρθρου. Για Έλληνα κτηνίατρο στην Ολλανδία και σε περιπτώσεις ανάγκης παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

5. Σπίτι

Αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο εμπόδιο που ίσως συναντήσετε. Στο συμβόλαιο του σπιτιού, λογικά, θα γίνεται αναφορά στον αν επιτρέπονται ή όχι τα κατοικίδια. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, μαζί με το συμβόλαιο, είναι υποχρεωμένος να σας παραχωρήσει και τις Γενικούς Όρους και Προϋποθέσεις για την ενοικίαση σπιτιών στην Ολλανδία, που εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ενοικίασης , και βάσει του οποίου έχει στηθεί το εκάστοτε συμβόλαιο σπιτιού. Στο άρθρο 13.3, παρ. a αυτής της νομοθεσίας, γίνεται λόγος για την απαγόρευση κατοικίδιων εφόσον αυτά προκαλούν φασαρία/ ενοχλούν.  Αν λοιπόν το βασικό συμβόλαιο του σπιτιού έχει περιοριστικούς όρους, μπορείτε να επικαλεστείτε το συγκεκριμένο έγγραφο και να διαπραγματευτείτε τους όρους του συμβολαίου πάνω στο θέμα του κατοικίδιου σας. Σημειωτέον ότι η παραπάνω πρόταση δεν αποτελεί νομική συμβουλή εκ μέρους μας, αλλά διευκρίνιση και εξήγηση της νομοθεσίας, την οποία θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σαν επιχείρημα διαπραγμάτευσης όρων συμβολαίου. Οι Γενικοί Όροι και Προϋποθέσεις βρίσκουν ισχύ σε περιπτώσεις που δεν γίνεται σχετική αναφορά στο βασικό συμβόλαιο του σπιτιού. Αν όμως γίνεται αναφορά, τότε προφανώς έχουν προτεραιότητα οι όροι που θέτει ο ιδιοκτήτης.

6. Σκύλος και ΜΜΜ

Σκυλιά επιτρέπονται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για τα τρένα (NS) υπάρχει ένα μικρό αντίτιμο για την επιβίβαση κατοικίδιου (€ 3.10 , ημερήσιο εισιτήριο), εκτός αν το μεταφέρετε σε κλουβάκι, οπότε είναι δωρεάν . Στα λεωφορεία, τραμ και μετρό, η επιβίβαση είναι δωρεάν. Σκύλοι-οδηγοί ταξιδεύουν πάντα και παντού δωρεάν.

7. Ασφάλεια Κατοικίδιου

Η ασφάλεια του κατοικίδιου σας δεν είναι υποχρεωτική αλλά μπορεί να σας γλιτώσει από απροσδόκητα έξοδα. Το κόστος διαφέρει ανάλογα με τον τύπο ασφάλειας που θα προτιμήσετε, και κυμαίνεται από € 15-60 κατά μέσο όρο, τον μήνα.

Χρήσιμα τηλέφωνα για ασθενοφόρο σκύλων:

– Amsterdam: 020 626 2121

-The Hague: 070 328 2828 / 070 366 0909

-Hilversum: 035 683 0300

-Leiden :071 517 4141

-Masstricht/Zuid-West Limburg: 0900 443 3224

-Rotterdam: 010 415 5666/Dierenambulance Reo 010-476-8750

-Utrecht: 030 273 1600 (or 06 5477 2700)

-Wassenaar: 070 511 7772

Φωτογραφίες: Στις φωτογραφίες που χρησιμοποιήσαμε απεικονίζονται τα σκυλάκια της ομάδας του #SuperGreeks. 🙂 🙂 🙂 Σας στέλνουν σκυλό-χαιρετισμούς λοιπόν, ο Άρης, η Κάλι, o Λουκούμης και ο Άρης (2), (αντίστοιχα)!

Πηγές:

Having a Pet in the Netherlands

https://9292.nl/en/extra/pets-in-public-transport
https://www.expatfocus.com/c/aid=4720/articles/netherlands/an-expat-guide-to-bringing-pets-into-the-netherlands/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks