Γάνδη-Βέλγιο: Το άγαλμα του “Mammeloker” και η ιστορία του ηλικιωμένου που πιπιλίζει το σώμα μιας νεαρής γυναίκας

mammeloker-αξιοθέατο-γάνδη

Ένας από τους αγαπημένους θρύλους της Γάνδης έχει σχέση με ένα άγαλμα σε αξιοθέατο της πόλης. Είναι ένας μύθος που γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι της Γάνδης. Ιστορία αληθινή που δεν προέρχεται όμως από τη Γάνδη, αλλά για την ακρίβεια είναι εμπνευσμένη από την ελληνορωμαϊκή μυθολογία.

Μπερδευτήκατε;

Πάμε να μάθουμε περισσότερα για το Mammeloker.

Η ιστορία του αγάλματος, σε κάθε περίπτωση, είναι αληθινή, έχει ωραίο αφήγημα από το παρελθόν και ένα ωραίο μήνυμα.

Παρατηρείστε λοιπόν το άγαλμα στον τοίχο του σπιτιού του πρώην δεσμοφύλακα την επόμενη φορά που θα ξανά βρεθείτε στη Γάνδη.

Ο μύθος της Γάνδης

Ένας πολίτης της Γάνδης είχε διαπράξει ένα τρομερό έγκλημα για το οποίο του επιβλήθηκε η θανατική ποινή από πείνα- Τον έκλεισαν σε ένα κελί χωρίς φαγητό. Η κόρη του ζητούσε να τον επισκέπτεται κάθε μέρα. Αυτό επιτρεπόταν, με την προϋπόθεση ότι δε θα του έφερνε φαγητό. Πέρασε ένας μήνας και προς έκπληξη όλων, ο άντρας δεν είχε πεθάνει από την πείνα όπως προβλέπονταν.

Ο δικαστής, τότε εκείνη την εποχή, διέταξε να παρακολουθούνται κόρη και πατέρας, ώστε να διαπιστώσουν αν γίνεται κάτι όταν βρίσκονται αυτοί οι δύο – ήταν ύποπτο το ότι ακόμα ο πατέρας ήταν ζωντανός.

Την επόμενη μέρα ο δεσμοφύλακας κρυφοκοίταξε από το ματάκι και είδε με τα ίδια τα μάτια του να δίνει η κοπέλα στον πατέρα της το ένα στήθος και να τον αφήνει να πιει γάλα – η κόρη τον θήλαζε καθημερινά. Ο φύλακας το μετέφερε στον διευθυντή και αυτός δεν το πίστεψε και είπε ¨Δεν θα το πιστέψω μέχρι να το δω ο ίδιος¨!

Την επόμενη μέρα το είδε με τα μάτια του. Κάλεσε το κορίτσι και ρώτησε: «Πώς μπορείς να θηλάσεις τον πατέρα σου;»
Έπεσε στα γόνατα μπροστά του και είπε: «Το έκανα έχοντας εμπιστοσύνη στον Θεό».
Ο δικαστής έδωσε χάρη στον πατέρα και απαθανάτισε αυτή την τολμηρή αγάπη σε μια πλάκα.

Η αληθινή ιστορία

Παρόλο που ο κάθε πολίτης στη Γάνδη γνωρίζει αυτόν τον μύθο, στην πραγματικότητα βασίζεται στην ιστορία του Κίμωνα και της Πέρο της ελληνορωμαϊκής μυθολογίας και εμπνευσμένους ζωγράφους όπως ο Peter Paul Rubens.

Αποτελεί διατηρητέο ​​μνημείο από τις 28 Δεκεμβρίου 1936 και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999 ως μέρος του Καμπαναριού.

Το Mammelokker ολοκληρώθηκε το 1741. Το κτίριο προοριζόταν αρχικά ως κατοικία δεσμοφύλακα για τη φυλακή της πόλης, η οποία στεγαζόταν στην κρύπτη του Cloth Hall από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τις αρχές του εικοστού αιώνα. Σήμερα το κτίριο λειτουργεί ως γραφείο υπηρεσιών της Γάνδης.

Φωτογραφία: CC BY 2.0, Αρχείο: Ghent relief, William Helsen από την Αμβέρσα, Βέλγιο – Flickr

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks