Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα κατοικίδιά σας στην Ολλανδία

γερμανία-σκυλιά-κορονοιός

Συχνά λέγεται οτι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αλλά αυτό ισχύει για όλα τα κατοικίδια ζώα. Γι’ αυτό πολλές φορές, όταν ένας άνθρωπος θελήσει να μετακομίσει μαζί με το ζωάκι του στη Γαλλία φροντίζει να τηρεί όλα τα μέτρα μετανάστευσης που χρειάζεται ή κάποιος άλλος με σκυλί μπορεί να επιλέξει το Βέλγιο που θεωρείται μία άκρως dog friendly χώρα. Επειδή όμως οι νόμοι και οι συνθήκες αλλάζουν από χώρα σε χώρα, αν θελήσετε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο στην Ολλανδία, πρέπει να είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε όλα τα βήματα που χρειάζονται για να μην αντιμετωπίσετε εσείς και το ζώο σας κάποιο πρόβλημα.

Εγγραφή του σκύλου σας

Στην Ολλανδία, όλα τα σκυλιά πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στο τοπικό δημαρχείο (gemeente). Η δήλωση με τον δήμο σας πρέπει να γίνει εντός των πρώτων 14 ημερών από την απόκτηση του σκύλου σας. Η απόδειξη εγγραφής έρχεται με τη μορφή μιας μικρής μεταλλικής ετικέτας που πρέπει να τη φοράτε στο κολάρο του σκύλου.

Ετήσιος φόρος σκύλου

Ανάλογα με το πού ζείτε στην Ολλανδία, ίσως χρειαστεί να πληρώσετε ετήσιο φόρο σκύλου (hondenbelasting) στην τοπική εφορία σας (Belastingdienst). Παρόλο που πολλοί δήμοι κατήργησαν εντελώς αυτόν τον φόρο, περίπου 200 εξακολουθούν να τον επιβάλλουν. Το ποσό μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Οι τρεις δήμοι με τον υψηλότερο φόρο σκύλου, για παράδειγμα, είναι το Γκρόνινγκεν στα 124,80 ευρώ, η Χάγη στα 120,12 ευρώ και ο Χέντρικ Ιντό Άμπαχτ στα 119,64 ευρώ. Μπορεί επίσης να προστεθούν κι άλλες χρεώσεις για κάθε επιπλέον σκύλο. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι οι γάτες και άλλα κατοικίδια δεν απαιτούν εγγραφή ή φόρο. Ελέγξτε τον ιστότοπο του δήμου σας για περισσότερες πληροφορίες.

Μικροτσίπ αναγνώρισης

Εκτός από την εγγραφή του σκύλου σας στο τοπικό δημαρχείο, απαιτείται επίσης να έχετε εμφυτεύσει ένα ηλεκτρονικό μικροτσίπ. Το τσιπ, το οποίο δεν είναι μεγαλύτερο από έναν κόκκο ρυζιού, τοποθετείται κάτω από το δέρμα από έναν κτηνίατρο και περιέχει πληροφορίες όπως το όνομα του κατοικίδιου, τη διεύθυνση και τον αριθμό επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης. Οι αρχές χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να εντοπίσουν τα κατοικίδια ζώα που έχουν χαθεί ώστε να τα ενώσουν ξανά με τους ιδιοκτήτες τους. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι λεπτομέρειες είναι ενημερωμένες και αντιστοιχούν στα τωρινά σας στοιχεία.

Διαβατήρια για κατοικίδια

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν διαβατήρια για κατοικίδια όταν ταξιδεύουν με τα ζώα τους ή τα φέρνουν στην Ολλανδία. Τα διαβατήρια πρέπει να περιλαμβάνουν το μικροτσίπ ή τον αριθμό τατουάζ του κατοικίδιου για αναγνώριση, καθώς και άλλα δεδομένα, όπως αρχεία όλων των εμβολιασμών και κλινικές εξετάσεις.

Ασφάλιση κατοικίδιων ζώων

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων. Υπάρχουν διάφορα ασφαλιστήρια συμβόλαια που ταιριάζουν στον προϋπολογισμό και τις ανάγκες σας. Ανάλογα με το επίπεδο κάλυψης που επιλέγετε, αυτά μπορούν συχνά να καλύψουν πολλά από τα έξοδα που σχετίζονται με λογαριασμούς κτηνιάτρου και θεραπεία σε περίπτωση τραυματισμού ή ασθένειας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν κάλυψη κατοικίδιων ζώων στις Κάτω Χώρες περιλαμβάνουν τις:

Κατά την εξέταση της ασφάλισης κατοικίδιων ζώων, είναι σημαντικό να διαβάσετε τη διατύπωση του συμβολαίου πολύ προσεκτικά, ώστε να έχετε σαφή κατανόηση του τι καλύπτει. Εάν γνωρίζετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι επιρρεπές σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, φροντίστε να ελέγξετε ότι η πολιτική καλύπτει και αυτή. Φυσικά, θα θέλετε να ελέγξετε εάν ο πάροχος ασφάλισης είναι καταξιωμένος και αξιόπιστος. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να διαβάσετε σχτικές κριτικές online και να κάνετε ερωτήσεις μέσα σε τοπικές ομάδες και κύκλους ξένων, που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.

Βόλτα με σκυλί

Βγάζοντας βόλτα το σκυλί σας

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον δήμο σας για να μάθετε πού ο σκύλος σας είναι ελεύθερος να περπατήσει χωρίς λουρί και πού μπορεί να κάνει την ανάγκη του. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι μπορεί να σας επιβληθεί ένα μεγάλο πρόστιμο εάν επιτρέψετε στο σκύλο σας να κάνει την ανάγκη του σε μια μη καθορισμένη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των περιπάτων με το σκυλί σας, πρέπει να καθαρίσετε το χάος που μπορεί να αφήσει πίσω του και να το ρίξετε σε έναν από τους σημαδεμένους κάδους. Αυτοί είναι συνήθως πράσινοι και έχουν μια εικόνα πάνω τους που παραπέμπει στη χρήση τους. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα μαζί σας μερικές σακούλες.

Υποχρεωτική εκπαίδευση για ορισμένες φυλές

Το 2017, η ολλανδική κυβέρνηση δημοσίευσε έναν επίσημο κατάλογο με 20 διαφορετικές ράτσες σκύλων που θεωρεί επικίνδυνες ή υψηλού κινδύνου. Τον επόμενο χρόνο, τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος, ο οποίος καθιστά υποχρεωτικό για τους ιδιοκτήτες αυτών των φυλών να παρακολουθήσουν μια σειρά μαθημάτων για τη διατήρηση σκύλων με τάση επιθετικής συμπεριφοράς. Τα Pitbull τεριέ/διασταυρώσεις, τα Rottweilers και οι Καυκάσιοι Ποιμενικοί είναι μεταξύ των φυλών.

Ο νόμος αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των επιθέσεων από σκύλους. Περαιτέρω μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν την παροχή εξουσίας στα συμβούλια να απαγορεύουν άλλες φυλές καθώς και την εφαρμογή απαγόρευσης εισαγωγής τους και αναπαραγωγής. Επιπλέον, η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει ένα κεντρικό μητρώο για την καταγραφή περιστατικών δαγκώματος σκύλων και μια τηλεφωνική γραμμή για τους ανθρώπους που θα αναφέρουν επικίνδυνα σκυλιά ή ιδιοκτήτες που αρνούνται να τα αντιμετωπίσουν σωστά. Εάν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα σκυλί, μπορείτε να βρείτε συμβουλές για την επιλογή ενός από τους ιστότοπους του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών για τα Κατοικίδια (LICG) ή των Minder Hondenbeten (στα Ολλανδικά).

Κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Ολλανδία

Οι Ολλανδοί είναι μεγάλοι λάτρεις των κατοικίδιων ζώων και υπάρχει ένα καλό δίκτυο κτηνιάτρων και νοσοκομείων ζώων σε όλη την Ολλανδία. Μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο για κτηνιάτρους (dierenarts) και πρακτικές (dierenartspraktijk) στην περιοχή σας.

Υπηρεσίες ασθενοφόρων ζώων

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε έναν κτηνίατρο έκτακτης ανάγκης (Dieren Spoedkliniek) ή μια 24ωρη υπηρεσία, μπορείτε είτε να καλέσετε το ασθενοφόρο των ζώων (Dierenambulance) στην περιοχή σας είτε τον τοπικό κτηνίατρό σας. Και οι δύο θα αναφέρουν έναν αριθμό έκτακτης ανάγκης για βοήθεια εκτός των ωρών γραφείου.

 • Άμστερνταμ: 020 626 2121
 • Χάγη: 070 328 2828 /070 366 0909
 • Hilversum: 035 683 0300
 • Λάιντεν: 071 517 4141
 • Μάαστριχτ/Zuid-West Limburg: 090 0443 3224
 • Ρότερνταμ: 010 415 5666 /010 476 8750
 • Ουτρέχτη: 030 273 1600 06 /065 477 2700
 • Wassenaar: 070 511 7772


Απώλεια και εύρεση κατοικίδιου

Εάν χάσετε το κατοικίδιό σας μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την Amivedi Nederland (υπηρεσία εντοπισμού ζώων) στο 090 0264 8334. Εάν το ζώο διαθέτει ηλεκτρονικό τσιπ αναγνώρισης, μπορείτε επίσης να αναφέρετε την απώλεια στην εθνική βάση δεδομένων τσιπ. Επιπλέον μπορείτε να καλέσετε σε έναν από τους παρακάτω αριθμούς:

 • Άμστερνταμ: Dierenkwijtlijn, 020 470 5000 (επιλέξτε 1 στο μενού για να αναφέρετε το κατοικίδιο που λείπει)
 • Den Bosch: Bosch en Duin, Dierenkliniek, 030 228 3810
 • Αϊντχόφεν: Dierenkliniek Dikkertedap, 040 243 2455
 • Groningen: Diergeneeskundig Centrum Paterswoldseweg en Hoogkerk, 050 525 2697
 • Χάρλεμ: Dierenkliniek Meerwijk, 023 533 3363
 • Χάγη: Haags Dierencentrum, 070 366 1806 (επιλέξτε 1 στο μενού)
 • Μάαστριχτ: Dierenkliniek Oranjeplein, 043 363 1818
 • Ρότερνταμ: Dierenopvangcentrum, 010 437 4211
 • Ουτρέχτη: Amivedi Dieren Opsporingsdienst (υπηρεσία εντοπισμού ζώων), 030 251 3372



Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα




Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?