Μπορεί πλέον ο κάθε κάτοικος Άμστερνταμ να ζητήσει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το καλό της πόλης

Άμστερνταμ-δημοψηφίσματα

Από την 1η Φεβρουαρίου, θα υπάρξει νέος κανονισμός για τα δημοψηφίσματα στο Άμστερνταμ. Ο καθένας μπορεί να κάνει δημοψήφισμα για μια πρόταση του και ως κάτοικοι του Άμστερνταμ θα μπορούμε πλέον να απορρίψουμε μια απόφαση του συμβουλίου

Αυτό είναι το Άμστερνταμ που θέλει να ζήσει ο μισός πλανήτης.

Από αυτή την 1η Φλεβάρη του 2022 θα είναι ευκολότερο για τους Αμστερντάμερς να διοργανώσουν ένα δημοψήφισμα. Με τον νέο κανονισμό, οι κάτοικοι του Άμστερνταμ θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στο άμεσο περιβάλλον τους και στο μέλλον της πόλης.

Το όριο για την υποβολή αίτησης δημοψηφίσματος έχει μειωθεί και ο κατάλογος των θεμάτων που ενδέχεται να υποβληθούν σε δημοψήφισμα διευρύνθηκε. Επίσης, δεν υπάρχει πλέον όριο συμμετοχής και οι κάτοικοι του Άμστερνταμ μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι ένα σχέδιο σε δημοψήφισμα.

Υπογραφές

Για να ζητήσεις τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος τώρα απαιτούνται10.000 υπογραφές, ήταν 27.000. Επιπλέον, οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους 10 εβδομάδες αντί για 6 εβδομάδες για να συγκεντρώσουν αυτές τις υπογραφές υποστήριξης. 

Εάν το συμβούλιο ικανοποιήσει το αίτημα δημοψηφίσματος, οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος μπορεί επίσης να λάβει έναν κάποια χρήματα για την εκστρατεία.

Νέοι κανόνες παιχνιδιού

Η δημόσια διαβούλευση για τον νέο κανονισμό πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο. 

Αφού το δημοτικό στέλεχος έλαβε στη συνέχεια απόφαση σχετικά με το διάταγμα, το δημοτικό συμβούλιο το ενέκρινε στις 23 Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από την 1η Φεβρουαρίου.

Περισσότερες δυνατότητες

Υπάρχουν τώρα 2 κύριοι τύποι δημοψηφισμάτων:

  • Δημοψήφισμα επί σχεδίου συμβουλίου ή εκτελεστικής απόφασης. Σε δημοψήφισμα για σχέδιο συμβουλίου ή εκτελεστικής απόφασης, οι κάτοικοι του Άμστερνταμ μπορούν να αντιταχθούν σε πρόταση του δήμου, εάν αρκετοί άνθρωποι την καταψηφίσουν! Ένα νέο χαρακτηριστικό είναι ότι οι κάτοικοι του Άμστερνταμ μπορούν να υποβάλουν μια εναλλακτική πρόταση πολιτών εάν δεν συμφωνούν με μια απόφαση του συμβουλίου. Από την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι οι κάτοικοι ένα εναλλακτικό σχέδιο. Τότε δεν ψηφίζετε υπέρ ή κατά της απόφασης του δήμου, αλλά υπέρ του σχεδίου Α, του σχεδίου Β ή κανενός σχεδίου.
  • Δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία. Σε μια πρωτοβουλία πολιτών, οι ίδιοι οι κάτοικοι του Άμστερνταμ μπορούν να προτείνουν ένα θέμα για ψηφοφορία, αλλά -και αυτό είναι επίσης νέο- το δημοτικό συμβούλιο μπορεί με τη σειρά του να προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Άμστερνταμ ψηφίζουν το σχέδιο Α ή το σχέδιο Β, αντί να λένε απλώς «ναι» ή «όχι» σε μια πρόταση.

Γνωρίζοντας περισσότερα

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον νέο κανονισμό για το δημοψήφισμα μπορείτε να βρείτε στο amsterdam.nl/referendumregulation . 

Έτσι δομούνται σωστά οι δήμοι και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Συμμετέχεις στην πόλη σου ενεργά και αποφασίζεις γι’ αυτήν.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks