[Ιστορία] Η Βελγίδα που δραπέτευσε από το Άουσβιτς

αμβέρσα-τοιχογραφία-άουσβιτς

Η Mala la Belge δραπέτευσε κάποτε από το Άουσβιτς και τους απαίσιους Ναζί με τον έρωτα της και σήμερα κοσμεί το πρόσωπο της με τοιχογραφία τη γειτονιά που ήταν το σπίτι της.

Η γειτονιά

Πίσω από τον σταθμό των τρένων στην Αμβέρσα υπάρχει μια πολυπολιτισμική γειτονιά, η περιοχή Borgerhout. Αυτή η γειτονιά παρότι είναι σε κεντρικό σημείο δεν πάνε οι τουρίστες λόγω της κακής φήμης που όμως πλέον τείνει να αποκατασταθεί πλήρως – η περιοχή αναπτύσσεται γρήγορα και πολλοί την ονομάζουν πλέον “Boho”, όπως το “Soho” του Λονδίνου.

Το γνωστό όνομα της περιοχής είναι “Borgo roko” – Απο το Borger(hout) kai to Roko απο το Μαρόκο.

Τα έργα τέχνης στην περιοχή της Αμβέρσας

Το 2019, ένα project με έργα τέχνης του δρόμους – street art με την ονομασία Walls of Boho έφερε καλλιτέχνες για να διακοσμήσουν πέντε τοίχους με μεγάλες τοιχογραφίες. Το πιο εντυπωσιακό είναι ένα τεράστιο πορτρέτο της Mala Zimetbaum από τον καλλιτέχνη του δρόμου Joachim Lambrechts που καλύπτει τον πλαϊνό τοίχο μιας εξαώροφης πολυκατοικίας.

Η ιστορία

Η Mala Zimetbaum ήταν μια Βελγίδα Εβραία γεννημένη στην Πολωνία. Ζούσε στην Αμβέρσα κατά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την μετέφεραν στο Άουσβιτς το 1942. Γνωστή ως Mala la Belge, ήταν χρήσιμη στους Ναζί επειδή μιλούσε πολωνικά, ολλανδικά, γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά.

Έκανε όμως ό,τι μπορούσε για να αντισταθεί. Το 1944 δραπέτευσε με τον έρωτα της από το Άουσβιτς. Συνελήφθη γρήγορα όμως και εκτελέστηκε βάναυσα και παραδειγματικά για να αποτραπούν υπόλοιποι που θα σκεφτούν να κάνουν κάποια παρόμοια ενέργεια.

Στη μνήμη της μια εκπληκτική τοιχογραφία του Borgerhout λίγα μόλις τετράγωνα από το σπίτι της στη Marinisstraat θα τη θυμούνται πλέον άπαντες.

Πηγή άρθρου & φωτογραφία

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks