12 βήματα για να γίνεις Ολλανδός: Ο οδηγός μετανάστευσης στις Κάτω Χώρες

Η Ολλανδία μία από της αγαπημένες χώρες των SuperGreeks και από τις πιο προηγμένες χώρες παγκοσμίως αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για ταξίδια αλλά και για τη διαμονή σας εκεί. Ήδη υπάρχει ένας ενημερωτικός οδηγός προς όλους τους Έλληνες και της Ελληνίδες που επιθυμούν να μείνουν μόνιμα ή έστω για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ολλανδία, που αναφέρετε σε ζητήματα όπως η εγγραφή σε ένα δήμο, η διαγραφή και η μετακίνηση σε έναν άλλο, το προσωρινό BSN, και μεταξύ άλλων με ποιόν τρόπο να βρεις σπίτι και δουλειά. Ποιά είναι όμως τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνετε από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να μεταναστεύσετε στην Ολλανδία και με ποιά σειρά;

Επικοινωνία με την IND (τμήμα μετανάστευσης και πολιτογράφησης)

Αν, για οποιονδήποτε λόγο, η Ολλανδία είναι το νέο σας σπίτι – πρέπει να καλέσετε το IND και να τους ενημερώσετε ότι έρχεστε (όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο). Αυτό είναι το πρώτο βήμα κατά τη μετανάστευση στις Κάτω Χώρες. Μπορείτε μάλιστα να το επαναλάβετε στη γλώσσα τους: “Ik wil graag een afspraak maken” δηλαδή “θα ήθελα να κλείσω ραντεβού”.

Όταν επικοινωνείτε για πρώτη φορά με το IND, ένας αντιπρόσωπος θα απαντήσει στο τηλέφωνο  για να χειριστεί την κλήση σας. Ακόμα κι αν το IND αλλάξει γλώσσα στα Αγγλικά για να χειριστεί την κλήση, είναι σημαντικό να αρχίσετε να μαθαίνετε τη γλώσσα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Το επίπονο συναισθηματικό άγχος συσσωρεύεται καθώς περιμένετε ή τελικά ακούτε τα αποτελέσματα της αίτησής σας. Το μέρος είναι μια δοκιμασία, καθώς πρέπει να παραδώσετε δείχνοντας το διαβατήριό σας και σχετικές πληροφορίες. 

Σε αυτό το σενάριο, η άφιξή σας νωρίτερα δεν θα επιταχύνει τη διαδικασία. Δεν πρόκειτε για μία διαδικασία που θα ζητήσετε να σας εξυπηρετήσουν “για δέκα λεπτά” και αυτό θα συμβεί. Θα σας πουν να περιμένετε και ακόμα κι αν μια μεγάλη ουρά ανθρώπων έχει συγκεντρωθεί εκεί, θα πρέπει να φτάσετε στο πίσω μέρος της γραμμής. Στο τέλος θα ελέγξουν τα πιστοποιητικά σας και αυτό θα είναι η ολοκλήρωση του πρώτου βήματος. 

Εγγραφή κατοίκου στις Κάτω Χώρες

Το “Inschrijven als inwoner (ingezetene) van Nederland”, ή εγγράφεται ως κάτοικος των Κάτω Χωρών, είναι αρκετά απλό. Λένε να εγγραφείτε στο δημαρχείο πέντε ημέρες μετά την πρώτη ημέρα σας στην Ολλανδία – αλλά μην ανησυχείτε, σχεδόν κανείς δεν βρίσκει μόνιμη κατοικία τόσο γρήγορα.

Η εγγραφή είναι δωρεάν αλλά θα πρέπει να αναφέρετε όλα τα άτομα της οικογένειάς σας που ζούν μαζί σας. Τι χρειάζετσε; Ένα έγκυρο διαβατήριο (για όλα τα μέλη της οικογένειας που ζουν μαζί σας), ένα συμβόλαιο ενοικίασης (“huurovereenkomst”) και το πιστοποιητικό γέννησής σας (“geboorteakte”) ή ένα πιστοποιητικό γάμου (“huwelijksakte”).

Ιθαγένεια στις Κάτω Χώρες

Πρέπει να επισκεφτείτε το “gemeente” (δημοτικό συμβούλιο) εάν θέλετε να υποβάλετε αίτηση για ολλανδική υπηκοότητα. Υπάρχει μια χρέωση για αυτό: μια οικογένεια κοστίζει 1,091 € και 855 € θα δώσετε για ένα άτομο.

Η απόκτηση ιθαγένειας σε μια ξένη χώρα είναι ένα μεγάλο βήμα για την προώθηση των ικανοτήτων σας ως άτομο. Για να κάνετε αυτό το όνειρο πραγματικότητα, πρέπει να περάσετε τις εξετάσεις ένταξης των πολιτών ή “Inburgeringsexamen”, καθώς και να προσκομίσετε έγγραφα (διαβατήριο, πιστοποιητικό γέννησης, άδεια διαμονής).

Η νομιμοποίηση αυτών των αποδεικτικών μέσων ή η σφραγίδα του Apostille μπορεί να διαρκέσει πολύ (μήνες) και κοστίζει $80AUD ή 100 USD. Μπορείτε να λάβετε τη σφραγίδα στο πιστοποιητικό γέννησής σας, αλλά πρέπει να είναι το πρωτότυπο έγγραφο.

Μόλις γίνεται ολλανδός πολίτης, αποκτάτε αυτά τα δικαιώματα:

 • Ένα ολλανδικό διαβατήριο
 • Δυνατότητα ψήφου σε όλες τις ολλανδικές εκλογές και δικαίωμα εκλογής
 • Τα παιδιά σας μπορούν να γίνουν Ολλανδοί πολίτες
 • Ιθαγένεια της ΕΕ – ελευθερία ταξιδιού και διαμονής στην ΕΕ
 • Μπορείτε να ψηφίσετε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
 • Μπείτε και ταξιδέψτε ελεύθερα σε όλη την Ολλανδία

Λήψη άδειας διαμονής στις Κάτω Χώρες

Μόλις ξεκινήσετε τη διαδικασία λήψης άδειας διαμονής, εκδίδετε έναν αριθμό V, το “vreemdeling”. Ο αριθμός V είναι η καταχώρισή σας ως αλλοδαπός κάτοικος. Θα βρείτε τον αριθμό ως αναφορά σε γράμματα του IND και στο πίσω μέρος του εγγράφου διαμονής σας.

Εξουσιοδότηση MVV (Μακροχρόνια Βίζα)

Ας υποθέσουμε οτι πια βρίσκεστε στη χώρα και σκοπεύετε να εργαστείτε και να ζήσετε μια χαλαρή ημι-ολλανδική ζωή. Για να παραμείνετε στην Ολλανδία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών (τρεις μήνες) θα χρειαστείτε “Visa μακράς διαμονής” ή “Machtiging Voorlopig Verblijf”. 

Κατά τη μετανάστευση, η βίζα μακράς διαμονής είναι ένας καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να βρείτε μια κερδοφόρα απασχόληση και να μπείτε με επιτυχία την ολλανδική αγορά κατοικιών.

Άδεια εργασίας (GVVA)

Η Ενιαία Άδεια (GVVA) συντομεύτηκε για έναν λόγο. Η ολλανδική μετάφραση είναι “gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid”, που σημαίνει συνδυασμένη άδεια για διαμονή και εργασία. Συνδυάζει την άδεια διαμονής σας και το TWV σας.

Είτε εσείς είτε ο εργοδότης σας θα υποβάλετε αίτηση για την άδεια. Σε πολλές περιπτώσεις, συνήθως δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Ωστόσο, όταν αποχωρείτε από αυτήν την εργασία, η άδεια εργασίας σας δεν ισχύει πλέον. Αφορά κάθε φορά τη συγκεκριμένη δουλειά. 

Οι άδειες εργασίας περιλαμβάνουν:

 • Έτος προσανατολισμού – για άτομα που έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα εντός τριών ετών, σε ένα πανεπιστήμιο από τα 150 κορυφαία παγκοσμίως. Μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εύρεση εργασίας στις Κάτω Χώρες για ένα χρόνο.
 • Άδεια επιχειρηματία – για άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και πρέπει να έχουν προσωπική εμπειρία με αυτήν και να προσθέσουν στην ολλανδική αγορά.
 • Ενιαία άδεια – για εργαζόμενους και ασκούμενους άνω των τριών μηνών.
 • Άδειες μεταναστών με υψηλή εξειδίκευση – για εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης που χρειάζονται. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει επίσης να είναι εξειδικευμένοι, να έχουν πτυχίο, διαβατήριο, ασφάλιση υγείας και να έχουν επαγγελματική εμπειρία.

Σύμβαση εργασίας (Arbeidscontract)

Φροντίστε να λάβετε μια επίσημη γραπτή σύμβαση Arbeids, επειδή μπορούν επίσης να συναφθούν προφορικές συμφωνίες και οι εργαζόμενοι καταλήγουν χωρίς απόδειξη των όρων. Οι συμβάσεις εργασίας είναι σημαντικές και οι εργοδότες στην Ολλανδία μπορεί να είναι αρκετά ευέλικτοι.

Επίσης, εάν αρρωστήσετε ή δεν είστε σε θέση να εργαστείτε, ο εργοδότης σας είναι υποχρεωμένος να καταβάλει έως και το 70% των μισθών σας, αν και μερικές φορές οι πρώτες δύο ημέρες της άδειας ασθενείας είναι μη αμειβόμενες. (Loondoorbetaling).

Φορολογική δήλωση ή “belastingaangifte”

Ως υπάλληλος, ή εάν λαμβάνετε επίδομα, πρέπει να πληρώσετε φόρο. Εφόσον εργάζεστε στις Κάτω Χώρες, οι φορολογικές αρχές απαιτούν από εσάς να υποβάλετε μια φορολογική δήλωση. Ως επιχειρηματίας, πρέπει να υποβάλετε ετήσια δήλωση στις φορολογικές αρχές. Στη συνέχεια δηλώνετε πόσα έχετε κερδίσει. Η δήλωση πρέπει να γίνεται πάντα πριν από την 1η Μαΐου.

Ασφάλιση υγείας ή «ziektekostenverzekering»

Η ασφάλιση υγείας ή «Ziekte-kosten-verze-kering» συνήθως κοστίζει περίπου εκατό ευρώ το μήνα, αυτό καλύπτει μεγαλύτερα πράγματα, αλλά αν έχετε συνηθίσει τις χρεώσεις εκείνης της στιγμής ή τις περιστασιακές, η ολλανδική η ασφάλιση υγείας μπορεί να σας εκπλήξει. Όσο πιο ακριβό το πακέτο ασφάλειας που θα κλείσετε, τόσο περισσότερο καλύπτεστε.

Η ασφάλιση υγείας ιδιωτικοποιείται και είναι υποχρεωτική στις Κάτω Χώρες. Εάν έχετε αρχίσει να εργάζεστε, ο εργοδότης σας μπορεί να έχει έναν προτεινόμενο ασφαλιστή υγείας που να καλύπτει τους περισσότερους εργαζόμενους, εάν δεν έχουν δικό τους.

Ενσωμάτωση ή “inburgering”

Inburgering, τι σημαίνει; Μεταφράζεται σε «ολοκλήρωση». Η εξέταση Inburgering πραγματοποιείται από την DUO (την ίδια εταιρεία που εκδίδει φοιτητικά δάνεια). Η DUO λαμβάνει τα στοιχεία επικοινωνίας σας από τον δήμο ή το “gemeente” (δημαρχείο) όταν εγγραφείτε στη διεύθυνση του σπιτιού σας.

Έχετε μόνο ένα χρόνο μετά την εγγραφή σας, για να προσαρμόσετε τις γλωσσικές σας γνώσεις. Το πρόστιμο για τη μη ολοκλήρωση της εξέτασης εγκαίρως δεν υπερβαίνει τα 1.250 €. Η DUO δημιούργησε ακόμη και ένα άλλο πρόστιμο για «μη υπογραφή της συμφωνίας συμμετοχής», απειλώντας ακόμη και για τη διακοπή των φοιτητικών δανείων για ξένους φοιτητές.

Ποιος πρέπει να μάθει ολλανδικά και πότε;

Τα πρόστιμα DUO βασίζονται στον αριθμό των ωρών που έχετε μελετήσει ένα “πρόγραμμα ολοκλήρωσης”. Εάν δεν έχετε μελετήσει απολύτως καμία από τις ολλανδικές γλώσσες, τότε διακινδυνεύετε με πρόστιμο έως και 1.250 ευρώ.

Ο αριθμός μειώνεται ανά εκατό ώρες που μελετήσατε και είναι περίπου -200 € για κάθε 100 ώρες. Θα σας κοστίσει ακόμα αλλά εδώ είναι το περίεργο πράγμα – εάν αποτύχετε στις εξετάσεις σας δύο φορές, αλλά έχετε μελετήσει πάνω από 300 ώρες μαθήματος ολοκλήρωσης, το DUO δεν θα εκδίδει πρόστιμο. Υποτίθεται ότι πήρατε «αρκετά» αυτές τις 300 ώρες, ακόμα κι αν αποτύχετε για δεύτερη φορά στις εξετάσεις.

Επιπλέον, αν ενδιαφέρεστε να μάθετε την Ολλανδική γλώσσα εύκολα και με επιτυχία μπορείτε να επισκεφτείτε το ελληνικό φροντιστήριο Learn Dutch Easy που διαθέτει την πιστοποίηση ποιότητας Blik op Werk.

Αποτύχατε και θέλετε να μάθετε περισσότερα ολλανδικά;

Έχετε ολοκληρώσει τις εξετάσεις, αλλά ήταν απλά πολύ δύσκολες; Η παρακολούθηση των μαθημάτων Ολλανδίας ως δεύτερης γλώσσας (NT2) με πιστοποίηση από τον Blik de Werk και η καταμέτρηση των ωρών της συνολικής προσπάθειας εκμάθησης θα συμβάλει στην προώθηση της κατάστασής σας.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο σχέδιο, το IND θα στείλει επιβεβαίωση μέσω ταχυδρομίου και θα σας προσκαλέσει στην τελετή ιθαγένειας (υποχρεωτική). Μετά από αυτό, μπορείτε να υποβάλετε επίσημα αίτηση για το ολλανδικό διαβατήριο. Εάν τα πράγματα δεν πάνε βάσει πλάνου, θα λάβετε μια επιστολή που να αναφέρει το λόγο. Μπορείτε να αμφισβητήσετε την απόφαση εάν μπορείτε να τη στηρίξετε.

μαθαίνοντας ολλανδικά-online

Μπορώ να είμαι διπλός υπήκοος στις Κάτω Χώρες;

Αυτό είναι αμφιλεγόμενο επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε την εθνικότητά σας για να γίνετε Ολλανδός (μια μεγάλη και μερικές φορές επικίνδυνη κίνηση). Μόλις παραιτηθείτε από την εθνικότητά σας, θα πρέπει να υποβάλετε μια αίτηση και δήλωση που να σημαίνει ότι θα εγκαταλείψετε τη χώρα σας και θα εισέλθετε σε άλλη. Υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα και πρέπει να τις δηλώσετε και να τις αποδείξετε κατά τη διάρκεια της αίτησής σας. Μπορείτε να έχετε διπλή εθνικότητα αν:

 • Δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψετε την εθνικότητά σας στη χώρα καταγωγής σας
 • Έχετε εγγραφεί επίσημα ως πρόσφυγας
 • Είστε παντρεμένος/η ή εγγεγραμμένος/η σύντροφος ολλανδού πολίτη
 • Είναι αδύνατο να επικοινωνήσετε με τις αρχές της χώρας καταγωγής σας
 • Δεν μπορείτε να ανακαλέσετε την εθνικότητά σας για έναν ειδικό λόγο – πρέπει να γίνει αποδεκτό
 • Εάν η εθνικότητά σας δεν αναγνωρίζεται στις Κάτω Χώρες
 • Εάν θα χάσετε σημαντικά δικαιώματα στη χώρα σας εάν εγκαταλείπετε την εθνικότητά σας
 • Εάν γεννηθήκατε στις Κάτω Χώρες ή στην Ολλανδική Καραϊβική και εξακολουθείτε να κατοικείτε εκεί
 • Εάν πρέπει να ολοκληρώσετε τη στρατιωτική θητεία για να εγκαταλείψετε την εθνικότητά σας
 • Εάν πρέπει να πληρώσετε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να εγκαταλείψετε την εθνικότητά σας

Υπάρχει μια αυστηρή διαδικασία που πρέπει να περάσετε και οι απαιτήσεις είναι αρκετά απότομες, ζυγίστε τις επιλογές προσεκτικά με αυτήν. Η επίσημη δήλωση είναι ότι «η ολλανδική κυβέρνηση θέλει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διπλή υπηκοότητα».

Μόνιμη διαμονή

Αν για μεγάλο χρονικό διάστημα ψάχνετε το κάτι μόνιμο τότε αυτός πραγματικός τρόπος μετανάστευσης στις Κάτω Χώρες.

Κανείς δεν παραιτείται από την εθνικότητά του χωρίς να έχει εγγριθεί η μόνιμη διαμονή. Μπορείτε να μείνετε στην Ολλανδία επ ‘αόριστον με αυτό, ωστόσο, δεν μπορείτε να ψηφίσετε στις ολλανδικές εκλογές (εκτός από τις δημοτικές εκλογές). Μπορεί επίσης να ανακληθεί εάν περάσετε πολύ καιρό εκτός της Ολλανδίας και πρέπει επίσης να την ανανεώνετε κάθε πέντε χρόνια. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις!

Απαιτείται δίπλωμα “inburgering” για να υποβάλει αίτηση για μόνιμη διαμονή, δείχνοντας πλήρη ένταξη σε μια πενταετή περίοδο. Το δίπλωμα, όπως γνωρίζουμε, μπορεί να είναι ακριβό… Πρέπει όμως να λάβετε μέρος στις εξετάσεις ένα χρόνο μετά την εγγραφή σας στην Ολλανδία.

Το να γίνεις Dutchie είναι μια μακρά και κουραστική διαδικασία, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά οφέλη για τη ζωή στις Κάτω Χώρες που θα ανακαλύψετε όσο μένετε εκεί. 
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?