Το lockdown απέτρεψε περισσότερους από 3 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη.

lockdown-thanatoi-eurwpi

Το lockdown στην Ευρώπη απέτρεψε τον θάνατο 3,1 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με ερευνητές, αναφέρει σε δημοσίευσή του το ΜΙΤ.


Ο αυστηρός περιορισμός των μετακινήσεων και η επιβολή του social distancing μείωσαν τον μέσο όρο των ατόμων που θα μπορούσαν να είχαν μολυνθεί από τα μεταδοτικά άτομα κατά 81%. Τα μέτρα μείωσαν τον αριθμό αναπαραγωγής της επιδημίας (Reproduction Number, R) από 3,8 σε λιγότερο από 1, όσον αφορά 11 ευρωπαϊκές χώρες που μελετήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας περιορίζοντας, έτσι, δραστικά την μετάδοση. Τα μαθηματικά μοντέλα και υπολογισμοί, που οδήγησαν σε αυτό το εύρημα, πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του Imperial College London και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature στις 8-6-2020.

Πώς έγινε ο υπολογισμός

Η ομάδα συνδύασε στοιχεία για τους θανάτους του Covid-19 από καθεμία από τις 11 χώρες και η έρευνα πραγματοποιήθηκε προς τα πίσω, για να καταλάβει πόση μετάδοση είχε πραγματοποιηθεί τις εβδομάδες έως τις 4 Μαΐου. Εκτίμησαν ότι μεταξύ 12 εκατομμυρίων και 15 εκατομμυρίων άνθρωποι είχαν μολυνθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, προκαλώντας σχεδόν 130.000 θανάτους. Στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα στοιχεία με ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο δεν επιβλήθηκαν τα μέτρα. Υπολογίστηκε ότι αποτράπηκαν 3,1 εκατομμύρια θάνατοι σε ολόκληρη την ήπειρο, σύμφωνα με το μοντέλο. Το lockdown της Γαλλίας εκτιμάται ότι είχε αποτρέψει τους περισσότερους θανάτους: περίπου 690.000. Αντ ‘αυτού, υπήρχαν περίπου 23.000, μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή.

Συμπέρασμα της έρευνας

Εν ολίγοις, το lockdown λειτούργησε. Μέτρα όπως το social distancing, η παραμονή στο σπίτι και η αποφυγή συναθροίσεων ήταν αποτελεσματικά στη μείωση της μετάδοσης του ιού και, επομένως, στη διάσωση ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Ωστόσο, το γεγονός ότι σχετικά μικρός αριθμός ατόμων στην Ευρώπη είχαν τον ιό – και ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν παρέχει ανοσία σε άτομα που έχουν αναρρώσει – υποδηλώνει ότι, πιθανόν,δεν θα είναι δυνατό να αρθούν πλήρως όλα τα μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks