Η Κρήτη ως πόλος έλξης για τους Γερμανούς και η υποδοχή των προσφύγων από τη Λέσβο

αεροπλάνο

Παρά τη συνεχιζόμενη ανασφάλεια, λόγω της πανδημίας πολλοί Γερμανοί σκέφτονται από τώρα, εάν και πού θα πάνε διακοπές το καλοκαίρι. Η Münchner Merkur επισημαίνει, ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι τόσο έντονο, που φέτος, για πρώτη φορά, η Κρήτη αναμένεται να «εκθρονίσει» τη Μαγιόρκα από το Νο. 1 στην κατάταξη για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Γερμανών. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου: “Αυτό δείχνουν οι κρατήσεις στα ταξιδιωτικά γραφεία και στην ιστοσελίδα της TUI, της μεγαλύτερης εταιρείας ταξιδιών και τουρισμού.

 Ο Μάρεκ Άντριζακ, επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της TUI, λέει ότι “η Ελλάδα αρχίζει τη σεζόν με την ευνοϊκή προδιάθεση, που υπήρχε ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι”. Με χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων και με ένα συγκροτημένο σχέδιο υγειονομικών μέτρων, οι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα να υποδεχθούν την προηγούμενη χρονιά αρκετούς τουρίστες, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λειτούργησαν αποτρεπτικά οι υψηλοί ρυθμοί μετάδοσης του ιού“. Τέλος, η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί, ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον των Γερμανών τουριστών για κοντινούς προορισμούς, όπως το Τιρόλο της Αυστρίας, οι λίμνες της Βόρειας Ιταλίας, αλλά και η Βαυαρία, για όσους προτιμούν να περάσουν το καλοκαίρι εντός συνόρων.

Στο έλεος του χειμώνα οι πρόσφυγες στη Λέσβο

Στις δύσκολες συνθήκες, ιδιαίτερα του χειμώνα, για τους πρόσφυγες στη Λέσβο εστιάζει η εφημερίδα Tageszeitung (TAZ). “Με καταιγίδα, κρύο, χαλάζι και χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι τους” είναι ο τίτλος στο ρεπορτάζ για την κατάσταση προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό Καρά Τεπέ. Μεταξύ άλλων, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Ελλάδα επισημαίνει, ότι «περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στα ελληνικά νησιά. Από αυτούς, οι 7.000 ζουν στον προσωρινό καταυλισμό Καρά Τεπέ της Λέσβου, καθώς τον Σεπτέμβριο είχε καεί ο καταυλισμός στη Μόρια. “Όμως, οι ελπίδες για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης μετά την πυρκαγιά έχουν πνιγεί εν τη γενέσει τους…”

Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου, “τα προβλήματα του νέου καταυλισμού έγιναν ιδιαίτερα αισθητά τις προηγούμενες ημέρες. Καθώς η Ελλάδα βίωνε τις πιο έντονες χιονοπτώσεις της δεκαετίας, στη Λέσβο σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες, ενώ έπεσε χαλάζι και χιονόνερο. Οι θερμοκρασίες στο νησί κυμαίνονται γύρω στο μηδέν”. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Πέτερ Κέσλερ, “όλα αυτά επιβαρύνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο”. Η Tageszeitung σημειώνει επίσης, ότι “την παροχή τροφής στον προσφυγικό καταυλισμό έχει αναλάβει ο ελληνικό στρατός, καθώς το μαγείρεμα απαγορεύεται πλέον αυστηρά, μετά την πυρκαγιά στη Μόρια. Ο νέος καταυλισμός περιβάλλεται από συρματόπλεγμα και φυλάσσεται. Επιπλέον, έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown, ενώ οι άνθρωποι που διαμένουν στον καταυλισμό μπορούν να τον εγκαταλείψουν μόνο μία φορά την εβδομάδα για λίγες ώρες”.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι 116 πρόσφυγες από Αφγανιστάν, Ιράν και Ιράκ αναχώρησαν για το Αννόβερο της Γερμανίας. Πρόκειται για την πρώτη απευθείας πτήση από νησί του Αιγαίου σε κράτος της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπό τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks