Το SuperGreeks ήταν στην κοπή πίτας της ελληνικής κοινότητας του Άμστερνταμ και κατέγραψε όσα συνέβησαν

Οι πόρτες άνοιξαν στις 16:00 σε έναν εξαιρετικό χώρο που θύμιζε Ελλάδα. Ένας αρκετά μεγάλος χώρος κατάλληλος για τέτοιου είδους εκδηλώσεις με ωραία διακόσμηση , μεγάλα στρόγγυλα τραπέζια, stage μουσικής, ένας μεγάλος και επιβλητικός πολυέλαιος.

Ο χώρος όπως πρέπει και σιγά σιγά οι Έλληνες, αλλά και φιλλέληνες Ολλανδοί ”κατέκλυσαν” όλα τα τραπέζια. Το φαγητό μύριζε πριν καν μπεις στο εσωτερικό του χώρου και στο bar της κοινότητας, όταν καταφθάσαμε, ήδη μοίραζαν τα πρώτα ποτά.

Τα τραπέζια αναμειγμένα με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών. Έλληνες από το βαθύ παρελθόν με “προϋπηρεσία” στο Άμστερνταμ μια 40ετία τώρα. Έλληνες που έφυγαν προ-κρίσης για ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό και νέες περιπέτειες. Οι”Έλληνες της κρίσης” και φυσικά οι φοιτητές μας. Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, με διαφορετικές εμπειρίες , όλοι μια παρέα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς και τις κουβέντες να δίνουν και να παίρνουν. Τα πρώτα πιάτα και ποτά κατέφθασαν στα τραπέζια και ξεκίνησε η εκδήλωση.

Η μουσική ξεκίνησε με ένα φοβερό σχήμα και συνέχισε μέχρι αργά το βράδυ να μας ξεσηκώνει και κρατάει συντροφιά….

Ήρθε η ώρα της κοπής της πίτας

Στην κοπή της πίτας παρευρέθηκε επίσης ο νέος Πρέσβης στην Ολλανδία κος Νικόλαος Πλεξίδας  όπου και άνοιξε την ομιλία και απηύθυνε χαιρετισμό στον απανταχού ελληνισμό της διασποράς. Έπειτα το λόγο πήρε ο πρεσβύτερος της ενορίας του Ζάανταμ και τέλος τον λόγο πήρε ο ο πολύ έμπειρος δημοσιογράφος της ΕΡΤ, κος Γιώργος Συριόπουλος. *( Tην ομιλία του Κου Συριόπουλου θα την αναρτήσουμε σε ένα επόμενο, ξεχωριστό άρθρο μιας και ανέφερε πολύ σημαντικά πράματα που θα θέλαμε να σταθούμε εκτενέστερα ).

Δείτε video από την ομιλία του Πρέσβη όπου ως SuperGreeks θα θέλαμε επίσης να τον καλωσορίσουμε και να του ευχηθούμε ό,τι καλύτερο με τα νέα του καθήκοντα. Οι ανάγκες των Ελλήνων της Ολλανδίας είναι αρκετές και θα θέλαμε να του επισημάνουμε -αν και το τόνισε και ο ίδιος- ότι τον χρειαζόμαστε κοντά μας.

Η πίτα κόπηκε και το συμβούλιο της κοινότητας του Άμστερνταμ απηύθυνε επίσης χαιρετισμό, ευχές και το κάλεσμα προς τον απανταχού Ελληνισμό του Άμστερνταμ και των τριγύρω περιοχών ώστε να αγκαλιάσουν το νέο εγχείρημα της ελληνικής κοινότητας.

Για την κοινότητα

Ως #SuperGreeks ήμασταν και εμείς εξ’ αρχής επιφυλακτικοί με την Ελληνική κοινότητα , αλλά γρήγορα με την παρουσία μας στα κοινά και γνωρίζοντας τους ανθρώπους του συμβουλίου και τα υπόλοιπα μέλη, αντιληφθήκαμε ότι γίνεται μια πραγματικά τεράστια προσπάθεια για να διατηρηθεί αυτό το ”οικοδόμημα” που ξεκίνησε πριν από 45 χρόνια!

Η Ελληνική κοινότητα χρειάζεται την στήριξη όλων μας ώστε να διατηρηθεί και ενισχυθεί αυτό το πολύ σοβαρό, πολιτιστικό εγχείρημα που έχει πολλούς λόγους για να υπάρχει.

Μουσικά events, τα ταβερνάκια που γίνονται τακτικά, οι παρουσιάσεις βιβλίων, η βιβλιοθήκη – κληρονομιά με τα σπουδαία και χιλιάδες βιβλία, τα μαθήματα Ολλανδικών , οι εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες της κοινότητας και οι στόχοι και το όραμα είναι αυτό το εγχείρημα να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Και θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο αν πλαισιώσουμε την προσπάθεια της Ελληνικής κοινότητας και προσφέρουμε από τη μεριά μας ό,τι μπορούμε.

Θα επανέλθουμε με περισσότερα για τις προσπάθειες που γίνονται στην ελληνική κοινότητα του Άμστερνταμ ,όπως και άλλων κοινοτήτων σε Ολλανδία και Βέλγιο, ώστε να αναδείξουμε τα θετικά της συμμετοχής μας σε αυτές τις σημαντικές προσπάθειες.

Η λαχειοφόρος αγορά

26 Δώρα μοιράστηκαν από επιχειρήσεις Ελλήνων της Ολλανδίας. Άλλα μεγαλύτερα δώρα, άλλα μικρότερα, το συναίσθημα ίδιο αν κέρδιζες ή έστω παρακολουθούσες την διαδικασία. Είναι όμορφο πράμα να δίνεις και να παίρνεις …

Οι χοροί και το γλέντι

Οι χοροί ξεκίνησαν με παιδάκια του Άμστερνταμ ( Μαθήματα ελληνικών χορών για τα παιδάκια των μελών της Κοινότητας του Άμστερνταμ, παραδίδονται δωρεάν κάθε δεύτερη Κυριακή από τον Manolis Iskis & την Leontien Kleibrink ) και έπειτα ανέλαβαν οι επαγγελματίες και δάσκαλοι των παιδιών . Το θέαμα όπως πάντα μοναδικό.

Αφού τελείωσε η κοπή της πίτας και η λαχειοφόρος αγορά έπειτα τα χορευτικά σκίπτρα πήραν οι δεκάδες Έλληνες που μεράκλωσαν και υπό τους ήχους και μελωδίες της μπάντας.

Πλέον αναμένουμε την επόμενη χρονιά για να γεμίσουμε 2 χώρους σαν αυτόν που φιλοξενήθηκε η φετινή κοπή της πίτας για την ελληνική κοινότητα του Άμστερνταμ.

Συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά για να έχουμε και περισσότερες εκδηλώσεις , περισσότερη Ελλάδα, περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ενέργειας που μας λείπουν τόσο.

* Το #SuperGreeks από φέτος θα προσπαθεί να βρίσκεται σε όσες περισσότερες εκδηλώσεις γίνεται στο Benelux.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks