Γερμανία: Επέκταση του lockdown και χαλάρωση των μέτρων

γερμανία-lockdown-koronoios

Την Τετάρτη, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε ένα σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των προϋποθέσεων για το άνοιγμα των επιχειρήσεων. 

Η Μέρκελ έκανε την ανακοίνωση μετά από τη συνάντηση με τους 16 πρωθυπουργούς της Τετάρτης, η οποία διήρκεσε περισσότερο από εννέα ώρες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το lockdown παρατείνεται, τουλάχιστον, έως τις 28 Μαρτίου. 

Τι ανακοίνωσε η Μέρκελ:

  • Υπάρχει ένα σχέδιο πέντε σταδίων για χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης του lockdown σε περιφερειακό ή κρατικό επίπεδο
  • Κάθε στάδιο θα πραγματοποιείται κάθε 14 ημέρες, εάν οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι σταθεροί ή παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις
  • Τουλάχιστον ένα δωρεάν rapid test, ανά εβδομάδα, θα είναι διαθέσιμο για όλους τους κατοίκους της Γερμανίας από τις 8 Μαρτίου
  • Μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών είναι έτοιμη να προτείνει την άρση του περιορισμού του εμβολίου AstraZeneca, το οποίο αρχικά περιοριζόταν για άτομα κάτω των 65 ετών.

Σχετικά:

Γερμανία: Σύνοδος κορυφής-Περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα

Μόναχο: Μελέτη επιτρέπει το τεστ κατά της Covid-19 σε παιδιά

Γερμανία: Ανοίγουν τα κομμωτήρια-Τι ισχύει για άλλους τομείς;

Μόναχο: Που να ζήσω; Τι δραστηριότητες υπάρχουν;

Γερμανία: Προς παράταση του lockdown μέχρι το τέλος Μαρτίου αλλά με εξαιρέσεις

Το σχέδιο των πέντε σταδίων:

Στάδιο πρώτο:  Ορισμένες σχολικές τάξεις (σύμφωνα με τη διακριτική ευχέρεια των κρατιδίων), τα νηπιαγωγεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα κέντρα φροντίδας νηπίων και τα κομμωτήρια ανοίγουν εκ νέου. Αυτό το στάδιο πραγματοποιήθηκε ήδη τη Δευτέρα 1 Μαρτίου.

Στάδιο δεύτερο, από τις 8 Μαρτίου: Τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία μπορούν να ανοίξουν ξανά με την προϋπόθεση ότι θα βρίσκεται ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Τομείς της αισθητικής και της ομορφιάς, όπως μασάζ, επιτρέπεται επίσης να ανοίξουν ξανά με αρνητικό τεστ.

Στάδιο τρίτο, από τις 8 Μαρτίου το νωρίτερο: Εάν τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι λιγότερα από 50 ανά 100.000 άτομα, μπορούν να ανοίξουν ξανά δημόσιοι χώροι όπως μουσεία, ζωολογικοί κήποι, καθώς και επιχειρήσεις λιανικής με αυστηρή προϋπόθεση την παρουσία ενός πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης:
  • Μέχρι 10 άτομα μπορούν να συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα.
  • Εάν το ποσοστό των κρουσμάτων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100, η ​​πρόσβαση σε χώρους όπως μουσεία και καταστήματα λιανικής θα γίνεται με κράτηση, καθώς και με τουλάχιστον 40 τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη σε καταστήματα.

Στάδιο τέταρτο, από τις 22 Μαρτίου το νωρίτερο: Εάν η τιμή παραμείνει κάτω των 50 κρουσμάτων, υπαίθριοι χώροι καταστημάτων εστίασης, θέατρα, χώροι συναυλιών, κινηματογράφοι και όπερες μπορούν να ανοίξουν ξανά.

Στη συνέχεια, οι άνθρωποι μπορούν να αθληθούν ατομικά σε εσωτερικούς χώρους ή ομαδικά σε εξωτερικούς χώρους.

Εάν το ποσοστό μόλυνσης κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100, το φαγητό στο ύπαιθρο επιτρέπεται μόνο σε προκαταβολή.

Στάδιο πέμπτο, από τις 5 Απριλίου το νωρίτερο: Εάν το ποσοστό μόλυνσης παραμείνει κάτω των 50, μπορούν να συγκεντρωθούν έως 50 άτομα στις υπαίθριες, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και θα αρθούν οι αθλητικοί περιορισμοί. Εάν το ποσοστό μόλυνσης κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν ξανά με αυστηρή προϋπόθεση, τουλάχιστον, 10 τετραγωνικά μέτρα, ανά πελάτη.

Επιτάχυνση του εμβολιασμού και των τεστ

Η κυβέρνηση της Γερμανίας δήλωσε μετά τις διαπραγματεύσεις της Τετάρτης ότι περίπου 200.000 εμβολιασμοί χορηγούνται σήμερα καθημερινά. Ο εμβολιασμός ιατρών και ειδικών θα ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου, καθώς η Γερμανία θα λαμβάνει περισσότερες δόσεις. 

Ο υπουργός Υγείας, Jens Spahn, δήλωσε ότι η Γερμανία θα επιταχύνει τη διαδικασία εμβολιασμού τις επόμενες ημέρες μετά την απόφαση της επιτροπής για το εμβόλιο AstraZeneca. Βάσει της απόφασης το εμβόλιο δε θα χορηγείται αποκλειστικά σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Τα rapid tests θα είναι προσβάσιμα και δωρεάν από τις 8 Μαρτίου. 

Χαλαρώνουν τα μέτρα συγκέντρωσης

Η κυβέρνηση είπε, ότι από τις 8 Μαρτίου, άτομα από δύο διαφορετικά νοικοκυριά θα έχουν το δικαίωμα να συγκεντρωθούν σε ομάδες έως πέντε ατόμων. Τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό. Εάν η η συχνότητα των κρουσμάτων παραμείνει κάτω από 35, τότε θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν έως και 10 άτομα από τρία, διαφορετικά νοικοκυριά. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση παρότρυνε τους πολίτες να διατηρήσουν μια «κοινωνική φυσαλίδα» και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επαφές με τους άλλους ανθρώπους. 

Ορισμένα μέτρα έχουν ήδη αρθεί

Τα περισσότερα καταστήματα έκλεισαν από τις 16 Δεκεμβρίου, ενώ εστιατόρια, μπαρ, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις έκλεισαν από τις 2 Νοεμβρίου.

Η Γερμανία προχώρησε με τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας αυτήν την εβδομάδα. Τη Δευτέρα, τα κομμωτήρια άνοιξαν μετά από δυόμισι μήνες αναστολής. Την ίδια ημέρα, ορισμένα γερμανικά κράτη επέτρεψαν, επίσης, στο άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων, όπως τα ανθοπωλεία και τα καταστήματα εξοπλισμού.

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks