Το μουσείο φωτογραφίας στο Άμστερνταμ (FOAM Museum)

μουσειο-φωτογραφιας-αμστερνταμ

Το FOAM Museum Amsterdam είναι ένα μουσείο φωτογραφίας που βρίσκεται στην Keizersgracht στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Το μουσείο έχει τέσσερις διαφορετικές εκθέσεις, κατά τις οποίες εμφανίζονται διαφορετικά φωτογραφικά είδη, όπως ντοκιμαντέρ, έργα τέχνης και μόδας. Δίπλα σε μεγάλες εκθέσεις γνωστών φωτογράφων, παρουσιάζεται επίσης το έργο νεαρών, ανερχόμενων φωτογράφων, σε μικρότερες εκθέσεις.

Έχουμε κάνει οι SuperGreeks άρθρο για μια σημαντική έκθεση που μας έκοψε την ανάσα όταν την είδαμε στο μουσείο φωτογραφίας στο Άμστερνταμ και αφορούσε τους βιασμούς. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο, εδώ!

Έχουμε κάνει άρθρο και για μία ακόμα έκθεση στο FOAM museum, το Now You See Me Moria: Η ζωή των προσφύγων στη Μόρια μέσα από προσωπικές τους φωτογραφίες, στο Foam museum! Διαβάστε το σχετικό μας άρθρο από εδώ!

Δύο αξιοσημείωτες εκθέσεις ήταν: Του Henri Cartier-Bresson – “A Retrospective” και του Richard Avedon- “Photographs 1946 -2004”. Το καλοκαίρι του 2016, στο μουσείο παρουσιάστηκε μια σημαντική αναδρομική έκθεση του Helmut Newton. Το μουσείο περιλαμβάνει ένα καφέ, μια βιβλιοθήκη, μια εμπορική γκαλερί που ονομάζεται “FoamEditions” και ένα βιβλιοπωλείο. Επιπλέον, ένα τριμηνιαίο περιοδικό φωτογραφίας που ονομάζεται “Foam Magazine”.

Το κτίριο

Το κτίριο στο κανάλι Keizersgracht, στο οποίο βρίσκεται το μουσείο έχει μια ιστορία που χρονολογείται από τον Carel Joseph Fodor (1801-1860). Ο Fodor αγόρασε αρχικά το Keizersgracht αριθμός 611 και αργότερα, αγόρασε επίσης την παρακείμενη αποθήκη και κατοικία στο Keizersgracht 609. Ο Fodor μετέφερε την αποθήκη στη διαθήκη του ως εκθεσιακό χώρο, που θα έπρεπε να λάβει το όνομα “Μουσείο Fodor”. Από το 1863 έως το 1994, το μουσείο ήταν ανοιχτό στο κοινό, ενώ από το 1994 έως 2001 το “Nederlands Vormgevingsinstituut” βρισκόταν σε αυτά τα κτίρια.

Ιστορική αναδρομή

Το μουσείο έλαβε την άδεια λειτουργίας το Νοέμβριο του 2001 από το δημοτικό συμβούλιο. Στις 13 Δεκεμβρίου 2001, το μουσείο εγκαινίασε την πρώτη έκθεση με τίτλο: “Dutch Delight”. Τότε, πάνω από 7000 άτομα επισκέφτηκαν την έκθεση.

Μετά την εναρκτήρια έκθεση, το μουσείο έκλεισε για ανακαίνιση. Οι αρχιτέκτονες BenthemCrouwel μετέτρεψαν τρία κτίρια στο Keizersgracht σε ένα σύγχρονο μουσείο. Η πρώτη έκθεση στο νέο μουσείο, ονομαζόταν Regie: Paul Huf , Paul Huf μαζί με την Eva Besnyö που ήταν η αρχική αρχή του μουσείου. Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 6 Ιουνίου 2002. Στην έκθεση επισκέφθηκαν περίπου 8000 άτομα.

Εκθέσεις

Κάθε χρόνο, το μουσείο διοργανώνει τέσσερις μεγάλες εκθέσεις από ιδιαίτερα αξιόλογους φωτογράφους, που συνήθως διαρκούν περίπου τρεις μήνες. Επιπλέον, περίπου 16 μικρότερες εκθέσεις διοργανώνονται από το μουσείο, οι οποίες μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα: Είτε το έργο σχετικά νεαρών φωτογράφων, είτε ένα συγκεκριμένο έργο, είναι επίκαιρο, ή μικρές αναδρομές στην ρετρό εποχή. Συνήθως, δίνεται σε φωτογραφικά ντοκιμαντέρ, φωτογραφίες του δρόμου, πορτρέτα, στις ερωτικές φωτογραφίες, και τα νέα ταλέντα.

Βραβείο Foam Paul Huf

Από το 2007, το μουσείο διοργανώνει το βραβείο Paul Huf, το οποίο απονέμεται σε έναν νεαρό, ταλαντούχο φωτογράφο κάτω των 35 ετών. Αυτό το βραβείο ήταν κάποτε γνωστό, ως το βραβείο “KLM Paul Huf”.

Extra: Το περιοδικό “Foam Magazine” είναι ένα περιοδικό με θέμα τη φωτογραφία, που δημοσιεύεται τρεις φορές το χρόνο γύρω από ένα συγκεκριμένο άξονα. 

Η Ολλανδία έχει απίθανα μουσεία σε όλη τη χώρα. Διαδραστικά, σύγχρονα και για όλα τα γούστα μουσεία…

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Πηγή αρχικής εικόνας: Foam.org

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks