Οδηγός εύρεσης εργασίας στο Βέλγιο

Το να βρεις μια δουλειά ή να ανοίξεις τη δική σου εταιρεία σε μία ξένη χώρα συχνά δεν είναι το ευκολότερο πράγμα αλλά αν έχεις εξοπλιστεί με τα κατάλληλα εφόδια και έχεις μία σωστή καθοδήγηση, το άγχος μπορεί να μειωθεί και η εγκατάσταση στη νέα χώρα να γίνει ευκολότερη. Πολλοί ξένοι βρίσκουν εύκολα δουλειά στο Βέλγιο και οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας στις κύριες πόλεις της χώρας, ιδίως θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες, αυξάνονται από την εκτεταμένη διεθνή επιχειρηματική σκηνή και την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τι όμως πρέπει να γνωριζετε για το μισθό, τα γραφεία εύρεσης εργασίας αλλά και την εργασιακή κουλτούρα της χώρας.

Εργασία στο Βέλγιο

Με πολλά θεσμικά όργανα της ΕΕ, το ΝΑΤΟ και πολλούς άλλους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στις Βρυξέλλες, υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας στο Βέλγιο για αλλοδαπούς.

Ωστόσο, σε μια χώρα με τρεις επίσημες γλώσσες και πολλές άλλες που χρησιμοποιούνται στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των Βρυξελλών, θα έχετε περισσότερες ευκαιρίες να βρείτε δουλειά στο Βέλγιο εάν έχετε καλές γλωσσικές δεξιότητες. Θα ανταγωνίζεστε επίσης με ντόπιους που συνήθως είναι δίγλωσσοι ή πολύγλωσσοι, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιοπρεπούς επιπέδου αγγλικής επάρκειας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός για θέσεις εργασίας στο Βέλγιο για τους αγγλόφωνους.

Αγορά εργασίας στο Βέλγιο

Από τον Μάιο του 2020, το ποσοστό ανεργίας του Βελγίου ανέρχεται στο 5,4%, χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ στο 6,7%. Ωστόσο, η ανεργία των νέων (άτομα κάτω των 25 ετών) υπερβαίνει το διπλάσιο σε ποσοστιαίο επίπεδο φτάνοντας το 13%.

Οι περισσότεροι Βέλγοι εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών – νομικά, τραπεζικά, μέσα μαζικής ενημέρωσης και τουρισμός. Επιπλέον, περίπου το ένα τέταρτο εργάζεται στη βιομηχανία, που περιλαμβάνει αυτή των υφασμάτων, γυαλιού, μηχανικής, συναρμολόγησης αυτοκινήτων και χημικών. Η βελγική κυβέρνηση διατηρεί έναν κατάλογο βασικών τομέων στο Βέλγιο.

Υπάρχουν πολλές μεγάλες εταιρείες στο Βέλγιο, όπως:

 • Anheuser-Busch InBev (παρασκευή)
 • Proximus (τηλεπικοινωνίες, παλιά ως Belgacom)
 • Ageas (ασφάλιση)
 • Bekaert (παραγωγή χημικών)
 • Colruyt (λιανική πώληση τροφίμων)
 • Ahold Delhaize (λιανική πώληση τροφίμων)
 • D-Ieteren (αυτοκίνητα)
 • Elia (ενέργεια)
 • KBC (τραπεζικές / ασφαλιστικές)
 • UCB (φαρμακευτική)
 • Umicore (τεχνολογία υλικών)

Θέσεις εργασίας στο Βέλγιο

Οι περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες είναι για εργαζόμενους με υψηλή ειδίκευση στους τομείς των υπηρεσιών. Αυτές περιλαμβάνουν χρηματοδότηση, διεθνή ιδρύματα και επιχειρήσεις, κτηματομεσιτικά γραφεία, εκπαίδευση και δημόσια υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες. Παρά το ποσοστό ανεργίας του Βελγίου, η χώρα αναφέρει ένα συνεχιζόμενο ζήτημα με έλλειψη δεξιοτήτων, ιδίως στον τομέα της πληροφορικής και της μηχανικής.

Μισθοί εργασίας στο Βέλγιο

Το Βέλγιο έχει μεταξύ των υψηλότερων και παράλληλα χαμηλώτερων μισθών στην Ευρώπη. Το 2017, ο μέσος ακαθάριστος μισθός πλήρους απασχόλησης ήταν 3.558 ευρώ το μήνα. Αυτό αυξάνεται κατά μέσο όρο 5.330 ευρώ το μήνα για ειδικευμένους εργαζόμενους με μεταπτυχιακό.

Ο ελάχιστος μισθός του Βελγίου στα μέσα του 2020 ανέρχεται σε 1.625,72 ευρώ. Ωστόσο, το Βέλγιο έχει επίσης έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη. Αυτό κυμαίνεται μεταξύ 25-50% ανάλογα με τα κέρδη.

Εργασιακή κουλτούρα στο Βέλγιο

Η δυαδικότητα μεταξύ των γαλλόφωνων και των ολλανδόφωνων περιοχών αντικατοπτρίζεται στον βελγικό χώρο εργασίας, ο οποίος παραδοσιακά ακολούθησε το γαλλικό ιεραρχικό στιλ όπου οι ανώτεροι διευθυντές λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις. Αυτό, ωστόσο, κινείται όλο και περισσότερο προς την πιο ισότιμη ολλανδική προσέγγιση των πιο ανοιχτών μορφών οργάνωσης, με περισσότερη ροή πληροφοριών και ανάθεση εργασίας. Οι Βέλγοι εκτιμούν επίσης τη λογική και τη συλλογιστική και σας περιμένουν να υποστηρίξετε επιχειρήματα, σαφή γεγονότα και αριθμούς τις θέσεις σας.

Ο εργοδότης σας μπορεί να σας προσφέρει προσωρινό συμβόλαιο αρχικά ως δοκιμαστική περίοδο. Σε γενικές γραμμές, πιθανότατα θα εργάζεστε σε μια εβδομάδα 38 ωρών με οκτώ περίπου ώρες την ημέρα, σχεδόν 20 ημέρες διακοπές ετησίως συν 10 βελγικές εθνικές αργίες.

Εργατικοί νόμοι και εργασιακά δικαιώματα στο Βέλγιο

Όλοι οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης, θα λάβουν σύμβαση εργασίας. Όσοι εργάζονται με συμβόλαια διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών δικαιούνται τουλάχιστον 20 ημέρες ετησίως αμειβόμενες διακοπές.

Οι συμβάσεις θα καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις απασχόλησης και θα αναφέρουν την περίοδο ειδοποίησης που πρέπει να δοθεί από οποιοδήποτε μέρος. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με τον τομέα της εργασίας, αλλά το ελάχιστο είναι συνήθως ειδοποίηση δύο εβδομάδων για τον εργαζόμενο και τέσσερις εβδομάδες για τον εργοδότη.

Πώς να βρείτε δουλειά στο Βέλγιο

EURES

Εάν είστε από την ΕΕ, τον ΕΟΧ ή την Ελβετία, μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας στο Βέλγιο μέσω του EURES, της Ευρωπαϊκής Πύλης για την Κινητικότητα Εργασίας. Αυτό αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σκοπός της είναι να βοηθήσει την ελεύθερη κυκλοφορία και ως προς την εργασία, εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Εκτός από την αναζήτηση εργασίας, μπορείτε να ανεβάσετε το βιογραφικό σας και να λάβετε συμβουλές σχετικά με τα νομικά και διοικητικά ζητήματα που σχετίζονται με την εργασία στο Βέλγιο.

Βελγικές υπηρεσίες απασχόλησης

Κάθε περιοχή του Βελγίου έχει το δικό της δημόσιο γραφείο απασχόλησης όπου μπορείτε να αναζητήσετε κενές θέσεις εργασίας στη χώρα, να ανεβάσετε το βιογραφικό σας, να αναζητήσετε μαθήματα κατάρτισης ή να λάβετε συμβουλές σχετικά με την αναζήτηση εργασίας σας από έναν σύμβουλο online ή σε ένα τοπικό γραφείο

 • Το Actiris καλύπτει την περιοχή των Βρυξελλών-Πρωτεύουσας
 • Το VDAB καλύπτει τη Φλάνδρα
 • Το Le Forem καλύπτει την περιοχή της Βαλλονίας
 • Το ADG προορίζεται για τη γερμανική κοινότητα στο Βέλγιο
 • Το ONEM είναι το εθνικό γραφείο απασχόλησης.

