LIVEBLOG: H συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού του Βελγίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Από τις 15:00 θα συνεδριάσει ψηφιακά το υπουργικό συμβούλιο, για να αναλύσει λεπτομερώς την κατάσταση με βάση τα τελευταία στοιχεία του κορωνοϊού. Το αν θα ακολουθήσει ή όχι μία συνέντευξη Τύπου δεν είναι ακόμη σαφές. Την Πέμπτη, οι ειδικοί που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, τους ζήτησαν να ενεργοποιήσουν το λεγόμενο “plan Β”, το οποίο περιλαμβάνει αρκετούς περιορισμούς, όπως μία προηγούμενη και απλουστευμένη απαγόρευση κυκλοφορίας, περισσότερη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τα σχολεία και το κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων λιανικής.
Τι ακριβώς είναι το plan b;
Στα μέσα του Ιανουαρίου, οι κυβερνητικές αρχές ζήτησαν από τους ειδικούς να καταρτίσουν ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης, το οποίο επρόκειτο να συμπεριλαμβάνει ένα σχέδιο Α, Β και Γ, τα οποία μπορεί να ακολουθήσει το υπουργικό συμβούλιο, σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι συνθήκες της πανδημίας Covid-19. Δεν αποκλείεται το plan Β να χρειαστεί να τεθεί τώρα σε εφαρμογή, καθώς και οι ειδικοί συμβουλεύουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτό, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού.
Η πρώην πρωθυπουργός, Sophie Wilmès, λέει ότι η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να προκαλεί εκπλήξεις ακόμη και σήμερα. “Υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν λάθη σε μία τέτοια κατάσταση. Αν έπρεπε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι; Ναι, σαφώς.”
“Τα αυξανόμενα κρούσματα και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί”, δήλωσε ο Van Gucht σήμερα, Παρασκευή. “Αυτό που ζούμε τώρα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η αρχή ενός τρίτου κύματος πανδημίας, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100% για το πότε θα φτάσουμε σε μία έκρηξη των κρουσμάτων ή πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό”.
Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου, οι SuperGreeks θα την καλύψουν live εδώ: