Οι ωκεανοί θα είναι ακόμη θερμότεροι το 2021, η στάθμη της θάλασσας υψηλότερη

Η θερμοκρασία της θάλασσας στους ωκεανούς έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ παγκοσμίως πέρυσι. Αυτό ισχύει και για την οξίνιση των ωκεανών και του θαλασσινού νερού, ενώ η συνεχιζόμενη τήξη των πάγων, σε συνδυασμό με τη θέρμανση του νερού, έχει ωθήσει τη στάθμη της θάλασσας σε πρωτοφανή ύψη. 

Αυτα είναι τα ευρήματα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (WMO) στην ετήσια έκθεσή του Κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος .

Ένα τέταρτο ρεκόρ από πέρυσι αφορά τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά είναι και πάλι ανησυχητικά συμπεράσματα για τέσσερις βασικούς κλιματικούς δείκτες. Ο WMO παρατηρεί, όχι για πρώτη φορά, ότι οι ανθρώπινες ενέργειες οδηγούν σε εκτεταμένες αλλαγές και επιβλαβείς και μακροχρόνιες συνέπειες στην ξηρά, στις θάλασσες και στην ατμόσφαιρα.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα έχουν οδηγήσει σε ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2021. Οι επιπτώσεις όλων των κυμάτων καύσωνα, των δασικών πυρκαγιών, των πλημμυρών και άλλων καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα έχουν στοιχίσει πολλές ζωές και έχουν αποβεί σε βάρος της ευημερίας, της ασφάλειας των τροφίμων και του νερού.

Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά μέσο όρο 4,5 χιλιοστά ετησίως τα τελευταία δέκα χρόνια. Σε σύγκριση με τη δεκαετία μεταξύ 1993 και 2002, η αύξηση μεταξύ 2013 και 2021 ήταν υπερδιπλάσια.

Τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα χρόνια.

Το 2021, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του έτους, έγινε λόγος για το La Niña, ένα καιρικό φαινόμενο κατά το οποίο ζεστό νερό φεύγει από τις ακτές της Λατινικής Αμερικής, με αποτέλεσμα ένα προσωρινό ψυχρό ρεύμα.

Ως αποτέλεσμα, οι θερμοκρασίες ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από το 2020, αλλά αυτό δεν ανέτρεψε την τάση αύξησης των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών.

Η θερμότερη χρονιά μέχρι σήμερα ήταν το 2016.

Το περιβάλλον και τα μάτια μας, SuperGreeks μου !

Mε πληροφορίες από NOS

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks