Οδηγός για τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η κατανόηση του τοπικού συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών σε μια νέα χώρα μπορεί να είναι δύσκολη, ιδιαίτερα αν δεν μιλάτε την τοπική γλώσσα. Το θετικό είναι οτι αν μετακομίζετε στη Γαλλία και θέλετε να έχετε συντροφιά το κατοικίδιό σας, τα πράγματα δεν είναι περίπλοκα. Εάν είστε απόδημος που ζει στη Γαλλία, δεν έχει σημασία αν ταξιδεύετε στις Κάννες ή αν απλά κάνετε μια περιοδεία γύρω από την Τουλούζη. Όπως και να έχει είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε τι να περιμένετε από τις γαλλικές δημόσιες συγκοινωνίες (transport en commun).

Παίρνοντας το λεωφορείο στη Γαλλία

Εάν ταξιδεύετε πολύ στη Γαλλίας με τις δημόσιες συγκοινωνίες, σύντομα θα ανακαλύψετε ότι το ταπεινό λεωφορείο είναι η πιο διαδεδομένη μορφή μεταφοράς στη χώρα. Είτε κινείστε μεταξύ προαστίων σε μια μεγάλη πόλη είτε ταξιδεύετε σε αγροτικά γαλλικά χωριά, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι το λεωφορείο είναι η καλύτερη επιλογή σας. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσετε μέρη του νέου σας “σπιτιού” που διαφορετικά δεν θα μπορούσατε να δείτε.

Τα λεωφορεία στη Γαλλία λειτουργούν σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, είτε εξυπηρετούν μεγάλες πόλεις είτε συνδέουν αγροτικά χωριά με περιφερειακά κέντρα. Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια εκ των προτέρων σε ένα μηχάνημα στη στάση του λεωφορείου, έναν τοπικό κατάστημα καπνού (tabac) ή από τον οδηγό του λεωφορείου. Είναι καλύτερα να έχετε τα χρήματα για το εισιτήριο ακριβώς, αν και οι περισσότεροι οδηγοί θα έχουν ρέστα. Τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα ως μονό ή για πολλαπλές μεταφορές και πρέπει να τα επικυρώσετε όταν μπαίνετε στο λεωφορείο.

Χρησιμοποιείτε γαλλικό λεωφορείο; Διαβάστε παρακάτω αυτές τις χρήσιμες συμβουλές:

 • Να θυμάστε πάντα να επικυρώνετε το εισιτήριό σας όταν επιβιβάζεστε στο λεωφορείο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλο πρόστιμο, εάν πιάσετε χωρίς επικυρωμένο εισιτήριο.
 • Εάν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μέσα, μην περιμένετε στην ουρά έξω από το λεωφορείο για να επικυρώσετε το εισιτήριό σας αλλιώς το λεωφορείο μπορεί να φύγει χωρίς εσάς. Αντ ‘αυτού, μπείτε στο λεωφορείο πρώτα και στη συνέχεια επικυρώστε το όσο πιο γρήγορα μπορείτε.
 • Μην διπλώνετε το εισιτήριό σας. Ίσως χρειαστεί να το επικυρώσετε ξανά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας και ορισμένες μηχανές δυσκολεύονται να διαβάσουν ένα εισιτήριο που έχει διπλωθεί.
 • Μην χάσετε το τελευταίο λεωφορείο για το σπίτι! Ελέγξτε το τοπικό πρόγραμμα λεωφορείων, καθώς ορισμένα λεωφορεία σταματούν νωρίς το απόγευμα, ιδιαίτερα σε περισσότερες αγροτικές περιοχές.
 • Σε μεγαλύτερες πόλεις όπως το Παρίσι και η Λυών, ωστόσο, θα μπορείτε να πάρετε ένα νυχτερινό λεωφορείο. Λάβετε υπόψη ότι οι νυχτερινές διαδρομές μπορεί να διαφέρουν από τις ημερήσιες, οπότε ελέγξτε τα δρομολόγια και μην παρασυρθείτε.

Ταξίδια με πούλμαν στη Γαλλία

Η Γαλλία είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης και οι αποστάσεις μεταξύ των μεγάλων πόλεων μπορεί να είναι τεράστιες. Ενώ πολλοί ντόπιοι και επισκέπτες επιλέγουν τρένα υψηλής ταχύτητας για να μετακινηθούν στη χώρα, αυτό δεν είναι δυνατό ή προσιτό για πολλούς ανθρώπους. Ευτυχώς, η Γαλλία έχει υποστεί κάτι σαν μια επανάσταση με πούλμαν μεγάλων αποστάσεων, μετά την απελευθέρωση της αγοράς το 2015. Αυτές τις μέρες, υπάρχουν πολλές επιλογές, που λειτουργούν από τις Ouibus, Eurolines, και Flixbus.

Αυτές οι διαδρομές μεταξύ πόλεων και διαπεριφερειακών λεωφορείων προσφέρουν μια βολική-και πολύ φθηνότερη-εναλλακτική λύση για να μετακινηθείτε στη χώρα. Οι περισσότερες πόλεις θα διαθέτουν σταθμό λεωφορείων (σιδηροδρομικές γραμμές) όπου μπορείτε να πάρετε λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων. Συνήθως υπάρχουν περισσότερες επιλογές σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από το τρένο υψηλής ταχύτητας TGV της Γαλλίας. Διεθνές ταξίδι με πούλμαν είναι επίσης διαθέσιμο από τη Γαλλία σε προορισμούς σε όλη την Ευρώπη.

Κορυφαίες συμβουλές για ταξίδια με πούλμαν στη Γαλλία:

 • Οι γαλλικοί σταθμοί λεωφορείων και οι στάσεις βρίσκονται συχνά στις παρυφές των πόλεων. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πού πηγαίνετε εκ των προτέρων, ώστε να μην χάσετε το λεωφορείο σας.
 • Σε μεγαλύτερα ταξίδια, τα πούλμαν θα κάνουν διαλείμματα άνεσης στις στάσεις ανάπαυσης του αυτοκινητόδρομου κατά μήκος της διαδρομής. Εδώ, θα μπορείτε να αγοράσετε αναψυκτικά και να χρησιμοποιήσετε τις τουαλέτες.
 • Εάν ταξιδεύετε διεθνώς, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει το διαβατήριό σας εάν το χρειάζεστε. Αυτό περιλαμβάνει διαδρομές και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετακίνηση με μετρό στη Γαλλία

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μετακίνησης σε μερικές γαλλικές πόλεις βρίσκεται κάτω από τα πόδια σας. Η Ρεν, η Τουλούζη, η Λυών, η Μασσαλία και η Λιλ έχουν όλες συστήματα μετρό που συνδέουν εξωτερικές γειτονιές με το κέντρο της πόλης. Αυτά τα δίκτυα είναι συχνά οι πιο γρήγοροι και αποδοτικοί τρόποι να ταξιδέψετε σε αυτές τις πόλεις. Τα εισιτήρια μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους τρόπους μεταφοράς στις αντίστοιχες πόλεις τους, επιτρέποντάς σας να μετακινηθείτε εύκολα στην πόλη.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο γαλλικό δίκτυο μετρό για μεγάλες αποστάσεις βρίσκεται στο Παρίσι. Το δίκτυο διαθέτει περίπου 300 σταθμούς και καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των γειτονιών στη γαλλική πρωτεύουσα. Το σύστημα λειτουργεί από την RATP, την κρατική αρχή διέλευσης της περιοχής του Παρισιού. Διατίθενται εισιτήρια μεμονωμένα και για πολλαπλές μεταφορές (un carnet). Τα μεμονωμένα εισιτήρια ισχύουν για μία μεταφορά, συμπεριλαμβανομένων όλων των συνδέσεων, έως δύο ώρες. Οι μηνιαίες και ετήσιες κάρτες Navigo είναι επίσης διαθέσιμες για τους επιβάτες.

Μερικές συμβουλές για ταξίδια με μετρό στη Γαλλία:

 • Το Παρίσι διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα μετρό στον κόσμο – αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη κατά τις ώρες αιχμής. Επομένως, είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε και να ταξιδέψετε εκτός αυτών των ωρών για να αποφύγετε τα υπερβολικά πλήθη.
 • Τα εισιτήρια πολλαπλών ταξιδιών είναι ευρέως διαθέσιμα σε όλα τα γαλλικά συστήματα μετρό και καλύπτουν 10 διαδρομές. Αυτά λειτουργούν πολύ φθηνότερα από την αγορά μεμονωμένων εισιτηρίων.
 • Οι πορτοφολάδες μπορεί να είναι ένα ζήτημα στο μετρό του Παρισιού, ειδικά αν μοιάζετε με τουρίστας. Προγραμματίστε λοιπόν τη μεταφορά σας – συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων – εκ των προτέρων και παρακολουθήστε τα υπάρχοντά σας ανά πάσα στιγμή.
 • Τα γαλλικά συστήματα μετρό δεν λειτουργούν όλη τη νύχτα, οπότε θα χρειαστεί να πάρετε ένα τοπικό νυχτερινό λεωφορείο εάν θέλετε να πάτε σπίτι μετά το κλείσιμο.
Μετρό στο Παρίσι

Ταξιδέψτε με τρένο στη Γαλλία

Με εκπληκτική εξοχή για να απολαύσετε και σχετικά μεγάλους χρόνους ταξιδιού μεταξύ πόλεων, το ταξίδι με τρένο στη Γαλλία μπορεί να είναι h απόλυτη απόλαυση. Τα γαλλικά τρένα εκτελούνται από το κρατικό SNCF (Société nationale des chemins de fer français). Αυτό περιλαμβάνει το TGV υψηλής ταχύτητας (Train à Grande Vitesse) και πιο αργά περιφερειακά και υπεραστικά τρένα. Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας έχουν συνδέσεις με το δίκτυο υψηλής ταχύτητας, καθιστώντας το το πιο δημοφιλές και αποτελεσματικό μέσο γαλλικής δημόσιας συγκοινωνίας.

Σε σύγκριση με ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα ταξίδια με τρένο στη Γαλλία είναι σχετικά φθηνά, ιδίως σε δρομολόγια εκτός της TGV Intercités. Η επιβίβαση στο τρένο μπορεί επίσης να κάνει μια ωραία αλλαγή εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε και διεθνώς, με ημερήσια και τρένα που μπορείτε να διανυκτερεύσετε, διαθέσιμα πέρα ​​από τα σύνορα της Γαλλίας. Εάν ζείτε κοντά στο Παρίσι, μπορείτε επίσης να πάρετε την υπηρεσία γρήγορου τρένου, RER (Réseau Express Régional), η οποία συνδέει άμεσα τις δορυφορικές περιοχές με το κέντρο του Παρισιού.

Πηγαίνετε κάποθ με το τρένο; Δείτε αυτές τις συμβουλές πριν πάτε:

 • Κλείστε τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων για να επωφεληθείτε από τυχόν προσφορές της SNCF και εξοικονομήστε χρήματα.
 • Το Παρίσι διαθέτει έναν αριθμό τερματικών σταθμών, ο καθένας εκ των οποίων εξυπηρετεί διαφορετική περιοχή της Γαλλίας. Μερικοί προσφέρουν συνδέσεις TGV, ενώ άλλοι έχουν υπεραστικές και περιφερειακές υπηρεσίες. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε από ποιον σταθμό αναχωρεί το τρένο σας.
 • Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια στο γραφείο εισιτηρίων του σταθμού, online στον ιστότοπο της SCNF  ή σε άλλες πλατφόρμες τρίτων όπως το Omio.
 • Σε διεθνή δρομολόγια, τα τρένα εκτελούνται από εταιρείες διαφορετικές από την SCNF. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι Thalys (για δρομολόγια προς Βέλγιο και Ολλανδία) και Eurostar (για διαδρομές προς το Ηνωμένο Βασίλειο).

Ταξιδεύοντας με τραμ στη Γαλλία

Ψάχνετε έναν τρόπο για να συνδυάσετε τις διαδρομές των λεωφορείων σε επίπεδο δρόμου με τον ενθουσιασμό των ταξιδιών χωρίς ιδιαίτερη κίνηση; Τότε πιθανώς θα σας αρέσει να ταξιδεύετε με τραμ στη Γαλλία. Παρά το κλείσιμο των περισσότερων τραμ της στα μέσα του 20ού αιώνα, η χώρα έκανε μια στροφή πριν από μερικές δεκαετίες και αυτές τις μέρες οδηγεί τον κόσμο στα ταξίδια του τραμ. Από το 2000, περίπου 20 γαλλικές πόλεις άνοιξαν ξανά τα δίκτυα τραμ, φέρνοντας επανάσταση στην τοπική κινητικότητα.

Λόγω της σχετικής τους καινοτομίας, τα γαλλικά τραμ είναι εκπληκτικά καθαρά, μοντέρνα και προσιτά. Σε πολλές γαλλικές πόλεις, παρέχουν επίσης την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική μεταφορά σε κεντρικές περιοχές. Τα τραμ μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλες τοπικές επιλογές μεταφοράς ως μέρος των εισιτηρίων μιας διαδρομής. Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια εκ των προτέρων από ένα μηχάνημα στη στάση του τραμ ή στον πλησιέστερο σιδηροδρομικό σταθμό σας.

Ταξιδεύετε με τραμ; Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει αυτές τις χρήσιμες συμβουλές εκ των προτέρων:

 • Συνήθως μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια για μεμονωμένα ή πολλαπλά ταξίδια. Αυτά σας επιτρέπουν να ολοκληρώσετε ένα ταξίδι εντός μιας καθορισμένης χρονικής περιόδου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέσα μεταφοράς, όπως λεωφορεία.
 • Πρέπει να επικυρώσετε το εισιτήριό σας όταν μπαίνετε στο τραμ, διαφορετικά, ενδέχεται να σας κόψουν πρόστιμο επειδή δεν έχετε έγκυρο εισιτήριο. Τα μηχανήματα είναι σε ορατό σημείο μέσα στο τραμ.

Γαλλικά αεροδρόμια

Η Γαλλία διαθέτει μία από τις πιο ανεπτυγμένες υποδομές αεροπορικών ταξιδιών στην Ευρώπη, με μεγάλο αριθμό αεροδρομίων σε ολόκληρη τη χώρα. Τα δύο πιο πολυσύχναστα γαλλικά αεροδρόμια βρίσκονται στο Παρίσι – Charles de Gaulle και Orly. Ωστόσο, πολλά από τα αεροδρόμια της Γαλλίας είναι μικρά, περιφερειακά κέντρα. Αυτά προσφέρουν μόνο λίγες καθημερινές πτήσεις προς εγχώριους και διεθνείς προορισμούς.

Κατευθύνεστε στο πλησιέστερο γαλλικό αεροδρόμιο; Διαβάστε αυτά τα μικρά tips:

 • Ερευνήστε το ταξίδι σας στο αεροδρόμιο εκ των προτέρων για να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε το αεροπλάνο σας. Πάρτε το μέσο μαζικής μεταφοράς που επιθυμείτε αρκετά νωρίτερα από την πτήση σας. 
 • Μπορεί να χρειαστείτε το διαβατήριό σας για να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, ακόμη και σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 • Ορισμένα μεγαλύτερα διεθνή αεροδρόμια διαθέτουν σαλόνια που παρέχουν αναψυκτικά και αποδυτήρια. Επικοινωνήστε με το αεροδρόμιο που επιλέξατε για να ενημερωθείτε σχετικά με τις επιλογές σας.

Χρήσιμες πηγές

SNCF – Γαλλικός εθνικός φορέας εκμετάλλευσης τρένων, για εισιτήρια και πληροφορίες

RATP – Διαχειριστής δημόσιας συγκοινωνίας για το Παρίσι και τη γύρω περιοχή

Paris Aeroport – ιστοσελίδα των αεροδρομίων για το Παρίσι, Charles de Gaulle και Paris Orly
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?