Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα στα κρατικά σχολεία του Βελγίου

school

Όταν ένας άνθρωπος παίρνει την απόφαση να μεταναστεύσει σε μία άλλη χώρα, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, έχει πολλούς παράγοντες να εξετάσει. Όταν αυτήν την απόφαση τη λαμβάνει ένας γονέας όμως, το ζήτημα γίνεται αρκετά πιο περίπλοκο, καθώς πρέπει να εξετάσει και τις ανάγκες που θα προκύψουν για το παιδί. Πέρα από τις βασικές βιοτικές ανάγκες, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί ένας γονιός που μεταναστεύει είναι η εκπαίδευση του παιδιού του, ειδικά σε μία χώρα όπως το Βέλγιο, όπου οι ομιλούμενες γλώσσες είναι αρκετές.

Λίγα λόγια για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Η υποχρεωτική σχολική ηλικία σε ολόκληρο το Βέλγιο είναι μεταξύ έξι και 18 ετών. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση-lager onderwijs στα ολλανδικά και enseignement primaire στα γαλλικά-είναι υποχρεωτική από την ηλικία των έξι έως 12 ετών. Υπάρχουν επίσης δωρεάν εγκαταστάσεις προσχολικής ηλικίας για παιδιά 2,5 ετών και αξίζει να αναφερθεί πως η κατ ‘οίκον εκπαίδευση είναι επίσης νόμιμη στο Βέλγιο.

Γενικά, το πρόγραμμα σπουδών στα κρατικά δημοτικά σχολεία του Βελγίου είναι αρκετά παραδοσιακό. Τα πρωινά μαθήματα περιστρέφονται γύρω από τη γλώσσα, τη γραμματική και τα μαθηματικά, ενώ μια σειρά από άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής και της ιστορίας, διδάσκονται το απόγευμα. Τα απογεύματα της Τετάρτης είναι συχνά ελεύθερα ή εστιάζονται στον αθλητισμό.

Διαβάστε επίσης για την προσχολική ηλικία στο Βέλγιο

Πλεονεκτήματα των κρατικών σχολείων

Όταν πρόκειται για τη μόρφωση των παιδιών σας, σίγουρα είστε εξαιρετικά προσεκτικοί για το τι μπορεί να προσφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας που επιλέξατε να ζήσετε. Στο Βέλγιο, τα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αρκετά καλό επίπεδο και προσφέρουν καθολική γνώση στα παιδιά.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των κρατικών σχολείων στη χώρα είναι οτι η κρατική εκπαίδευση είναι δωρεάν για όλους. Το πιθανό κόστος περιλαμβάνει ταξίδια και εκπαιδευτικό υλικό για το παιδί. Ωστόσο, αφού ζήσετε στο Βέλγιο για μια ορισμένη περίοδο, μπορείτε επίσης να λάβετε οικονομική υποστήριξη για επιπλέον κόστος.

Επιπλέον, η μετάβαση σε ένα σχολείο που διδάσκει στην τοπική γλώσσα διευκολύνει τα παιδιά να ενσωματωθούν γρήγορα και μακροπρόθεσμα. Τα μαθήματα διδάσκονται στη γλώσσα της κοινότητας: Γαλλικά, Ολλανδικά ή Γερμανικά.

Λόγω των πολλαπλών επίσημων γλωσσών του Βελγίου, τα σχολεία εστιάζουν στη διγλωσσία από μικρή ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα παιδιά θα μάθουν μια νέα γλώσσα. Με μια τόσο μεγάλη γλωσσική κουλτούρα που επικρατεί στο Βέλγιο, τα σχολεία διδάσκουν μια δεύτερη επίσημη γλώσσα από νωρίς, συνήθως από το πέμπτο έτος του δημοτικού σχολείου (ηλικία 11 ετών). Ορισμένα σχολεία, εκείνα που βρίσκονται κοντά σε γλωσσικά σύνορα ή αυτά στις Βρυξέλλες, διδάσκουν μια δεύτερη γλώσσα από το τρίτο έτος του δημοτικού σχολείου (ηλικία οκτώ ετών), ή και νωρίτερα.

Η αναλογία δασκάλου προς μαθητή είναι γενικά πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στα δημοτικά σχολεία, που σημαίνει μικρότερα μεγέθη τάξεων. Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του ΟΟΣΑ, σχεδόν όλα τα παιδιά ξεκινούν να εκπαιδεύονται στην ηλικία των τριών ετών. Τα πρότυπα είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε όλο το Βέλγιο και είναι ακόμα υψηλότερα στη Φλάνδρα.

Τέλος, η εγγραφή δεν περιορίζεται από κάποιους μεγάλους γεωγραφικούς περιορισμούς. Ως αποτέλεσμα, είστε ελεύθεροι/ες να επιλέξετε οποιοδήποτε δημοτικό σχολείο θεωρείτε καταλληλότερο και επιθυμείτε.

δασκαλος-σχολειο-Γερμανια-εκπαιδευτικο-συστημα-ταξη

Μειονεκτήματα κρατικών σχολείων

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε οτι δεν υπάρχουν κεντρικές εξωτερικές αξιολογήσεις σχολείων, εκτός από τη Φλάνδρα. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να συγκριθούν τα πρότυπα μεταξύ των σχολείων και να δείτε με ευκολία ποιό μπορεί να προσφέρει περισσότερα στο παιδί σας.

Τα θέματα της χρηματοδότησης από το κράτος μπορεί παράλληλα να σημαίνουν λιγότερες εγκαταστάσεις και λιγότερες ευκαιρίες για εξωσχολικές δραστηριότητες. Αυτό βέβαια δεν είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση καθώς οι παροχές στα σχολεία του Βελγίου είναι υψηλές, αλλά τα ιδιωτικά σχολεία μπορεί να επενδύσουν παραπάνω χρήματα σε τομείς όπως οι πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις ή μεγαλύτερη ποικιλία σε δραστηριότητες.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί οτι τα κρατικά δημοτικά σχολεία στο Βέλγιο δεν έχουν πάντα την υποστήριξη για παιδιά με ΕΕΑ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες ένταξης των μαθητών στην κανονική εκπαίδευση.
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?