Ελάχιστος και μέσος μισθός στη Γερμανία

Γερμανία-Μισθός-Εργασία

Τι πρέπει να περιμένετε να κερδίσετε στη Γερμανία; Μάθετε τα πάντα αναφορικά με τον ελάχιστο μισθό της Γερμανίας το 2019 και τους μέσους μισθούς για τους απόδημους που μετακομίζουν στη χώρα.

Ενώ υπάρχουν κανονισμοί για τους κατώτατους μισθούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για κάποιο χρονικό διάστημα, ο πρώτος ομοσπονδιακός κατώτατος μισθός στη Γερμανία εγκρίθηκε το 2014 βάσει του νόμου περί ελάχιστων μισθών (Mindestlohngesetz). Πριν από αυτό, η χώρα βασίστηκε κυρίως σε συνδικάτα και επιχειρηματικούς ομίλους για να καθορίσει τους κατώτατους μισθούς.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία κερδίζουν τον γερμανικό ελάχιστο μισθό. Ισχύει για όλους σχεδόν τους εργαζομένους ηλικίας 18 ετών και άνω, με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες και ορισμένους εκπαιδευόμενους κατά την πρακτική τους άσκηση.

Ελάχιστος μισθός στη Γερμανία 2019

Ο ελάχιστος μισθός στη Γερμανία το 2019 είναι 9,19 € ανά ώρα. Αυτός σηματοδοτεί αύξηση 0,35 € (4%) στο επίπεδο του 2018. Αυτό σημαίνει προ φόρων μισθούς 1.593 € για άτομα που εργάζονται σε πλήρες 40ωρο την εβδομάδα.

Ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε και πάλι από την 1η Ιανουαρίου 2020, όταν και ορίστηκε σε 9,35 ευρώ. Παρά αυτές τις αυξήσεις, ορισμένες ομάδες συνεχίζουν να κάνουν εκστρατεία για έναν ελάχιστο μισθό 12 €.

Ο ομοσπονδιακός κατώτατος μισθός ισχύει για όλους σχεδόν τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των απόδημων εργαζομένων, των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, των ασκούμενων (υπό ορισμένες προϋποθέσεις) και των ατόμων που εργάζονται σε μια δοκιμαστική περίοδο. Η υπερωρία πρέπει επίσης να καταβάλλεται στο ίδιο επίπεδο, εκτός εάν χρησιμοποιείται αντ ‘αυτού ως χρόνος αντί για να αποσυρθεί αργότερα.

Οι συμβασιούχοι και έκτακτοι εργαζόμενοι στη Γερμανία έχουν διαφορετικά επίπεδα ελάχιστων μισθών. Τον Απρίλιο του 2018, ο μισθός αυξήθηκε στα 9,47 ευρώ την ώρα στη δυτική Γερμανία και 9,27 ευρώ την ώρα στην ανατολική Γερμανία.

Η κυβέρνηση παρέχει τη γερμανική ιστοσελίδα κατώτατων μισθών (Mindestlohn-Hotline). Υπάρχει επίσης μια αριθμομηχανή μισθών για τον υπολογισμό του ελάχιστου μισθού σας στη Γερμανία βάσει των ωρών εργασίας.

Εξαιρέσεις από τον ελάχιστο μισθό στη Γερμανία

Ενώ ο Γερμανικός ελάχιστος μισθός ισχύει για τους περισσότερους εργαζόμενους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν λαμβάνουν προστασία βάσει των κανονισμών.

Ο ελάχιστος μισθός στη Γερμανία δεν ισχύει επίσης για πρακτική άσκηση που διαρκεί λιγότερο από τρεις μήνες ή αποτελούν μέρος πανεπιστημιακών μαθημάτων, εθελοντικής εργασίας ή μαθητείας. Τέλος, τα άτομα που ταξινομούνται ως μακροχρόνια άνεργοι (Langzeitarbeitslose) μπορούν να πληρώνονται κάτω από τον ελάχιστο μισθό της Γερμανίας για περίοδο έξι μηνών όταν επιστρέφουν για πρώτη φορά στη δουλειά.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αποκλεισμούς από τη γερμανική κυβέρνηση (στα γερμανικά).

Τι να κάνετε εάν κερδίζετε λιγότερα από τον ελάχιστο μισθό της Γερμανίας

Οι εργοδότες αντιμετωπίζουν σοβαρές κυρώσεις εάν δεν καταβάλουν το ελάχιστο μισθό στη Γερμανία στο προσωπικό τους. Όταν ο μισθός αρχικά εισήχθη στη νομοθεσία, η Μονάδα Επιβολής Φόρου για την Αδήλωτη Εργασία (Finanzkontrolle Schwarzarbeit) επέκτεινε σημαντικά το προσωπικό της για να ασχοληθεί με εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες.

Τα εργασιακά συμβούλια και τα συνδικάτα εργαζομένων παρακολουθούν επίσης τις υποπληρωμές σε επίπεδο βιομηχανίας, και θεωρητικά στις εταιρείες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 500.000 ευρώ εάν δεν συμμορφωθούν με τους κανονισμούς.

Οι εργαζόμενοι που πιστεύουν ότι κερδίζουν λιγότερα από τον γερμανικό ελάχιστο μισθό πρέπει πρώτα να μιλήσουν στον εργοδότη τους για να προσπαθήσουν να επιλύσουν το ζήτημα πριν το προωθήσουν σε τρίτους.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να προσεγγίσουν το σωματείο τους (εάν ισχύει) εάν ο εργοδότης εξακολουθεί να μην επιλύει το πρόβλημα, ενώ μπορείτε να καταφύγετε και σε νομικές ενέργειες. Οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια για να υποβάλουν αξίωση για χαμηλή αμοιβή κάτω από τον ελάχιστο μισθό στη Γερμανία.

Μέσος μισθός στη Γερμανία

Οι συνθήκες εργασίας και ο μέσος μισθός στη Γερμανία είναι καλύτερος από ό, τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που βασίζονται στο 2017, τα τρία τέταρτα των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών στη Γερμανία είχαν αμειβόμενη εργασία, πολύ πάνω από τον μέσο όρο απασχόλησης του ΟΟΣΑ και το ποσοστό ανεργίας ήταν μόλις 3,4%.

Σύμφωνα με έρευνα του De Statis (Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας), οι εργαζόμενοι το 2017 είχαν μέσες μηνιαίες αποδοχές 3,771 ευρώ, με σημαντική διαφορά αμοιβών μεταξύ ανδρών (3.964 ευρώ) και γυναικών (3.330 ευρώ).

Τα ξεχωριστά δεδομένα από το TradingE Economics έδειξαν υψηλότερο μέσο μισθό (3.899 ευρώ) το 2018.

Μέσοι μισθοί ανά βιομηχανία στη Γερμανία

Μια έκθεση του 2018 από τον ιστότοπο δικτύωσης καριέρας XING έδειξε τους κορυφαίους μισθούς που καταβάλλονται σε διάφορους κλάδους στη Γερμανία. Οι 10 κορυφαίες βιομηχανίες πληρωμών είναι οι εξής:

Τραπεζικές και χρηματοοικονομικές: 83.371 €
Ασφάλειες: 82.554 €
Συμβουλευτικές: 75.956 €
Τηλεπικοινωνίες: 72.626 €
IT: 72.582 €
Μεταφορά: 72,020
Ιατρική: 71.696 €
Βοηθητικά προγράμματα: 71.747 €
Μηχανική: 71.134 €
Νομικά: 65,907 €

Επίδραση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Στοιχεία από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Οικονομικής Έρευνας έδειξαν ότι κατά το πρώτο έτος εφαρμόστηκε ο Γερμανικός κατώτατος μισθός, οι ανειδίκευτοι και οι χαμηλά ειδικευμένοι εργαζόμενοι απολάμβαναν ιδίως αυξήσεις πάνω από τον μέσο όρο του γερμανικού μισθού τους, όπως και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση (ή mini-jobs, καθώς αυτές οι θέσεις είναι μερικές φορές γνωστές).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών στη Γερμανία παρατηρήθηκαν στις βιομηχανίες κρέατος, ασφάλειας, κηπουρικής και τοπίου, κατασκευών και τροφοδοσίας. Οι φόβοι ότι ο ελάχιστος μισθός της Γερμανίας θα επηρέαζε τα επίπεδα ανεργίας ήταν επίσης αβάσιμοι, με την πραγματική μείωση της ανεργίας.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks