Ο Μαύρος Πιτ, ο ρατσισμός και ο διχασμός στην Ολλανδία και το Βέλγιο

mauros-piet-ollandia-ratsismos

Η Ολλανδία, τα Χριστούγεννα και ο Μαύρος Πίτ!

Όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και η Ολλανδία φόρεσε τα γιορτινά της και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα Χριστούγεννα και το νέο έτος με λαμπιόνια, εκδηλώσεις και μια πληθώρα από δραστηριότητες.

Μια από αυτές τις εκδηλώσεις αφορά μια παράδοση που κρατάει χρόνια και διχάζει κάθε χρόνο τους κατοίκους της χώρας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Νικόλαος, ο «Αη Βασίλης» των Ολλανδών, φτάνει στη χώρα στα μέσα Νοεμβρίου ακολουθούμενος από τον υπηρέτη του, τον Μαύρο Πιτ!

Τον Μαύρο Πιτ τον υποδύεται κάποιος λευκός με βαμμένο μαύρο πρόσωπο, περούκα με κατσαρά μαλλιά και ένα μεγάλο έντονα βαμμένο κόκκινο στόμα. Όλο αυτό μοιάζει να είναι κοροϊδευτικό και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων στην Ολλανδία, κάθε χρόνο, διαφωνεί και διαμαρτύρεται ώστε να καταργηθεί αυτή η ρατσιστική παράδοση. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα ξέσπασαν κάποια επεισόδια μικρής διάρκειας στη Χάγη από διαδηλωτές κατά του Zwarte Piet.

Αρκετοί διάσημοι καλλιτέχνες αλλά και άνθρωποι των επιστημών έχουν πάρει θέση για το εν λόγω ζήτημα και ο διάλογος δεν έχει τελειωμό αυτή την περίοδο με τον Μαύρο Piet και το αν πρέπει να καταργηθεί ή όχι αυτή η παράδοση.

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν αυτή τη φιγούρα «τραγική» για την πολυσυλλεκτική και προοδευτική κουλτούρα της Ολλανδίας.

Η άλλη μεριά δίνει ένα άλλο αφήγημα για τον Μαύρο Piet

To πιο σύγχρονο αφήγημα των υποστηρικτών του Μαύρου Πιτ εγκαταλείπει τις ιστορικές αναφορές στην υποτέλεια. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, το σκούρο δέρμα του Μαύρου Πιτ οφείλεται στη μουντζούρα από τις καμινάδες, τις οποίες ανεβοκατεβαίνει για να φέρει τα δώρα στα παιδιά. Oι επικριτές λένε ότι αυτή η ερμηνεία δεν εξηγεί την παρουσία της περούκας με τα αφρικανικά μαλλιά, ούτε τα κατακόκκινα χείλη, που είναι επίσης αναπόσπαστα μέρη της εμφάνισης του Ολλανδού Μαύρου Πιτ.

Ο Άγιος Νικόλαος και η σύνδεση

Η παράδοση του Αγίου Νικολάου περιέχει μια σειρά στοιχείων που δεν είναι εκκλησιαστικής καταγωγής όμως. Στη μεσαιωνική εικονογραφία, ο Άγιος Νικόλαος μερικές φορές παρουσιάζεται ως η εξημέρωση ενός αλυσιδωτού δαίμονα, ο οποίος μπορεί ή όχι να είναι μαύρος. Ωστόσο, κανένας υπαινιγμός ενός συνοδού, ενός δαίμονα, ενός υπηρέτη δεν βρίσκεται σε καμία πηγή από την Ολλανδία και από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα.

Στην ιστορία συναντάμε τον Άγιο Νικόλαο με συνοδούς σε διάφορες παραδόσεις σε Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία. Αυτοί οι συνοδοί του Αγίου Νικολάου απεικονίζονται συχνά ως μια ομάδα στενά συνδεδεμένων μορφών που συνοδεύουν τον Άγιο Νικόλαο. Αυτοί οι συνοδοί άλλοτε εμφανίζονται ως “καλοί” και μοιράζουν δώρα στα καλά παιδιά και άλλοτε τους συναντάμε ως “κακούς” μιας και αυτοί “τιμωρούν” τα κακά παιδιά.

*Υπάρχει μια ολόκληρη μπερδεμένη ιστορία γύρω από αυτούς τους “τιμωρούς” η οποία απαιτεί αρκετή έρευνα για να καταγράψουμε με ασφάλεια την σαφή ιστορία και δεν είναι και το θέμα μας για την ώρα.

Η πρώτη εμφάνιση υπηρέτη με τον Άγιο Νικόλαο

Το 1850 ένας δάσκαλος ενός δημοτικού σχολείου του Άμστερνταμ, ο Jan Schenkman, δημοσίευσε το βιβλίο Άγιος Νικόλαος και ο υπηρέτης του (Sint Nikolaas en zijn knecht ). Είναι η 1η φορά που συναντάμε στην ιστορία τον Άγιο Νικόλαο με κάποιον υπηρέτη. Την εμφάνιση και γενικότερα όλη η επιρροή σε ότι αφορά τον Ζwarte Piet με τον Άγιο Νικόλαο προέρχεται σίγουρα από αυτό το βιβλίο το οποίο κυκλοφορούσε σε έντυπη μορφή μέχρι το 1950. Παρόλα ταύτα και για την ιστορία αυτός ο υπηρέτης δεν είχε όνομα στο συγκεκριμένο βιβλίο και του δόθηκε το όνομα από έναν άλλο συντάκτη.

Μια άλλη ιστορία λέει ότι o Zwarte Piet ήταν ένα παιδί που έσωσε ο Άγιος Νικόλαος αλλά δε βρήκαμε αρκετές πληροφορίες…

Για ότι αφορά την γιορτή του Αγίου Νικολάου και τα δώρα στα παιδιά

Για τα παιδιά στην Ολλανδία ο Άγιος Νικόλαος φέρνει τα δώρα και όχι ο Άη Βασίλης. Την παραμονή λοιπόν του Αγίου Νικολάου ( 5 Δεκεμβρίου ).

Η ολλανδική παράδοση λέει ότι ο Άγιος Νικόλαος ζει στη Μαδρίτη της Ισπανίας και κάθε χρόνο επιλέγει ένα διαφορετικό λιμάνι για να φτάσει στην Ολλανδία, έτσι ώστε να τον δουν κάποια στιγμή όλα τα παιδιά στην Ολλανδία.

Ο Σίντερκλάας φοράει μια κόκκινη στολή , ιππεύει ένα άσπρο άλογο και οι υπηρέτες του μοιράζουν δώρα.

Τα καλά παιδιά θα πάρουν δώρα από το Sinterklaas, αλλά τα κακά παιδιά θα βρεθούν σ’ ένα σάκο και ο  Μαύρος Πιτ θα τα πάρει στην Ισπανία για ένα χρόνο για να τους διδάξει πώς να συμπεριφέρονται!  …. Αυτό είναι ένα αφήγημα που κυκλοφορεί.

Κατά τα άλλα ο Άγιος Νικόλαος μοιάζει με τον δικό μας Άη Βασίλη και το βράδυ τα παιδιά τον περιμένουν πάνω από τις στέγες όπου ένας Zwarte Piet θα μπει από την καμινάδα για να αφήσει τα δώρα στα παπούτσια τους.

Στις 6 Δεκεμβρίου ο Sinterklaas ξανά φεύγει για πίσω στη Μαδρίτη.

Σε κάθε περίπτωση τα παιδάκια στην Ολλανδία ξανά περιμένουν έναν άλλο Άγιο Βασίλη” τη νύχτα των Χριστουγέννων , ο οποίος ονομάζεται Kerstman ( Ο άνθρωπος των Χριστουγέννων ), ο οποίος έρχεται από τη Λαπωνία στη Φινλανδία για να παραδώσει δώρα… Σας θυμίζει κάτι; 

Κατά τη δική μας άποψη, δε θα έπρεπε καν να συζητείται για το αν πρέπει να καταργηθεί αυτός ο θεσμός. Πρέπει να καταργηθεί. Καλό το θέαμα αλλά πάνω απ’ όλα η αξιοπρέπεια ,η ανθρωπιά και τα σωστά μηνύματα που πρέπει να περνάμε, ιδιαίτερα σε αυτές τις εκδηλώσεις αγάπης και σε ότι αφορά τα παιδιά. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για Χριστούγεννα, άγιες μέρες και καλοσύνη, ισότητα και αγαπάτε αλλήλους.

Υπάρχουν σίγουρα άλλοι τρόποι, πιο όμορφοι για να λάβουν τα παιδάκια τα δώρα τους και να περιμένουν τον Άη Βασίλη πως και πως. Δε θα τους χαλάσει άλλωστε την προσμονή για τα δώρα που είναι και το ζητούμενο για κάθε παιδί, αλλά εμείς θα έχουμε φροντίσει ώστε να λάβει το παιδί τα σωστά μηνύματα. Κανένα ρατσιστικό μήνυμα έμμεσο ή άμεσο δε μπορεί να είναι καλό για ένα παιδί.

Tι σχέση μπορεί να έχει ο ρατσισμός με τον Άγιο Νικόλα και τον Χριστιανισμό !? O θεός και η ψυχή τους…. Αγαπάτε αλλήλους είπε αδέρφια SuperGreeks, αλλά ποιος τον ακούει και τον Χριστούλι έτσι όπως τον φέραμε στα μέτρα μας οι άνθρωποι…

#zwartepietisracisme

Φωτογραφία από NRC

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks