Ολλανδία: Τι συμβαίνει με τον Πρωθυπουργό Mark Rutte;

prwthipourgos-ollandias

Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί τεράστιος θόρυβος γύρω από το όνομα του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Mark Rutte. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες στο παρόν ρεπορτάζ.

Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte έχει κατηγορηθεί για ψέματα και κατάχρηση εξουσίας. Συγκεκριμένα, σχετικά με την ανάδειξη για ενός βουλευτή του CDA, τον Pieter Omtzigt, απέναντι στον οποίο η κυβέρνηση είναι επικριτική. Η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένου του φονταμενταλιστικού κόμματος SGP, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της απομάκρυνσης του Πρωθυπουργού, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να τον αναγκάσει να παραιτηθεί.

Επιπλέον, ήρθε στο προσκήνιο μια δεύτερη μομφή εναντίον του Rutte, για την καταστροφή της δημόσιας εμπιστοσύνης, λόγω κατάχρησης εξουσίας στην κυβέρνηση, η οποία υποστηρίχθηκε από σχεδόν όλους. «Έχω ακούσει το μήνυμα και το αντιληφθεί πλήρως», είπε ο Rutte, λίγο μετά την ψηφοφορία σε σχέση με την απομάκρυνσή του. Επίσης, είπε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου στο πρόσωπό του και ότι σε καμία περίπτωση δε σκέφτηκε να παραιτηθεί, παρά το χάος που επικρατεί.

Η δεύτερη μομφή προήλθε από την Sigrid Kaag, αρχηγό του συνασπισμού D66, ο οποίος ήταν ο μεγάλος νικητής στις γενικές εκλογές του προηγούμενου μήνα, καθώς και τον Wopke Hoekstra, αρχηγό του CDA. Η Kaag είπε στους βουλευτές ότι η εμπιστοσύνη της απέναντι στο Rutte είχε κλονιστεί άσχημα μετά τις πράξεις του. Η διαβούλευση της Πέμπτης συγκροτήθηκε για να θέσει επί τάπητος την έναρξη των διαπραγματεύσεων του συνασπισμού μετά τις γενικές εκλογές της 17ης Μαρτίου.

Το χάος ξεκίνησε αφού η Kajsa Ollongren, ένα εκ των δύο ατόμων που επέλεξαν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις, έφερε στο φως κατά λάθος ένα σημείωμα, σύμφωνα με το οποίο βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Το σημείωμα, το οποίο καταρτίστηκε βάσει συνομιλιών με ηγέτες του κόμματος, υποδηλώνει ότι η θέση του βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών, Pieter Omtzigt, επρόκειτο να συζητηθεί σε μεταγενέστερη συνάντηση με τον Rutte και τον Kaag. Με άλλα λόγια, ότι ο Rutte και η Kaag Pieter Omtzigt, σκόπευαν να προωθήσουν τη θέση του Pieter Omtzigt, επειδή είχαν αυτή τη δυνατότητα λόγω της θέσης τους.

Η Ollongren, μία πολιτικός του D66 που υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Rutte και η συνάδελφος διαπραγματευτής της, Annemarie Jorritsma του VVD, παραιτήθηκαν λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του υπομνήματος. Αυτή η κίνηση φαίνεται να υποδηλώνει την εμπλοκή τους στο φλέγον ζήτημα, καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι.

Διορίστηκαν νέοι ερευνητές για την αναζήτηση των συζητήσεων περί συνασπισμού και υποσχέθηκαν στους βουλευτές να λάβουν όλα τα σχετικά, αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν. Αυτά τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη, έδειξαν ότι ο ίδιος ο Rutte είχε συμβάλλει στη θέση του Omtzigt. Αντιθέτως, ο Πρωθυπουργός εξακολούθησε να δηλώνει ότι δεν είχε ουδεμία σχέση και ουδέποτε έχει πει ψέματα γι’ αυτό.

Έχοντας επιβιώσει από την ψήφο της μη εμπιστοσύνης, ο Rutte μπορεί θεωρητικά να συνεχίσει να ενεργεί ως Πρωθυπουργός, ενώ οι διαπραγματεύσεις του υπουργικού συμβουλίου συνεχίζονται. Ασαφείς είναι ακόμη οι συνέπειες των όσων έχουν συζητηθεί.

Μερικοί εικάζονται ότι η θέση του Rutte είναι τόσο δυσχερής που δε θα αντέξει την πίεση και θα παραιτηθεί. Άλλοι υποστηρίζουν, ότι η Kaag έχει βγει χαμένη, καθώς εξακολουθεί να δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Rutte.

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Βρείτε μας στα Social Media:

Στο Facebook: SuperGreeks

Στο Instagram: supergreeks_

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks