Τι είναι ο μήνας της “Μαύρης Ιστορίας”;

παιδάκι

Είναι ο” Μήνας της Μαύρης Ιστορίας” στο Βέλγιο, με ολόκληρο τον Μάρτιο αφιερωμένο στην ιστορία των μαύρων, τον πολιτισμό και την κοινότητά τους. Είναι η τέταρτη εκδήλωση γι’ αυτό το σκοπό, η οποία πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου online φέτος.

 «Οι μαύροι άνθρωποι βρίσκονται στο Βέλγιο εδώ και δεκαετίες και συνεισφέρουν στην πολιτιστική δημιουργία και την κοινωνία που διαμορφώνει την ταυτότητα αυτής της χώρας», λέει ο Eric Cyuzuzo, ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης. «Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν και καμιά φορά συμβαίνουν παρανοήσεις».

Σχετικά άρθρα:

17 στάσεις συγκοινωνιών θα πάρουν τα ονόματα σπουδαίων γυναικών

Πέντε γυναίκες που άλλαξαν την πορεία της βελγικής ιστορίας

EE: Να θεσπιστεί ο αντιρατσιστικός νόμος

Ενώ πολλές χώρες έχουν Μήνα Μαύρης Ιστορίας, δεν είναι όλες οργανωμένες με τον ίδιο τρόπο. Το να είσαι μαύρος στην Αμερική (όπου ο Μήνας Μαύρης Ιστορίας προήλθε πριν από 50 χρόνια) δεν είναι το ίδιος με το να είσαι μαύρος στην Ευρώπη, για παράδειγμα.

«Λατρεύω όλη αυτή την αφρικανική προσέγγιση, για να δούμε πώς μας επηρεάζει “το μαύρο”», λέει ο Cyuzuzo, ο οποίος ζει στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, προειδοποιεί: «Δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ΗΠΑ, την Καραϊβική και τη Νότια Αμερική με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε το Βέλγιο». 

Οι “Μαύροι” Αμερικανοί βλέπουν τους εαυτούς τους μόνο ως Αμερικανούς, συνήθως δεν έχουν ιδέα από πού προέρχονται οι πρόγονοί τους – και οι λευκοί Αμερικανοί τείνουν επίσης να υιοθετήσουν αυτήν την άποψη. «Αλλά, εδώ ξέρουμε από ποια χώρα προερχόμαστε», λέει ο Cyuzuzo. «Εγώ προέρχομαι από τη Ρουάντα, για παράδειγμα».

Οι λευκοί στο Βέλγιο τείνουν να βλέπουν τους μαύρους ως ξένους. “Πολύ!” αναφωνεί ο Cyuzuzo. Ο 28χρονος διοργανωτής ήρθε στο Βέλγιο όταν ήταν έξι ετών. «Νιώθω πολύ κοντά στον πολιτισμό μου και στους τους ανθρώπους μου. Αλλά στο τέλος της ημέρας, ζω εδώ σχεδόν 22 χρόνια. Μιλώ τη γλώσσα και έχω πάει στα σχολείο. Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να οριστεί, αν κάποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο Βέλγος από εμένα».

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους μαύρους που γεννήθηκαν εδώ, συνεχίζει. «Δεν βλέπω πώς διαφέρουν από τα λευκά παιδιά. Γεννιέσαι εδώ, πηγαίνεις στο σχολείο εδώ. Εάν αυτό είναι που καθορίζει τη «βελγικότητά», τότε ναι, είναι εξίσου Βέλγοι με οποιονδήποτε άλλον. Όμως, για κάποιο λόγο οι μαύροι θεωρούνται πάντα ξένοι».

Η ιδέα μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας μπορεί να αγχώνει μερικούς, όμως είναι αναπόφευκτο, εξηγεί ο Cyuzuzo. «Οι άνθρωποι τείνουν να μεταναστεύσουν στη χώρα που αποίκησε την πατρίδα τους. Το Βέλγιο δημιούργησε μια κοινή ιστορία και ένα κοινό παρελθόν, οπότε όταν καταλήγουμε εδώ, έχουμε το ίδιο δικαίωμα σε αυτό το μέρος με οποιονδήποτε άλλο. Μου φαίνεται γελοίο, το ότι ακόμα οι μαύροι αντιμετωπίζονται ως εισβολείς ή παρείσακτοι».

Ο Μήνας της Μαύρης Ιστορίας στο Βέλγιο προήλθε από την Αμβέρσα και επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές. Φέτος, η διοργάνωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Βαλλωνία, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε τα σχέδια.

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks