Ένας λύγκας εντοπίστηκε στην κοιλάδα Semois στο Βέλγιο

λύγκας-βέλγιο-φύση

Υπάρχει απόδειξη ότι ένας λύγκας περιπλανιέται στην περιοχή Semois στη Βαλλωνία. Το ζώο πιάστηκε σε μια κάμερα που είχε τοποθετηθεί εκεί από έναν εθελοντή. Η παρουσία του σημαίνει ότι ο λύγκας επιστρέφει επισήμως στο Βέλγιο μετά από περίπου δύο αιώνες. 

Ο λύγκας είναι ένα καταπληκτικό ζώο. Μοιάζει με γάτα, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερος.Είναι άγριο ζώο που ζει μοναχικά και ντροπαλά. Ενώνεται με άλλα ζώα της φυλής του όταν είναι η περίοδος αναπαραγωγής. Ο λύγκας είναι ένας σπουδαίος θηρευτής που κυνηγάει και τρώει άλλα θηλαστικά, όπως τρωκτικά και ελάφια.

Το εν λόγω υπέροχο ζώο ζούσε πριν 2 αιώνες στο Βέλγιο, αλλά εξαφανίστηκε από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή.

Θέλαμε από καιρό να γράψουμε ένα άρθρο για τον λύγκα του Βελγίου. Υπήρχαν από καιρό ενδείξεις ότι ο λύγκας είχε παρουσιαστεί στα δάση του Βελγίου αλλά όχι με οπτικό υλικό. Στο σήμερα το έχουμε γιατί 2 εθελοντές είχαν βάλει μια μη επανδρωμένη κάμερα στις 27 Αυγούστου κάπου στην κοιλάδα Semois.

Ο λύγκας είναι το τρίτο μεγαλύτερο σαρκοβόρο της Ευρώπης μετά την αρκούδα και τον λύκο και δε θα τον συναντήσεις συχνά γιατί παρά το μεγάλο του μέγεθος κρύβεται καλά και κυκλοφορεί κυρίως τη νύχτα.

Πληροφορίες για τον λύγκα

Τα χαρακτηριστικά

Είναι μεσαίου μεγέθους αιλουροειδή με ψηλά πόδια. Ανάλογα με το είδος το μήκος τους φτάνει από 70 εκατοστά μέχρι στα 1,20 μέτρα, και το ύψος τα 35 μέχρι τα 70 εκατοστά και το βάρος να κυμαίνεται από 7 έως 35 κιλά. Τα μπροστινά πόδια είναι κοντύτερα από τα πίσω. Έχουν πολύ κοντή ουρά συγκριτικά με τις άλλες γάτες, που καταλήγει σε μαύρη κορυφή. Το κεφάλι είναι στρόγγυλο με παχιά γενειάδα στα μάγουλα και μαύρες τούφες που ξεπροβάλλουν από τα αφτιά μέχρι πέντε εκατοστά. Η γούνα του λύγκα είναι πολύ πυκνή, έχει συνήθως στίγματα και το χρώμα της διαφέρει ανά εποχή και είδος, από μπεζ και γκρι μέχρι κοκκινωπή και καφέ, ενώ στο πηγούνι, το στήθος και την κοιλιά είναι σχεδόν λευκή

Πως συμπεριφέρονται

Όπως οι περισσότερες γάτες έτσι και οι λύγκες είναι μοναχικά ζώα με μεγάλη περιοχή επίβλεψης. Ζευγαρώνουν τέλη του χειμώνα και γεννούν 2-4 μικρά μία φορά το χρόνο. Ο χρόνος κύησης είναι περίπου 70-80 ημέρες. Τα μικρά μένουν με τη μητέρα τους για έναν ακόμη χειμώνα μέχρι να ωριμάσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν. Σκαρφαλώνουν με ευκολία στα δέντρα, έχουν καλές αλτικές ικανότητες και αντέχουν στις μεγάλες πορείες. Κυνηγούν τα θηράματά τους μετά το σούρουπο ή τη νύχτα. 

Η φύση είναι όμορφη… Η φύση είναι δική μας… Εμείς είμαστε η φύση…

Πληροφορίες : VRT , Wiki.

Φωτογραφία: Maarten Cuvelier / welkomlynx.be

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks