Πόσο κοστίζει η ζωή στη Γαλλία;

Το να ζήσει κανείς στη Γαλλία συχνά μπορεί να αποτελέσει όνειρο ζωής. Το Παρίσι ουσιαστικά έχει αποτελέσει σκηνικό για πολλές ταινίες και η μετακόμιση στη χώρα με τη συντροφιά του κατοικιδίου σας δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, το κόστος ζωής στη Γαλλία είναι υψηλότερο από ό, τι στις γειτονικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης και η πόλη του φωτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για αυτό. Η υπόλοιπη χώρα, ιδιαίτερα η ύπαιθρος και η νότια Γαλλία, έχουν χαμηλότερο κόστος ζωής.

Κόστος ζωής στη Γαλλία

Εάν πιστεύετε ότι το υψηλό κόστος ζωής στη Γαλλία, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, είναι πάρα πολύ για να το διαχειριστείτε, λάβετε υπόψη ότι η Γαλλία διαθέτει επίσης ένα από τα υψηλότερα πρότυπα ζωής στον κόσμο. Κατατάσσεται πάνω από το μέσο όρο στην ισορροπία εργασίας-ζωής σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Υπάρχει επίσης μια γενικά έντονη αίσθηση κοινότητας. Οι Γάλλοι τείνουν να ασχολούνται περισσότερο με τα πολιτικά, πράγμα που σημαίνει ότι νοιάζονται πραγματικά για το τι συμβαίνει στη χώρα τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτό οικονομικά, ως χώρα με εκτεταμένο γαλλικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα σημείο υπέρ της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε μόλις μετακομίσετε στη Γαλλία

Κόστος ζωής στο Παρίσι

Το Παρίσι προσελκύει μετανάστες για διάφορους λόγους: μερικοί θέλουν να ζήσουν το ρομαντισμένο ιδανικό του Παρισιού, ενώ άλλοι κατευθύνονται εκεί για την καλύτερη ποικιλία θέσεων εργασίας στο Παρίσι, όπου βρίσκονται πολλές διεθνείς εταιρείες.

Στην έκθεση κόστους ζωής της Mercer για το 2018, το Παρίσι (34ο) ήταν πιο ακριβό από το Άμστερνταμ, το Μόναχο και τις Βρυξέλλες, αλλά φθηνότερο από το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τη Ζυρίχη.

Το εκτιμώμενο κόστος ζωής στο Παρίσι είναι:

 • 22% φθηνότερα από τη Νέα Υόρκη
 • 37% ακριβότερο από τη Μαδρίτη
 • 29% πιο ακριβά από τις Βρυξέλλες
 • 10% φθηνότερα από το Λος Άντζελες
 • 17% φθηνότερα από το Λονδίνο

Διαβάστε πώς να βρείτε ένα σπίτι με ενοίκιο στο Παρίσι

Κόστος ζωής στη Λυών

Η Λυών είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη Γαλλία και είναι ένα γκουρμέ καταφύγιο. Είναι μια εξαιρετική πόλη για να ζείτε και να εργάζεστε ως κέντρο για τις τραπεζικές υπηρεσίες, καθώς και τα φαρμακευτικά προϊόντα, το λογισμικό και άλλες βιομηχανίες, προσελκύοντας πολλούς μετανάστες που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς, αλλά και αυξάνοντας το κόστος ζωής της Λυών.

Η Λυών είναι η μόνη άλλη γαλλική πόλη που κατατάσσεται στην έκθεση Mercer για το κόστος ζωής, κατατάσσεται ως η 105η στον κόσμο το 2018.

Το κόστος ζωής στη Λυών είναι:

 • 33% φθηνότερα από τη Νέα Υόρκη
 • 18% πιο ακριβά από τη Μαδρίτη
 • 12% πιο ακριβά από τις Βρυξέλλες
 • 22% φθηνότερα από το Λος Άντζελες
 • 28% φθηνότερα από το Λονδίνο
Άνθρωποι στη Λυόν

Κόστος ζωής στη Μασσαλία

Η Μασσαλία είναι μία από τις πιο διεθνείς πόλεις στη Γαλλία και ο αριθμός των αποδημητών που ζουν εκεί υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό. Όντας μια πόλη λιμάνι, είναι ιδανικό για διεθνείς επιχειρήσεις, καθώς και για να απολαύσετε τον χαλαρό τρόπο ζωής μιας παραθαλάσσιας πόλης-θέρετρου.

Περιττό να πούμε ότι οι αμμώδεις παραλίες αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς ομογενείς. Σε σύγκριση με το κόστος ζωής του Παρισιού, το κόστος ζωής στη Μασσαλία είναι πιο προσιτό.

Το κόστος ζωής στη Μασσαλία είναι:

 • 42% φθηνότερα από τη Νέα Υόρκη
 • Περίπου το ίδιο με τη Μαδρίτη
 • Περίπου το ίδιο με τις Βρυξέλλες
 • 33% φθηνότερα από το Λος Άντζελες
 • 38% φθηνότερα από το Λονδίνο

Κόστος στέγασης στη Γαλλία

Η γαλλική κατοικία είναι πασίγνωστα ακριβή αν πάτε για ένα τυπικό μητροπολιτικό διαμέρισμα. Οι κάτοικοι μπορούν να ξοδέψουν έως και 50% του μηνιαίου μισθού μόνο για ενοίκιο σε πόλεις όπως το Παρίσι και η Λυών. Όταν πηγαίνετε από ένα σπίτι με ένα υπνοδωμάτιο σε ένα με πολλά υπνοδωμάτια, οι τιμές εκτοξεύονται ακόμη περισσότερο. Οι κάτοικοι μπορούν να μειώσουν το κόστος ζωής τους στο Παρίσι μετακομίζοντας σε μια λιγότερο μητροπολιτική περιοχή ή ζώντας στα παρισινά προάστια.

Για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο του Παρισιού, για παράδειγμα, ετοιμαστείτε να πληρώσετε έως και 1.400 ευρώ το μήνα, ή διπλάσιο από αυτό εάν θέλετε δύο ή τρία υπνοδωμάτια. Η Λυών είναι πολύ φθηνότερη όσον αφορά τη διαμονή, με τις τιμές να ξεκινούν από περίπου 600–800 ευρώ το μήνα για ένα κεντρικό διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου ή 1.100 ευρώ για ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων. Η Μασσαλία είναι ακόμα φθηνότερη, με διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου που ξεκινούν από περίπου 550 € το μήνα και ακίνητα τριών υπνοδωματίων για 950 €.

Εάν αγοράζετε ακίνητα στη Γαλλία, οι γαλλικοί φόροι ιδιοκτησίας τείνουν να είναι πολύ χαμηλότεροι από άλλες χώρες. Θα μπορούσατε ενδεχομένως να πουλήσετε την ιδιοκτησία σας στο εξωτερικό και να αγοράσετε ένα σπίτι στη Γαλλία, με αρκετά χρήματα για να απολαύσετε μια άνετη διαβίωση.

Κόστος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και internet στη Γαλλία

Το Παρίσι έχει βασικά έξοδα κοινής ωφέλειας παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, συνολικά κατά μέσο όρο περίπου 160 ευρώ το μήνα για ένα διαμέρισμα 85 τετραγωνικών μέτρων. Οι βασικές υπηρεσίες κοινής ωφελείας σε αυτήν την περίπτωση αναφέρονται στο νερό, τη θέρμανση, το ηλεκτρικό ρεύμα και τη συλλογή σκουπιδιών.

Σε μικρότερες πόλεις στη νότια Γαλλία, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας μπορεί να είναι πολύ φθηνότεροι χάρη στις καιρικές συνθήκες όλο το χρόνο.

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία δεν είναι υψηλό σε σύγκριση με τα πρότυπα της ΕΕ. Το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία είναι περίπου 0,15 € ανά KWh, χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ των 0,20 €.

Το κόστος του διαδικτύου στη Γαλλία είναι επίσης σχετικό, με τα βασικά πακέτα να ξεκινούν από περίπου 20–30 ευρώ το μήνα. Εάν έχετε τηλεόραση, θα πρέπει επίσης να υπολογίσετε το κόστος μιας ετήσιας τηλεοπτικής άδειας (139 €).

Κόστος δημόσιων συγκοινωνιών στη Γαλλία

Αν και το κόστος ζωής στο Παρίσι είναι υψηλότερο από αυτό της αγροτικής Γαλλίας, ένα από τα οφέλη της ζωής σε μια καλά ανεπτυγμένη, μητροπολιτική πόλη είναι το εκτεταμένο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών στη Γαλλία. Οι ομογενείς που ζουν στο Παρίσι και στις περισσότερες άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, θα διαπιστώσουν ότι δεν χρειάζονται καθόλου αυτοκίνητο.

Τα συστήματα του μετρό και άλλες δημόσιες συγκοινωνίες στις γαλλικές πόλεις είναι αρκετά καλά και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά. Για παράδειγμα, ένα εισιτήριο μονής διαδρομής στο Παρίσι είναι περίπου 1,90 € και ένα μηνιαίο πάσο κοστίζει περίπου 75 €, αλλά υπάρχουν διαφορετικές εκπτώσεις που προσφέρονται. Επιπλέον, ορισμένοι εργοδότες πληρώνουν επιδοτήσεις για τα έξοδα μεταφοράς εάν χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μεταβείτε από και προς την εργασία σας.

Στις αγροτικές περιοχές, οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν είναι τόσο ανεπτυγμένες. Πολλοί ομογενείς που ζουν στην επαρχία τείνουν να έχουν το δικό τους αυτοκίνητο, με το καύσιμο να κοστίζει περίπου 1,60 € το λίτρο.

Το κόστος των ταξί ποικίλλει σε όλη τη Γαλλία. Αν πάρετε ταξί στο Παρίσι ή τη Μασσαλία, για παράδειγμα, το τέλος θα ξεκινήσει από 5 € και θα αυξηθεί κατά περίπου 1,30 € ανά χιλιόμετρο. Αλλού το τιμολόγιο εκκίνησης είναι φθηνότερο περίπου στα 2,50 € και στη συνέχεια αυξάνεται 1,80 € ανά χιλιόμετρο.

Μετρό στο Παρίσι

Κόστος παντοπωλείων στη Γαλλία

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις δαπάνες παντοπωλείου. Η αγορά από εξειδικευμένα καταστήματα αντί για μεγαλύτερες αλυσίδες ή γαλλικά σούπερ μάρκετ θα αυξήσει το κόστος ζωής στη Γαλλία.

Ωστόσο, κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να διαθέτετε προϋπολογισμό τουλάχιστον περίπου 220-290 ευρώ το μήνα ανά άτομο για είδη παντοπωλείου στη Γαλλία.

Κόστος εκπαίδευσης στη Γαλλία

Κάτι που η Γαλλία κάνει εξαιρετικά καλά είναι η δημόσια εκπαίδευση. Κάθε παιδί από την ηλικία των έξι έως 16 ετών πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο και το κράτος πληρώνει για τα πάντα εκτός από κάποια σχολικά είδη και εκδρομές. Το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι αυστηρό αλλά αυτό μπορεί να λειτουργήσει καλά για πολλά παιδιά.

Ωστόσο, τα δημόσια σχολεία στη Γαλλία δεν είναι τυπικά δίγλωσσα. Οι γονείς που αναζητούν διεθνή σχολεία στη Γαλλία θα πρέπει να υπολογίσουν υψηλότερο κόστος ζωής στη Γαλλία, αν και ορισμένοι εργοδότες καλύπτουν το κόστος εκπαίδευσης σε πακέτα μετεγκατάστασης ξένων χωρών.

Εάν οι γονείς επιλέξουν ένα διεθνές σχολείο στη Γαλλία, τα παιδιά τους μπορούν να διδαχθούν σε μια οικεία γλώσσα και να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σπουδών παρόμοιο με τη χώρα καταγωγής τους. Οι γαλλικές ιδιωτικές σχολές μερικές φορές χρηματοδοτούνται εν μέρει από το κράτος και έτσι μπορούν να ακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών της Γαλλίας. Τα σχολεία που δεν επιδοτούνται είναι ελεύθερα να ακολουθούν τα δικά τους προγράμματα σπουδών.

Το κόστος των ετήσιων σχολικών τελών ποικίλλει σημαντικά, αλλά ξεκινά περίπου από 2.250 ευρώ ετησίως.

Τα πανεπιστήμια στη Γαλλία, αν είναι κρατικά πανεπιστήμια, έχουν πολύ λογικές τιμές, ειδικά σε σύγκριση με τα δίδακτρα που θα πληρώνατε στις ΗΠΑ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, οι διεθνείς φοιτητές δεν χρειάζεται απαραίτητα να πληρώσουν υψηλότερα τέλη. Για γαλλικό ισοδύναμο πτυχίου, τα ετήσια τέλη μπορεί να είναι μικρότερα από 200 ευρώ. Σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, μπορείτε να πληρώσετε μεταξύ 3.000 και 10.000 ευρώ το χρόνο.