Βελγικές θέσεις εργασίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απασχολεί περισσότερα από 40.000 άτομα σε διάφορα ιδρύματα, πολλά από τα οποία βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Πρέπει να είσαι μέλος μιας χώρας της ΕΕ για να εργαστείς εκεί και επίσης απαιτείται συνήθως να μιλάτε άπταιστα δύο ή περισσότερες γλώσσες.

Για πληροφορίες σχετικά με την εργασία στην ΕΕ, τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας τόσο μόνιμες όσο και προσωρινές, καθώς και για την υποβολή διαδικτυακών αιτήσεων, ανατρέξτε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO). Μπορείτε επίσης να ελέγξετε το EuroBrussels για θέσεις εργασίας σε οργανισμούς της ΕΕ που εδρεύουν στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ (ο Οργανισμός Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού) απασχολεί επίσης πολλούς αλλοδαπούς, αλλά πρέπει να έρθετε από μια χώρα του ΝΑΤΟ για να υποβάλετε αίτηση.

Ελέγξτε τις κενές θέσεις σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς (ΜΚΟ) που εδρεύουν στο Βέλγιο στον τύπο της χώρας καταγωγής σας ή στους ιστότοπους των πρακτορείων. Μπορείτε να βρείτε τα ονόματα όλων των ΜΚΟ στο Βέλγιο στον κατάλογο WANGO.

Ιστοσελίδες εργασίας στο Βέλγιο

 • Academic Jobs EU-ακαδημαϊκές και ερευνητικές θέσεις εργασίας
 • BrusselsJobs-εργασίες για επιχειρήσεις, οικονομικά, διαχειριστές και πληροφορική για πολύγλωσσο εργαζόμενο στις Βρυξέλλες και πέραν αυτής
 • Eurograduate-για πτυχιούχους στην ΕΕ
 • Heidrick & Struggles– εκτελεστική εταιρεία αναζήτησης
 • Jobat
 • Jobs in Brussels-και στο υπόλοιπο Βέλγιο, που απευθύνονται σε αγγλόφωνους, με θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις, νομικά, πληροφορική, χρηματοοικονομικά, λογιστικά, HR και διεθνείς συμβουλευτικές υπηρεσίες
 • Learn4good
 • LinkedIn Belgium
 • Michael Page Belgium
 • OnlySalesJob
 • Randstad-ειδικεύεται σε προσωρινές θέσεις βάσει έργου ή ανεξάρτητου.
 • StepStone
 • Xpatjobs

Θέσεις εργασίας στο Βέλγιο για ομιλητές Αγγλικών

Γραφεία εύρεσης εργασίας στο Βέλγιο

Συνδεθείτε με όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες πρόσληψης, επειδή τείνουν να ειδικεύονται σε διαφορετικούς τομείς. Αναζητήστε στο  Belgian Golden Pages (στα Αγγλικά). Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι τα στγγεκριμένα γραφεία αναγνωρίζονται από την εμπορική ομοσπονδία  Federgon.

Θα βρείτε επίσης τα περισσότερα από τα συνηθισμένα ευρωπαϊκά και διεθνή γραφεία απασχόλησης – όπως AdeccoHudson και Manpower Belgium– στις Βρυξέλλες και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Αυτοαπασχόληση και ελεύθερος επαγγελματίας στο Βέλγιο

Το Βέλγιο έχει περίπου ένα εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που αντιστοιχεί στο 20% του ενεργού πληθυσμού. Οποιοσδήποτε σε ηλικία εργασίας μπορεί να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση στο Βέλγιο, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών, αρκεί να έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να ακολουθεί τις σωστές διαδικασίες.

Μπορείτε να ξεκινήσετε ως ατομική επιχείρηση ή ως ανώνυμη εταιρεία στο Βέλγιο. Η διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ προσωπικών και επιχειρηματικών οικονομικών ως ατομική επιχείρηση ενώ οι ανώνυμες εταιρείες είναι ξεχωριστές νομικές οντότητες που έχουν ξεχωριστούς λογαριασμούς.

Πρακτική άσκηση, πρακτική άσκηση και εθελοντισμός στο Βέλγιο

Η ΕΕ προσφέρει περιόδους πρακτικής άσκησης για αποφοίτους πανεπιστημίων μέσω του Γραφείου πρακτικής άσκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Bureau de Stages). Διαφορετικά η πρακτική άσκηση ή οι καλοκαιρινές τοποθετήσεις μπορούν να οργανωθούν από το AIESEC (για φοιτητές και πρόσφατους αποφοίτους) ή από το IAESTE (για φοιτητές επιστήμης, μηχανικής και εφαρμοσμένων τεχνών). Μπορείτε επίσης να βρείτε πρακτική άσκηση στο  Europlacement και στο Intern Abroad.

Για άτομα ηλικίας 17 έως 30 ετών, η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (ΕΕΥ) εκτελεί εθελοντικά προγράμματα όπου μπορείτε να εργαστείτε στο εξωτερικό για έως και 12 μήνες με αντάλλαγμα διατροφή, διαμονή, ασφάλιση και ένα μικρό επίδομα. Το Concordia είναι ένας άλλος οργανισμός για ευκαιρίες εθελοντών.

Απαιτούμενα για εργασία στο Βέλγιο

Βίζα εργασίας στο Βέλγιο


Όλοι οι υπήκοοι ΕΕ / ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος – ΕΕ συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και Ελβετοί μπορούν να εργαστούν ελεύθερα στο Βέλγιο χωρίς να απαιτείται άδεια εργασίας, αν και αν σκοπεύετε να μείνετε περισσότερο από τρεις μήνες θα χρειαστείτε πιστοποιητικό εγγραφής.

Οι πολίτες από αλλού θα χρειαστούν γενικά άδεια εργασίας και ορισμένες εθνικότητες θα χρειαστούν επίσης θεώρηση για να εισέλθουν στη χώρα, αν και ισχύουν εξαιρέσεις.

Γλωσσικές απαιτήσεις για εργασία στο Βέλγιο

Υπάρχουν τρεις επίσημες γλώσσες στο Βέλγιο: Τα ολλανδικά ομιλούνται στη φλαμανδική κοινότητα στην περιοχή της Φλάνδρας, στα βόρεια του Βελγίου. Τα γαλλικά ομιλούνται στη Βαλλωνία στα νότια των Βρυξελλών και τα γερμανικά ομιλούνται στα νοτιοανατολικά.

Μεταξύ 10-20% του πληθυσμού της χώρας, ιδίως στην περιοχή της πρωτεύουσας των Βρυξελλών, είναι δίγλωσσο και μιλούν τόσο γαλλικά όσο και ολλανδικά. Πιθανότατα αναμένεται να μιλήσετε τη γλώσσα της συγκεκριμένης περιοχής στην οποία εργάζεστε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως σε διεθνείς εταιρείες, τα αγγλικά μπορεί να είναι επαρκή.

Έναρξη εργασίας στο Βέλγιο

Μόλις βρείτε και ξεκινήσετε μια δουλειά στο Βέλγιο, πιθανότατα αρχικά θα βρίσκεστε σε περίοδο δοκιμαστικού. Αυτό μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε μεταξύ 2-6 μήνες, ανάλογα με τη δουλειά σας.

Ο εργοδότης σας θα πρέπει να σας εγγράψει για ορισμένα οφέλη και προστασία μόλις ξεκινήσετε. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει παροχές κοινωνικής ασφάλισης, δικαιώματα νόμιμης σύνταξης και ασφάλιση αποζημίωσης εργαζομένου.

Ανάλογα με τον εργοδότη σας, μπορεί επίσης να σας δοθεί η ευκαιρία να επιλέξετε τη σύνταξη εταιρείας για να συμπληρώσετε το συνταξιοδοτικό σας επίδομα.
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?