Κόστος ζωής στο Βέλγιο: Πόσα περίπου θα χρειαστείτε;

Το να πάρει κάποιος άνθρωπος την απόφαση να μετακομίσει σε μία άλλη χώρα, θα μπορούσε σίγουρα να θεωρηθεί απόφαση ζωής. Ψάχνοντας το μέρος του κόσμου που θα εγκατασταθεί όμως, αν δεν είναι η Ολλανδία επειδή θέλει να γίνει ερωτικός μετανάστης, πρέπει να συνυπολογίσει κάποιους βασικούς βιοτικούς παράγοντες για τη ζωή σε μία ξένη χώρα. Σε αυτούς τους παράγοντες συγκαταλέγεται το κόστος ζωής που για παράδειγμα στη Γαλλία δεν είναι και αρκετά μικρό. Τι συμβαίνει όμως με την περίπτωση του Βελγίου και πόσα χρήματα κατά μέσο όρο χρειάζεται ένας άνθρωπος για τα πάγια έξοδά του;

Η στρατηγική θέση του Βελγίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το καθιστά σημαντική χώρα τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Μεγάλο μέρος της βελγικής οικονομίας εξαρτάται από την εξαγωγή μεταποιημένων προϊόντων στην υπόλοιπη ΕΕ, με τις αποστολές πρώτων υλών να προέρχονται επίσης από γειτονικές χώρες. Αυτό επέτρεψε στους Βέλγους να απολαύσουν υψηλό βιοτικό επίπεδο και κατά συνέπεια ένα ανάλογο κόστος διαβίωσης.

Το κόστος ζωής στο Βέλγιο

Εάν ανησυχείτε για το υψηλό κόστος ζωής, λάβετε υπόψη ότι τα βελγικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και φορολογίας είναι πολύ προχωρημένα, πράγμα που σημαίνει ότι η ανισότητα εισοδήματος είναι πολύ μικρότερο πρόβλημα από ό,τι σε άλλες χώρες.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι με το υψηλότερο κόστος ζωής έρχονται υψηλότερα επίπεδα ζωής. Το Βέλγιο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες στον κόσμο όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Κόστος ζωής στις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες κατατάχθηκαν στην 27η θέση στην έρευνα της Mercer για την ποιότητα ζωής του 2018. Το βιοτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες παραμένει υψηλό και το κόστος στέγασης και δημόσιων συγκοινωνιών είναι γενικά χαμηλότερο από τις γειτονικές ευρωπαϊκές πόλεις.

Το συνολικό κόστος ζωής στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι είναι:

 • 6% ακριβότερα από τη Μαδρίτη
 • 10% φθηνότερα από το Μόναχο
 • Περίπου το ίδιο με τη Ρώμη
 • 23% φθηνότερα από το Παρίσι
 • 37% φθηνότερα από το Λονδίνο
 • 39% φθηνότερα από τη Νέα Υόρκη

Κόστος ζωής στη Μπριζ

Η Μπριζ είναι η περίφημη πρωτεύουσα της Δυτικής Φλάνδρας, μια επαρχία στο φλαμανδικό τμήμα του Βελγίου. Ενοικίαση, φαγητό και μεταφορά είναι μερικά από τα πράγματα στα οποία ξοδεύουν περισσότερο τα χρήματά τους οι κάτοικοι της Μπριζ.

Το συνολικό κόστος ζωής στη Μπριζ εκτιμάται ότι είναι:

 • 14% πιο ακριβά από τη Μαδρίτη
 • 4% πιο ακριβά από το Μόναχο
 • 3% πιο ακριβά από τη Ρώμη
 • 7% φθηνότερα από το Παρίσι
 • 10% φθηνότερα από το Λονδίνο
 • 24% φθηνότερα από τη Νέα Υόρκη

Κόστος ζωής στη Γάνδη

Η Γάνδη είναι η πρωτεύουσα της Ανατολικής Φλάνδρας. Όπως και η Μπριζ, το βιοτικό επίπεδο δεν είναι τόσο υψηλό όσο στις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα, αλλά ως λιμάνι και πανεπιστημιακή πόλη προσφέρει κάποια πράγματα που οι Βρυξέλλες δεν προσφέρουν.

Το συνολικό κόστος ζωής στη Γάνδη είναι περίπου:

 • Περίπου το ίδιο με τη Μαδρίτη
 • 12% φθηνότερα από το Μόναχο
 • 25% φθηνότερα από το Παρίσι
 • 38% φθηνότερα από το Λονδίνο
 • 38% φθηνότερα από τη Νέα Υόρκη

Κόστος στέγασης στο Βέλγιο

Υπάρχει δυνατότητα αγοράς και ιδιοκτησίας ακινήτου, αν και οι περισσότεροι μετανάστες επιλέγουν να νοικιάσουν στο Βέλγιο. Όταν συγκρίνετε τις μέσες τιμές ενοικίασης με τον μέσο μισθό στο Βέλγιο, η ενοικίαση ενός σπιτιού με δύο μπάνια και τρία υπνοδωμάτια είναι εφικτή.

Εναλλακτικά, οι μετανάστες μπορούν να επιλέξουν να νοικιάσουν διαμερίσματα που εξυπηρετούνται σε μηνιαία βάση μέσω μιας πύλης ακινήτων όπως η BBF, η οποία έχει διαμερίσματα στις Βρυξέλλες και σε άλλες πόλεις του Βελγίου.

Οι Βρυξέλλες έχουν υψηλότερες τιμές ενοικίου και μεγαλύτερο ανταγωνισμό για ενοικιάσεις, ειδικά από αλλοδαπούς. Στο κέντρο της πόλης των Βρυξελλών, οι τιμές είναι κατά μέσο όρο περίπου 1.500 ευρώ το μήνα για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων. Αν και η Αμβέρσα έχει συνολικά υψηλότερο κόστος ζωής, το ενοίκιο για το ίδιο είδος διαμερίσματος είναι μικρότερο, περίπου 1.200 ευρώ το μήνα.

Από τις τέσσερις κύριες βελγικές πόλεις, η Μπριζ είναι η φθηνότερη όσον αφορά την ενοικίαση ενός διαμερίσματος τριών υπνοδωματίων στο κέντρο της πόλης. Εκεί, θα ξοδεύετε περίπου 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα.

Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί όταν ψάχνετε να νοικιάσετε στο Βέλγιο είναι ότι τα περισσότερα συμβόλαια είναι για εννέα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε για εννέα χρόνια. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι φθηνότερο από μια βραχυπρόθεσμη σύμβαση.

Εάν θέλετε να αγοράσετε ακίνητα στο Βέλγιο, οι τιμές στο κέντρο της πόλης των Βρυξελλών είναι περίπου 3.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στο κέντρο της Αμβέρσας, τα διαμερίσματα κοστίζουν κατά μέσο όρο 2.660 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η Γάνδη είναι η πιο ακριβή για αγορά με περίπου 3.730 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αγορά σπιτιού-Μεσίτρια

Κόστος κοινής ωφέλειας στο Βέλγιο

Στις Βρυξέλλες, μπορείτε να πληρώσετε περίπου 125 ευρώ το μήνα για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, που γενικά περιλαμβάνουν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση και σκουπίδια, για ένα διαμέρισμα περίπου 85 τετραγωνικών μέτρων. Ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζείτε, αυτές οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν.

Κόστος δημόσιων συγκοινωνιών στο Βέλγιο

Οι περισσότερες βελγικές πόλεις συνδέονται καλά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Βέλγιο. Σε μεγάλες πόλεις του Βελγίου, η κάρτα μεταφοράς για το μήνα κοστίζει περίπου 35–50 ευρώ. Αυτά τα περάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς. Ένα μόνο ναύλο κοστίζει συνήθως περίπου 2 € – 3 €.

Οι τιμές των ταξί ξεκινούν από περίπου 4 € στις Βρυξέλλες και είναι περίπου 2 € ανά χιλιόμετρο στη συνέχεια. Σε άλλες μεγάλες πόλεις, ο ρυθμός εκκίνησης ποικίλλει, αλλά ο ρυθμός ανά χιλιόμετρο είναι γενικά στο ίδιο εύρος. Η οδήγηση στο Βέλγιο είναι μια κοινή επιλογή, με τις τιμές του φυσικού αερίου να κυμαίνονται από 1,20 έως 1,40 ευρώ το λίτρο.

Κόστος για σπουδές στο Βέλγιο

Τα δημόσια σχολεία στο Βέλγιο μπορεί να φαίνονται δύσκολα στην πλοήγηση στην αρχή, αλλά λάβετε υπόψη ότι το βελγικό σχολικό σύστημα έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στην ίδια χώρα με την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάλογα με το πού μένετε στο Βέλγιο, τα παιδιά σας θα διδάσκονται στα ολλανδικά, γαλλικά ή γερμανικά, αν και υπάρχουν πολλά διεθνή σχολεία στο Βέλγιο.

Σε ιδιωτικό ή διεθνές σχολείο, θα έχετε περισσότερο έλεγχο στο τι και πώς διδάσκεται το παιδί σας. Ορισμένα σχολεία είναι δίγλωσσα, ενώ κάποια διδάσκουν αποκλειστικά στα αγγλικά. Τα δίδακτρα στα διεθνή σχολεία στο Βέλγιο κυμαίνονται από 6.000 έως 30.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με το σχολείο.

Η φοίτηση στο Βέλγιο είναι επίσης πολύ φθηνότερη από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες. Οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ πληρώνουν ετήσια αμοιβή περίπου 500-600 €, αν και οι φοιτητές από το εξωτερικό πληρώνουν σημαντικά υψηλότερα τέλη.

Κόστος φροντίδας παιδιών στο Βέλγιο

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στο Βέλγιο είναι η ιδανική επιλογή για εργαζόμενους γονείς. Υπάρχουν κρατικά και ιδιωτικά βελγικά κέντρα φροντίδας παιδιών, αν και υπάρχουν εκπτώσεις φόρου και για τα δύο. Επειδή οι θέσεις κλείνουν γρήγορα συνιστάται να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγγραφης νωρίς στην εγκυμοσύνη σας.

Τα έξοδα φροντίδας παιδιών ποικίλλουν ανάλογα με το τμήμα του Βελγίου που βρίσκεστε και το προσωπικό σας εισόδημα. Στη φλαμανδική περιοχή, αναμένετε να πληρώνετε μεταξύ 1,30 και 23 ευρώ την ημέρα ανά παιδί, ενώ στο γαλλόφωνο Βέλγιο οι τιμές είναι ελαφρώς υψηλότερες, περίπου 2–28 ευρώ την ημέρα. Λάβετε υπόψη ότι αυτό βασίζεται στο εισόδημα του νοικοκυριού και εκπίπτει από φόρους σε ένα βαθμό.

Όλοι όσοι ζουν στο Βέλγιο δικαιούνται επιδόματα παιδιού. Οι μηνιαίες τιμές είναι στο περίπου οι εξής:

 • Πρώτο παιδί: 92 €
 • Δεύτερο παιδί: 170 €
 • Οποιοδήποτε επόμενο παιδί: 254 €
 • Πρόσθετα επιδόματα με βάση την ηλικία προστίθενται μόλις το παιδί συμπληρώσει τα έξι χρόνια.
παιδιά-βιντεοπαιχνίδια

Κόστος υγειονομικής περίθαλψης στο Βέλγιο

Όλοι στο Βέλγιο υποχρεούνται να έχουν βελγική ασφάλιση υγείας, είτε μέσω του κρατικού συστήματος, είτε ιδιωτικά, είτε με συνδυασμό και των δύο. Η υγειονομική περίθαλψη στο Βέλγιο πληρώνεται μέσω ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλισης υγείας, επιτρέποντας στους ασθενείς να επιλέξουν τους δικούς τους βελγικούς γιατρούς και νοσοκομεία στο Βέλγιο.

Παρόλο που πληρώνετε γενικά εκ των προτέρων, ένα καλό μέρος των εξόδων υγειονομικής περίθαλψης επιστρέφεται. Όσοι έχουν κρατική ασφάλιση μπορούν να επιλέξουν συμπληρωματικές ιδιωτικές ασφάλειες για να πάρουν όλα τα χρήματα πίσω από θεραπείες.

Εάν εργάζεστε σε μια εταιρεία στο Βέλγιο, περιμένετε περίπου το 13% του μισθού σας να πηγαίνει στην ασφάλιση υγείας κάθε χρόνο και αφαιρείται αυτόματα. Ο εργοδότης σας θα συνεισφέρει άλλο 25% για να ολοκληρώσει το κόστος.

Κόστος παντοπωλείων στο Βέλγιο

Τα είδη παντοπωλείου είναι δύσκολο να εκτιμηθούν ως προς τις τιμές λόγω των μεταβλητών που εμπλέκονται, όπως το μέγεθος του νοικοκυριού, οι διατροφικές ανάγκες και οι αγαπημένες μάρκες.

Ωστόσο, το μέσο βελγικό κόστος μηνιαίων ειδών παντοπωλείου είναι περίπου 150 € ανά άτομο, αλλά αυτό ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τα καταστήματα στα οποία ψωνίζετε.

Κόστος για φαγητό στο Βέλγιο

Το Βέλγιο, και ιδίως η πρωτεύουσα Βρυξέλλες, είναι γνωστό για τη μαγειρική του ικανότητα. Οι Βρυξέλλες συγκρίθηκαν με πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και το Παρίσι λόγω της μεγάλης ποιότητας και της ποικιλίας των γευστικών εμπειριών που έχει να προσφέρει.

Αλλά μπορείτε εύκολα να βρείτε φθηνότερες επιλογές, οπότε όσοι αγαπούν να τρώνε έξω δεν θα πρέπει να περιοριστούν. Τα φθηνά γεύματα για ένα άτομο κυμαίνονται από 10 € έως 15 €, με μισό λίτρο (εμπορικής) μπύρας να κοστίζει περίπου 4 €. Για σύγκριση, ένα γεύμα αξίας McDonald’s είναι περίπου 8 € και ένα καπουτσίνο περίπου 2,70 €.

Ένα εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας που προσφέρει γεύμα τριών πιάτων για δύο θα κοστίζει γενικά περίπου 60 €, έως και περίπου 100 € ανά άτομο ή περισσότερα στα κορυφαία εστιατόρια του Βελγίου. Μια χρέωση υπηρεσίας 10-15% θα προστεθεί αυτόματα στον λογαριασμό σας και αυτό είναι καλό να το γνωρίζετε από πριν.

Φορολογικά έξοδα στο Βέλγιο

Το Βέλγιο φημίζεται για τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στο κόστος ζωής στο Βέλγιο. Οι κορυφαίοι εισοδηματίες πλήττονται με το εντυπωσιακό 50% του εισοδήματός τους, σε σύγκριση με το 45% σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στη μείωση του βελγικού φόρου εισοδήματος και μπορούν να διεκδικηθούν διάφορες φορολογικές εκπτώσεις.

Οι φόροι ξεκινούν από 25% στο εισόδημα έως και 12.990 ευρώ ετησίως, με τον υψηλότερο φόρο να είναι 50% στα εισοδήματα των 39.660 ευρώ και άνω. Το κράτος εισπράττει φόρο εισοδήματος και εταιρειών, ενώ οι δημοτικές αρχές χειρίζονται δημοτικούς φόρους και φόρους περιουσίας.

Ορισμένοι μετανάστες ενδέχεται να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για φορολογικό καθεστώς μη κατοίκου στο Βέλγιο, όπου πρέπει να πληρώσουν φόρο μόνο επί του εισοδήματος που αποκτήθηκε στο Βέλγιο.
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?