γαλλία-σχολεία-μαθητές

Κόστος υγειονομικής περίθαλψης στη Γαλλία

Μια θετική πτυχή του κόστους ζωής στη Γαλλία είναι η επιδοτούμενη υγειονομική περίθαλψη. Χάρη σε ορισμένες πρόσφατες αλλαγές, όλοι όσοι ζουν στη Γαλλία για περισσότερο από τρεις μήνες είναι επιλέξιμοι για κρατική ασφάλιση υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών. Αυτή η ασφάλιση, PUMA, χρηματοδοτείται από το γαλλικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που σημαίνει ότι περίπου το 8% των πακέτων αμοιβών των περισσότερων εργαζομένων πηγαίνει προς αυτήν, ενώ ένα άλλο 13% πληρώνεται από τους εργοδότες.

Όλοι πρέπει πρώτα να εγγραφούν σε μια γαλλική ασφαλιστική εταιρεία υγείας και έναν γιατρό στη Γαλλία και να περάσουν από αυτόν τον γιατρό για τις περισσότερες ιατρικές θεραπείες. Περίπου το 70% των ιατρικών δαπανών καλύπτονται, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης ή η γέννηση μωρού στη Γαλλία, το 100% του κόστους καλύπτεται από το γαλλικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Όσοι θέλουν 100% κάλυψη μπορούν να εγγραφούν για ιδιωτική ασφάλιση υγείας για να καλύψουν το υπόλοιπο.

Κόστος φροντίδας παιδιών στη Γαλλία

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι συνήθως το πρώτο σημείο για όσους αναζητούν φροντίδα παιδιών στη Γαλλία. Πρόκειται για κέντρα φροντίδας παιδιών που συνήθως χρηματοδοτούνται κατά περίπου 80% από το κράτος. Ωστόσο, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί γεμίζουν γρήγορα, καθώς έχουν μεγάλη ζήτηση.

Μπορείτε επίσης να βρείτε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αν και δεν χρηματοδοτούνται και θα αυξήσουν το κόστος ζωής σας στη Γαλλία. Μόλις ένα παιδί είναι δύο ετών, δικαιούνται δωρεάν νηπιαγωγείο έως την ηλικία των έξι ετών.

Για να βοηθήσουν το κόστος ζωής στη Γαλλία, οι γονείς λαμβάνουν επιδόματα για παιδιά. Για δύο παιδιά, λαμβάνετε 120 € το μήνα. Για τρία παιδιά, το επίδομα αυξάνεται στα 275 € και αυξάνεται άλλα 155 € για κάθε επιπλέον παιδί.

Κόστος για φαγητό στη Γαλλία

Η Γαλλία είναι συνώνυμη με την εκπληκτική κουζίνα. Μερικοί από τους καλύτερους σεφ στον κόσμο είναι Γάλλοι ή εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία και η ποικιλία από μέρη που μπορείτε να πάτε για φαγητό είναι εκπληκτική (για να μην αναφέρουμε τη σειρά νόστιμων φαγητών στη Γαλλία).

Το φαγητό στα κορυφαία εστιατόρια είναι προφανώς πιο ακριβό, αλλά μπορείτε εύκολα να βρείτε εξαιρετική ποιότητα φαγητού σε πολύ χαμηλότερες τιμές, ακόμη και στις τοπικές γαλλικές αγορές που είναι κοινές στη Γαλλία. Μια φρέσκια μπαγκέτα κοστίζει λιγότερο από 2 € και τα σάντουιτς σε ένα καφέ κυμαίνονται από περίπου 6 έως 8 €.

εστίαση

Κόστος φόρων στη Γαλλία

Η Γαλλία έχει διάφορα είδη φόρων (όπως ο γαλλικός φόρος κληρονομιάς και ο φόρος εταιρειών στη Γαλλία), αλλά ο φόρος εισοδήματος είναι γενικά ο πιο σημαντικός. Στη Γαλλία, ο φόρος εισοδήματος δεν αφαιρείται από τους μισθούς των εργαζομένων, οπότε ο καθένας πρέπει να συμπληρώσει μια γαλλική φορολογική δήλωση και να έχει τα χρήματα διαθέσιμα ό, τι κι αν συμβαίνει.

Εάν είστε μη κάτοικος της χώρας, θα πρέπει να πληρώσετε φόρο εισοδήματος 20% για τυχόν εισοδήματα που αποκτώνται στη Γαλλία. Για τους κατοίκους, οι φορολογικοί συντελεστές στη Γαλλία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν έχουν ως εξής στο περίπου (κάθε χρόνο μπορεί να αλλάξουν).

 • Έως 9.964 €: 0%
 • 9,964 € – 27,519 €: 14%
 • 27.519 € – 73.777 €: 30%
 • 73,779 € – 156,244 €: 41%
 • € 156,244+: 45%Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?