Μουσείο Foam-Έκθεση για τον βιασμό: Μία ιστορία μισογυνισμού

Με τα μουσεία και όλους τους εκθεσιακούς χώρους να επαναλειτουργούν στην εποχή της covid, το μουσείο Foam στο Άμστερνταμ φιλοξενεί μέχρι τις 27 Ιουνίου την έκθεση On Rape – A History of Misogyny, Κεφάλαιο 2, της Ισπανίδας καλλιτέχνις Laia Abril.

Διαβάστε ακόμα : Now You See Me Moria: Η ζωή των προσφύγων στη Μόρια μέσα από προσωπικές τους φωτογραφίες, στο Foam museum – είναι μια άλλη έκθεση που είδαμε στο μουσείο φωτογραφίας στο Άμστερνταμ και είχαμε δημιουργήσει άρθρο.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη

Η Ισπανίδα Laia Abril (1986) είναι η δέκατη τέταρτη νικήτρια του Βραβείου Foam Paul Huf. Αυτό το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν ταλαντούχο νεαρό φωτογράφο. Ο πολυεπιστημονικός καλλιτέχνης χρησιμοποιεί φωτογραφία, κείμενο, βίντεο και ήχο. Με τη δουλειά της, η Abril αφηγείται οικείες ιστορίες που προκαλούν δυσάρεστες και κρυμμένες πραγματικότητες και συχνά ασχολούνται με την ανισότητα μεταξύ των φύλων και της καταπίεσης των γυναικών. Στην παρούσα έκθεση, η Abril πραγματεύεται το ζήτημα του βιασμού των γυναικών που προκύπτει μέσα από ένα πλαίσιο μισογυνισμού της κοινωνίας που αντικειμενοποιεί τις γυναίκες.

Η έκθεση On Rape – A History of Misogyny Chapter 2

Με το On Rape – A History of Misogyny, Κεφάλαιο 2, η καλλιτέχνις παρουσιάζει μια σειρά από εννοιολογικά πορτρέτα και μαρτυρίες που συμβολίζουν μαζί την τρέχουσα ατιμωρησία του θεσμικού βιασμού. Η Abril παρακολουθεί την προέλευση της κουλτούρας του βιασμού και τις δομές της δημιουργώντας μια σειρά οπτικών και ακουστικών μεταφορών, καλώντας το κοινό να βιώσει το ερευνητικό της ταξίδι.

Η έμπνευση της Abril δυστυχώς ήταν ο ομαδικός βιασμός μίας 18χρονης στην Ισπανία που πέντε άντρες προσφέρθηκαν να τη συνοδέψουν στο αυτοκίνητό της για λόγους ασφαλείας και τελικά κατέληξαν να τη χτυπήσουν, να τη ληστέψουν, να τη βιάσουν ομαδικά, να βιντεοσκοπήσουν την πράξη τους και στη συνέχεια να κοινοποιήσουν το βίντεο. Ωστόσο, οι δικηγόροι υπεράσπισης των ανδρών χρησιμοποίησαν πλάνα 96 δευτερολέπτων από τα βίντεο των κατηγορουμένων – δείχνοντας τη γυναίκα ακίνητη και τρομοκρατημένη με τα μάτια της κλειστά – για να υποστηρίξουν ότι, στην πραγματικότητα, πρόκειται για συναινετικό σεξ. Η δίκη έγινε διασταυρούμενη εξέταση της 18χρονης γυναίκας, παρά των ανδρών που την επιτέθηκαν.

Στους πέντε άντρες αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά με μόνο ένα δικαστή να υποστηρίζει πως έπρεπε να τους επιβληθεί ποινή επειδή είχαν κλέψει το κινητό της κοπέλας. Μετά από συνεχείς διαμαρτυρίες σε όλη την Ισπανία κατά τη διάρκεια τριών ετών, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αντιστράφηκε τελικά το κατώτερο δικαστήριο και επιβεβαίωσε στις 21 Ιουνίου 2019 ότι οι άντρες ήταν ένοχοι για βιασμό.

“Η σειρά επικεντρώνεται στις αποβολές της δικαιοσύνης. Είναι μια αναζήτηση για την προέλευση των μύθων και των παρανοήσεων που επικρατούν γύρω από την ιδέα του βιασμού”, λέει η Abril στο British Journal of Photography, που φιλοξένησε συνέντευξή της για την έκθεση στο τεύχος #7892 . Συνεχίζει μάλιστα επισημαίνοντας πως “Ο λόγος που κατηγορούνται τα θύματα, έχει εξαπλωθεί, όπως ένας ιός, σε όλη τη συλλογική και ατομική μας συνείδηση”.

Η έκθεση μάλιστα έγινε δυνατή με την υποστήριξη του Tim Hetherington Trust και του Magnum Foundation και είναι μια συνεργασία με τη Galerie Les Filles du Calvaire

Εισητήρια, Τιμές και Διαθέσιμες Ημερομηνίες

Για να εξασφαλιστεί μια ομαλή επίσκεψη στο μουσείο και την έκθεση, απαιτείται online κράτηση των εισιτηρίων. Τα εισιτήρια ισχύουν μόνο για την επιλεγμένη ημέρα και ώρα. Οι τιμές διαφοροποιούνται μάλιστα ανάλογα με την ηλικιακή και μη κατηγορία που ανήκουν οι επισκέπτες. Δωρεάν είσοδο έχουν τα παιδιά έως 12 ετών, τα Μέλη Foam και τα VIP μέλη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κάτω των 18 ετών πληρών 8.5 , οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δείχνοντας το φοιτητικό πάσο, 9.5 και οι ενήλικες 12.5

Αφού επιλέξετε το εισιτήριο, προχωρώντας στο επόμενο βήμα θα δείτε έναν πίνακα με τις διαθέσιμες ημερομηνίες και ώρες για να κλείσετε το ραντεβού της επίσκεψής σας. Έπειτα προσθέτετε τα προσωπικά σας στοιχεί, κάνετε την πληρωμή και είστε έτοιμοι για την επίσκεψή σας.

Λίγα λόγια για το μουσείο

Το Foam ενημερώνει και εμπνέει το ευρύτερο δυνατό κοινό παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές της σύγχρονης φωτογραφίας. Αυτό συμβαίνει οργανώνοντας μια σειρά δραστηριοτήτων. Αυτές ποικίλλουν από εκθέσει, δημοσιεύσεις, συζητήσεις έως και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το Foam ανακαλύπτει, αναπτύσσει, ορίζει, δημοσιεύει και διεγείρει. Η αναζήτηση και παρουσίαση νέων, αναδυόμενων ταλέντων είναι μια από τις διακριτικές ιδιότητες του μουσείου. Πολλές δραστηριότητες πραγματοποιούνται μέσα από το μουσείο του Άμστερνταμ, αλλά για συγκεκριμένα έργα, το Foam θα προσεγγίσει επίσης ένα διεθνές κοινό.

Στατιστικά βιασμών

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονη είναι η συζήτηση γύρω από το θέμα της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης. Το κίνημα #MeToo που ξεκίνησε από την Αμερική έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, φτάνοντας και στην Ελλάδα μετά από τις δηλώσεις της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, για το βιασμό που είχε υποστεί το 1988 από Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Συνήθως οι βιαστές προέρχονται από το στενό ή οικογενειακό περιβάλλον, ενοχοποιώντας τα θύματα για την πράξη που συνέβη.

Σύμφωνα με δημοσιευμένο κείμενο της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων στον τομέα της βίας τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως στην Ευρώπη το 85,8% των θυμάτων σεξουαλικής βίας είναι γένους θηλυκού και το 98,3% των δραστών με καταδίκη είναι άνδρες, ενώ καταγράφεται αύξηση των βιασμών κατά 47% την περίοδο 2008-2015 (η αντίστοιχη αύξηση σε Αγγλία και Ουαλία είναι της τρομακτικής τάξης του τριψήφιου ποσοστού 173%).

Το 15900 είναι η τηλεφωνική γραμμή που μπορεί να καλέσει κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα, ενώ στην Ολλανδία το +31 887555588.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks