MindMap: ένας σύμμαχος για τις σπουδές και για το άγχος.
Γράφει η Έλενα Σκαφιδά, κοινωνικός λειτουργός από το PROTEA PREVENTIE
Οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μια μοναδική εμπειρία με μια σειρά από σκαμπανεβάσματα θετικά και αρνητικά. Τις περισσότερες φόρες κουβαλάμε τις προσδοκίες και τα όνειρα μας για τις σπουδές μας. Μέσα από τις σπουδές καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε κάθε βήμα, να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις πίεσης και να έχουμε προσωπική ζωή.
Σύμφωνα με τις έρευνες υπολογίζετε ότι:
- 50% των διεθνών φοιτητών βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους
- 75% αισθάνονται πιο αγχωμένοι
- 34,5% βιώνουν διαφορετικά επίπεδα κατάθλιψης
- 85% των διεθνών φοιτητών αισθάνονται πίεση από το μεγάλο φόρτο διαβάσματος κατά την διάρκεια των σπουδών και την διαφορετική κουλτούρα.
Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ έμαθα μια νέα άσκηση που ονομάζεται “Mind Map”, που με βοήθησε στο διάβασμα και στο να χαρτογραφήσω ένα τρέχον πρόβλημα ή να διαχειριστώ μια νέα συνθήκη.
Τι είναι το Mind Map;
- Ένας χάρτης μυαλού για να καταγράψουμε γρήγορα της ουσία ενός άρθρου ή τις σκέψεις μας
- Με λέξεις κλειδιά
- Αφορά την οπτική μάθηση
Πώς μπορώ να φτιάξω το mind map;
- Διαφορετικά σχήματα
- Διαφορετικά χρώματα
- Ζωγραφική (π.χ. ρόλοι που να συμβολίζει τον χρόνο)
- Λέξεις
- Γραμμές (ενώνουν ή μη, υποκατηγορίες κ.α.)
Για παράδειγμα, αν θέλω να δημιουργήσω ένα χάρτη με τον τίτλο Σπουδές στο Εξωτερικό (στο κέντρο του χαρτιού), αφού το τοποθετήσω αρχίζω να το συνδέω με ενότητες όπως Μοναδική Εμπειρία, Απόψεις Αλλών, Δεκτός/η και Άγχος (δείτε την παρακάτω εικόνα).
Το Mind Map είναι ατομικό και μοναδικό, εστιάζει στις πληροφορίες που θεωρούμε εμείς σημαντικές ή μας δυσκολεύουν. Οι περισσότεροι από εμάς θα βιώσουμε μια περίοδο που θα εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά κατά την διάρκεια των σπουδών μας. Γνωρίζοντας πόσο αγχωτική είναι η περίοδος των σπουδών είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.
Βιβλιογραφία
American Psychological Association. 2018. “One in Three College Freshmen Worldwide Report Mental Health Disorder.” American Psychological Association. https://www.apa.org/news/press/ releases/2018/09/freshmen-mental-health.
nnual International Student Survey (2021). Factsheet. https://lsvb.nl/wp-content/uploads/2021/04/AISS-2021-factsheet-EN.pdf
Jones, Brett D.; Ruff, Chloe; Snyder, Jennifer Dee; Petrich, Britta; and Koonce, Chelsea (2012) “The Effects of Mind Mapping Activities on Students’ Motivation,” International Journal for the Scholarship of Teaching and Learning: Vol. 6: No. 1, Article 5. Available at: https://doi.org/10.20429/ijsotl.2012.060105
Shi, Yinghui & Yang, Huiyun & Dou, Yi & Zeng, Yong. (2022). Effects of mind mapping-based instruction on student cognitive learning outcomes: a meta-analysis. Asia Pacific Education Review. 1-15. 10.1007/s12564-022-09746-9.