[Αξίζει να φύγω στο εξωτερικό;] Οι μετακινήσεις μας στις πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό, η ποιότητα ζωής

ποδήλατο-ολλανδία

Είμαι στην Ελλάδα αυτή την εποχή για δουλειά και διακοπές και πολλά παιδιά με ρωτάνε … Αξίζει να φύγω στο εξωτερικό; Με ρωτάνε πολλοί γονείς για τα παιδιά τους.

Οι απαντήσεις μου ποικίλλουν γιατί οι συνθήκες διαφέρουν ανά άνθρωπο, τοποθεσία, μορφωτικό επίπεδο, επαγγελματική εμπειρία και άλλες περιπτώσεις που κάνουν τη μετανάστευση να αξίζει ή να μην αξίζει. Για τον καθένα τα κριτήρια είναι διαφορετικά.

Με βάση την οικονομία μιας χώρας, τις κοινωνικές παροχές, τον πολιτισμό, και όλα τα μικρά και μεγάλα πράματα που καθορίζουν μια πιο εύκολη ζωή, ορίζουμε την ποιότητα ζωής και το βιωτικό επίπεδο.

Ξεκινάμε στο SuperGreeks μια σειρά από άρθρα που αποσκοπούν στο να φιλτράρει κάποιος τις πληροφορίες και να συμπεράνει μόνος του αν αξίζει να φύγει στο εξωτερικό ή όχι.

Η σειρά άρθρων που έχουμε ετοιμάσει αφορά το εργασιακό, τα σπίτια, τον πολιτισμό, τον καιρό, την εκπαίδευση, τις μετακινήσεις, τις δραστηριότητες κ.α. – φυσικά ανά περιοχή διαφέρουν κάποιες από αυτές τις πληροφορίες ακόμα και στην ίδια χώρα.

Σήμερα σας γράφουμε πληροφορίες για τις μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη, αλλά και φτάνοντας σε αυτές.

Διαβάστε το χθεσινό μας κείμενο από τη σειρά άρθρων “Αξίζει να φύγω στο εξωτερικό;”

Αυτοκίνητο – μποτιλιαρίσματα

Θέλεις να φέρεις το αυτοκίνητο σου από Ελλάδα ;

  1. Ξανά σκέψου το 😛
  2. 2. Διάβασε για το πως να φέρεις το αμάξι σου στην Ολλανδία, εδώ, πως να φέρει το αμάξι σου στη Γερμανία, εδώ και στο Βέλγιο, εδώ !

Και στο Βέλγιο και στην Ολλανδία μπορείς να φας μποτιλιαρίσματα πολλών χιλιομέτρων στις περιφερειακές οδούς. Στη Γερμανία δεν είναι τόσο έντονο το πρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε συναντάμε μποτιλιαρίσματα σε διάφορες περιοχές και ειδικά όταν τα καιρικά φαινόμενα δεν ευνοούν.

Στην Ολλανδία το αμάξι είναι σχεδόν σαν κάτι “κακό” με υψηλή φορολογία και πανάκριβα parking στις μεγάλες πόλεις – σκέψου ότι για να παρκάρεις στο Άμστερνταμ ,για παράδειγμα, χρειάζεσαι περίπου 7 ευρώ / ώρα στο κέντρο της πόλης. Επίσης, στις μεγάλες πόλεις, αλλά και στις μικρότερες της Ολλανδίας δε θα σε σεβαστεί ποτέ κανείς από τους ποδηλάτες ως αυτοκινητιστής που είσαι. Θέλει μεγάλη προσοχή αγαπητέ οδηγέ αυτοκινήτου.

Στο Βέλγιο τα πράματα είναι καλύτερα με το αυτοκίνητο γιατί έχει φτηνότερα πάρκινγκ, έχει επίσης πολλά ποδήλατα, αλλά δεν υπάρχει η κουλτούρα της Ολλανδίας που αυτά κάνουν “κουμάντο” και η μάξιμουμ ταχύτητα στις Βρυξέλλες είναι τα 30km για τα αυτοκίνητα (πιο αργά δε γίνεται…)- στις Βρυξέλλες θα συναντήσεις μποτιλιαρίσματα και κόρνες και γενικά θα σου θυμίσει αρκετά από δρόμους Ελλάδος- υπάρχουν στιγμές που επικρατεί μια “κόλαση στους δρόμους”. Δε συμβαίνει το ίδιο και στην ίδια κλίμακα με άλλες μεγάλες πόλεις του Βελγίου.

Η Φλάνδρα θυμίζει αρκετά Ολλανδιά- θα δεις παντού ποδήλατα και καλές υποδομές για πεζούς. Λιγότερα σαφώς αυτοκίνητα.

Οι περιφερειακοί του Βελγίου σε ώρες αιχμής, χρειάζονται το WAZE 😛

Δεν υπάρχουν διόδια σε καμία από τις 3 παραπάνω χώρες.

Λιγότερο ή περισσότερο το μποτιλιάρισμα υπάρχει στους περιφερειακούς δρόμους και όχι τόσο εντός των πόλεων – είπαμε… Κάθε πόλη διαφέρει – εμείς απλά δίνουμε από το SuperGreeks τον γενικό παλμό.

Στην Ελλάδα, εν αντιθέσει, έχουμε μποτιλιαρίσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα και μπορείς να κάνεις να παρκάρεις μια ώρα π.χ. στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στη Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα θα μπορούσες να είσαι στο ίδιο φανάρι για αρκετή ώρα. Στο Ηρακλείο, ω! ρε μάνα μου.

Σε γενικές γραμμές πάντως δε θα βρεθείς σε κίνηση στην επαρχεία, ούτε στην Ελλάδα.

Αν κολλήσεις στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης, μπορείς να πιστέψεις ότι δε θα ξεκολλήσεις ποτέ. Σε γενικές γραμμές πάντως και σε σχέση με 15 χρόνια πριν έχω την αίσθηση ότι η κίνηση είναι λιγότερη και ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Στους εθνικούς μας δρόμους σπάνια θα συναντήσεις μποτιλιαρίσματα, αλλά συχνά διόδια!

Tι βελτώνει την ποιότητα ζωής ; Μια βόλτα με το ποδήλατο – στη δουλειά με το ποδήλατο…

podilato-amsterdam-ollandia-istoria

Για παράδειγμα, με το να πηγαίνεις με το ποδήλατο στην εργασία σου βελτιώνεις την ποιότητα της ζωής σου – ξυπνάς το πρωί, ετοιμάζεσαι και μέχρι να φτάσεις με το ποδήλατο στην εργασία σου έχεις καταλάβει τα οφέλη αυτής της διαδικασίας – ΟΚ, κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται. Άλλωστε, υπάρχουν και τα ΜΜΜ που θα γράψουμε παρακάτω.

Το ποδήλατο στη Φλάνδρα του Βελγίου είναι ευρέως διαδεδομένο, υπάρχουν παντού ποδηλατόδρομοι και συνεχώς βελτιώνουν ολοένα και περισσότερο το ποδηλατικό τους δίκτυο. Αυτές οι καλές υποδομές δίνουν στους κατοίκους της Φλάνδρας τη δυνατότητα να πηγαίνουν στην εργασία τους, στο σχολείο, στο γήπεδο και στο bar με το ποδήλατο. Είναι κουλτούρα.

Το ποδήλατο κάνει καλό στην υγεία, δεν ξοδεύεις χρήματα σε βενζίνες, δε μολύνεις το περιβάλλον με καυσαέριο.

Ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής θα το δούμε να πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια το ποδήλατο. Στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο ολοένα και περισσότεροι ποδηλάτες εμφανίζονται τη στιγμή που βελτιώνονται εκεί οι υποδομές, όπως και στη Βαλλωνία.

Στη Γερμανία υπάρχει η κουλτούρα του ποδηλάτου επίσης και πολλοί είναι αυτοί που θα πάνε με το δίτροχο τους στη δουλειά. Σε λίγες πόλεις στον κόσμο θα πας και θα δεις τόσα πολλά ποδήλατα όσα στο Φράιμπουρχ – Λίγες διαδρομές στον κόσμο είναι τόσο καθαρές, οργανωμένες όσο αυτές του Μέλανα Δρυμού. Oι οδηγοί σε σέβονται σε όλες αυτές τις περιοχές.

γερμανία-φράιμπουρχ-facts-ήλιος

Για την Ολλανδία, δε το συζητάμε, μιας και η πλειοψηφία των ανθρώπων κάνει τα πάντα με το ποδήλατο.

Από περισσότερους από δέκα διαφορετικούς ποδηλατοδρόμους μπορείς να καταλήξεις στο τελευταίο χωριό των Κάτω Χωρών.

Και αν ο καιρός δεν είναι καλός;

MMM

Σπάνια ένα τρένο στη Γερμανία, το Βέλγιο ή την Ολλανδία θα αργήσει. Σπάνια θα είναι ασφυκτικά γεμάτο ένα λεωφορείο.

Αν ο καιρός δεν είναι καλός, ακόμα και οι ποδηλάτες θα χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της χώρας που ζει (οι περισότεροι τουλάχιστον). Είναι πολλοί οι άνθρωποι που επιλέγουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους με το τρένο. Τα τρένα δεν αργούν σχεδόν ποτέ, ενώ σπάνια, ακόμα και στις ώρες αιχμής, θα πέσεις πάνω σε συνωστισμό τύπου “ΟΑΣΘ”.

Τα τρένα είναι πεντακάθαρα, αθόρυβα, γρήγορα και οι άνθρωποι τα προτιμούν για τις μετακινήσεις τους από πόλη σε πόλη. Κάποιες φορές για παράδειγμα, είναι καλύτερο να ζήσεις σε μια μικρή πόλη με φτηνότερο ενοίκιο και να πηγαίνεις καθημερινά με το τρένο στην εργασία σου – είναι πολλοί που το κάνουν αυτό.

αμβέρσα-βέλγιο-σταθμός

Οι σταθμοί των τρένων στην πλειοψηφία τους είναι μεγάλοι και όμορφοι. Αγαπημένος μας σταθμός τρένων στην Ολλανδία είναι της Ουτρέχτης, ενώ στο Βέλγιο είναι της Αμβέρσας (δε μας αρέσει καθόλου, μα καθόλου ο σταθμός των Βρυξελλών) – οι περισσότεροι μεγάλοι σταθμοί είναι πεντακάθαροι και φιλοξενούν μερικά από τα καλύτερα μαγαζιά. Του Ντύσσελντορφ ο σταθμός στη Γερμανιά είναι επίσης μεγάλος και πολλά ενδιαφέροντα καταστήματα.

Τα λεωφορεία, τα χρησιμοποιούμε κυρίως για δρομολόγια στην επαρχεία. Η αλήθεια είναι ότι τα λεωφορεία στο εξωτερικό είναι σχεδόν πάντα άδεια και καινούργια, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που καθυστερούν. Τα τραμ και τα μετρό θα τα βρεις σε πολλές μεγάλες πόλεις των 3 χωρών και με αυτά μετακινούνται εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά χωρίς κάποιον ιδιαίτερο συνωστισμό, χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις.

ολλανδία-κορονοιός-μέτρα-coffeeshops

Στην Ελλάδα την ίδια στιγμή…

Στην Ελλάδα την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν ΜΜΜ στις περισσότερες πόλεις που θα εξυπηρετούν αξιοπρεπώς τον κόσμο. Αυτά που υπάρχουν δεν έχουν τακτικά δρομολόγια με απόρροια τον συνωστισμό σε αυτά. Τις περισσότερες φορές τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ελλάδα θα καθυστερήσουν και η τηλεματική στις στάσεις δε θα λειτουργεί σωστά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ανέβηκα σε ασφυκτικά γεμάτο λεωφορείο του ΟΑΣΘ (λεωφορεία Θεσσαλονίκης), όπου ήρθε καθυστερημένο και μποτιλιαρίστηκε φριχτά στους δρόμους της πόλης. Σε λεωφορεία που ο οδηγός δε μίλησε καλά σε κάποιον επιβάτη ή μιλούσε στο τηλέφωνο του ή δε δούλευε το κλιματιστικό και άλλα πολλά περιστατικά άπειρης τρέλας. Τα ξέρετε όσοι ζείτε στη Θεσσαλονίκη και σε κάποιες επαρχιακές πόλεις – τα πράματα είναι σαφώς καλύτερα στην Αθήνα με τα ΜΜΜ.

Το να μπαίνεις σε ένα λεωφορείο που δεν πέφτει καρφίτσα σημαίνει ότι οι αρμόδιοι δε σέβονται καθόλου τον πολίτη της χώρας – τον ξεφτιλίζει. Με πανδημία ή χωρίς αυτή η κατάσταση σε διασύρει σαν άνθρωπο. Γράφουμε σκληρά λόγια, αλλά είναι αλήθεια, είναι ντροπή.

Τρένα δεν έχουμε πολλά, παρά μόνο τη μεγάλη κλασσική γραμμή που εξυπηρετεί από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Αθήνα (+τη γραμμή για Έδεσσα, Φλώρινα)- σπάνια θα ακούσεις τον κόσμο να παίρνει το τρένο στην Ελλάδα αν και περνάει από καταπληκτικά ελληνικά παρθένα μέρη και το εισιτήριο δεν είναι τόσο ακριβό. Τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά τρένα είναι σαφώς βελτιωμένα, αλλά ο κόσμος σπάνια τα χρησιμοποιεί για να μετακινηθεί για την εργασία του.

Ποδήλατο στην Ελλάδα;

Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο αν δεν είχε κάθε τόσο στη χώρα ατυχήματα (αρκετά από αυτά θανατηφόρα). Δεν υπάρχουν υποδομές για ποδήλατα και όσες υπάρχουν είναι αστείες.

Ένα τόσο φτηνό έργο (εκτός αν το κάνει ο δήμος Αθηναίων) που βελτιώνει άρδην την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας πόλης είναι ένας ποδηλατόδρομος πολλών χιλιομέτρων – εύκολο και φτηνό έργο που εξυπηρετεί σωστά τον κόσμο.

Οι πόλεις της Ελλάδος τείνουν να γίνουν ανεπίκαιρες, μιας και με την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να έχουμε υποδομές για 2 πράματα στο άμεσο μέλλον: 1. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα , 2. Ποδήλατα Θα έπρεπε να μας διδάσκουν στα σχολεία, όπως κάνουν στα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη, την οδηγική παιδεία. Να σεβόμαστε τον πεζό, να σεβόμαστε τον ποδηλάτη, να σεβόμαστε τους ίδιους μας τους εαυτούς και τις οικογένειες μας αναπνέοντας καθαρό αέρα.

Βλέπετε εσείς να γίνεται έστω προσπάθεια για όλα αυτά;

Εμείς όχι, και για όσο δε γίνονται όλα αυτά όπως πρέπει και όπως απαιτεί η εποχή, εμείς θα βοηθάμε κόσμο να ανεβαίνει κόσμο προς τα πάνω, θα τον παροτρύνουμε όταν ρωτάνε τη γνώμη μας. Βέβαια, όπως πολλοί γράφατε και όπως και εμείς λέμε πάντα “το εξωτερικό δεν είναι για όλους”. Θέλει λίγη τρέλα και κεφάλαιο για να κάνεις την αρχή… μετά από 1-2 χρόνια όλα θα σου φαίνονται εύκολα ή μπορεί και όχι… Είπαμε “ΔΕΝ είναι για όλους το εξωτερικό”.

Για εσένα είναι σημαντική υπόθεση η μετακίνηση στην πόλη που ζεις ή από πόλη σε πόλη; Θα ήταν ένας λόγος που θα άξιζε να φύγεις από την Ελλάδα; Μπορεί και όχι. Μπορεί και ναι. It’s up to you 🙂 Όλα είναι οι προτεραιότητες μας.

* Σίγουρα θα ακουστούν και θα γραφτούν κακές εμπειρίες από τα μέσα μεταφοράς και στο εξωτερικό, αλλά πιστέψτε με τον Σαλονικιό, ότι τίποτα δεν έχει σχέση με τους ποδηλατοδρόμους της φτωχομάνας, ούτε και με τα λεωφορεία της😁 ούτε και με τους ποδηλατοδρόμους μας.

Αntonis Iliadis

Διαβάστε και τα υπόλοιπα άρθρα της σειράς “Αξίζει να φύγω στο Εξωτερικό”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks