Ο εύκολος οδηγός για την κατανόηση της ολλανδικής σύμβασης εργασίας

σύμβαση-εργασία

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη σύμβαση εργασίας. Μόλις μετακόμισες στην Ολλανδία, σου αρέσει τρελά, έχεις βρει το σούπερ-ντούπερ-καταπληκτικό σπίτι και τη δουλειά των ονείρων σου… Αλλά δυσκολεύεσαι με τη σύμβαση εργασίας; Οι SuperGreeks είναι εδώ!

Ένα ολλανδικό συμβόλαιο εργασίας μπορεί να είναι λίγο δύσκολο στην κατανόησή του, οπότε πάμε να μιλήσουμε όλες αυτές τις περίεργες φράσεις, ώστε να μπορείτε να διαβάσετε, να διαπραγματευτείτε και να υπογράψετε το συμβόλαιο εργασίας σας με ευκολία.

Είδη συμβάσεων εργασίας στις Κάτω Χώρες

Έκανες αίτηση, κάρφωσες τη συνέντευξη, εντυπωσίασες τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού και σου δόθηκε μια εργασιακή ευκαιρία, τώρα το θέμα είναι να το ξεπεράσεις μέχρι τη συνταξιοδότηση, σωστά; Λοιπόν, στην Ολλανδία, όχι ακριβώς.

Εάν έχετε βρει μια εργασία, είναι πιθανό ότι θα λάβετε μόνο ένα προσωρινό συμβόλαιο (tijdelijk)στην αρχή. Θα πρέπει να εργαστείτε μέχρι τρεις προσωρινές συμβάσεις πριν πάρετε ένα μόνιμο συμβόλαιο. Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά;

Συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης (tijdelijk)

Η σύμβαση προσωρινής απασχόλησης είναι μια συμφωνία, ότι εσείς και ο εργοδότης σας θα συνεργαστείτε για μια καθορισμένη περίοδο. Συνήθως, αυτή η περίοδος είναι περίπου έξι μήνες ή ένα έτος τη φορά.

Μόλις φτάσετε στη συμφωνημένη ημερομηνία λήξης, ο εργοδότης σας μπορεί είτε:

  • Να σας προσφέρει ένα επιπλέον προσωρινό συμβόλαιο
  • Να σας προσφέρει ένα μόνιμο συμβόλαιο
  • Να μην προσφέρει κανένα νέο συμβόλαιο

Mπορεί ένας εργοδότης να σε κρατάει από μια προσωρινή σύμβαση εργασίας για πάντα; Φυσικά και όχι! Μετά από τρεις διαδοχικές προσωρινές συμβάσεις ή προσωρινές συμβάσεις που διαρκούν έως και τρία χρόνια, ο εργοδότης σας πρέπει να προσφέρει μόνιμη σύμβαση, εκτός εάν η CAO σας (συλλογική σύμβαση διαπραγμάτευσης) αναφέρει το αντίθετο.

Συμβάσεις μόνιμης απασχόλησης

Αν είχατε την τύχη να σας προσφερθεί ένα μόνιμο συμβόλαιο, συγχαρητήρια! Μια μόνιμη σύμβαση σημαίνει ότι θα εργάζεστε επ’αόριστον για την ίδια εταιρεία μέχρι:

  • Να παραιτηθείς (σύμφωνα με τους όρους της σύμβασής σου) ή,
  • Ο εργοδότης βρει ένα λόγο να σε αφήσει να φύγεις ή να σε απολύσει.

Το σπουδαίο πράγμα για ένα μόνιμο συμβόλαιο είναι ότι έχετε ένα σταθερό εισόδημα – και αυτό μετράει πολύ, ειδικά αν θέλετε να αγοράσετε ένα σπίτι στις Κάτω Χώρες.

Σχετικά άρθρα:

Συμβουλές για εργασία στην Ολλανδία

Το εργατικό δίκαιο της Ολλανδίας και οι συμβάσεις εργασίας

Ψάχνεις για δουλειά στην Ολλανδία; Όλες οι πληροφορίες σε ένα άρθρο!

Ο μισθός στην Ολλανδία, οι κλίμακες και οι συμβάσεις εργασίας

Συμβάσεις πρακτορείων προσλήψεων (uitzendcontract)

Είναι επίσης δυνατό να υπογράψετε μια σύμβαση εργασίας στην Ολλανδία με ένα γραφείο προσλήψεων. Εδώ εμπλέκονται τρία μέρη: Εσείς (ο εργαζόμενος), ο εργοδότης (η εταιρεία στην οποία θα εκτελεστεί η εργασία) και ο διαμεσολαβητής (το γραφείο προσλήψεων).

Θα υπογράψετε το συμβόλαιό σας με το γραφείο προσλήψεων, το οποίο στη συνέχεια θα σας “δανείσει” στην εταιρεία προσλήψεων για να ολοκληρώσετε την εργασία.

Συμβάσεις μηδενικών ωρών (nul uren)

Ένα συμβόλαιο μηδενικών ωρών είναι όταν εκτελείτε περιστασιακή εργασία για μια εταιρεία. Γενικά, δεν θα έχετε καθορισμένες ώρες ή εργάσιμες ημέρες και θα πάτε στην εργασία όταν ο εργοδότης σας, σας πει ότι είστε απαραίτητοι. Ο εργοδότης σας θα σας πληρώσει για τις ώρες εργασίας σας και πρέπει να πληρώνεστε για τουλάχιστον τρεις ώρες για κάθε βάρδια, ακόμη και αν εργάζεστε λιγότερο.

Αυτό σημαίνει, ότι έχετε λιγότερη σταθερότητα από ό,τι σε ένα μόνιμο ή προσωρινό συμβόλαιο, αλλά μπορείτε ακόμα να δικαιούστε αναρρωτική άδεια και άδεια διακοπών.

Συμβόλαιο ελεύθερου επαγγελματία (DBA)

Εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας, πρέπει επίσης να έχετε ένα συμβόλαιο με την εταιρεία για την οποία συνεργάζεστε – παρ’όλο που δεν εργάζεστε επίσημα από αυτούς.

Ο νόμος DBA υπάρχει για να αποσαφηνίσει τη σχέση μεταξύ του ελεύθερου επαγγελματία και του τόπου εργασίας και να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μισθωτή απασχόληση.

Άδεια στις Κάτω Χώρες

Είμαστε σίγουροι ότι είστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάτε τη νέα ολλανδική σας δουλειά – αλλά μην ξεχνάτε ότι η δουλειά αξίζει ένα διάλειμμα που και που! Ελέγξτε προσεκτικά τη σύμβαση εργασίας σας για να μάθετε τι είδους άδεια δικαιούστε. Αναζητήστε αυτές τις ενότητες:

Άδεια διακοπών και διακοπών (vakantiedagen)

Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε σε μια ισπανική παραλία; Μην ξεχάσετε να προγραμματίσετε μερικές ημέρες διακοπών(vakantiedagen)πρώτα! Ευτυχώς, υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός ημερών διακοπών που πρέπει να σας δώσει ο εργοδότης σας στην Ολλανδία και είναι απλό: Τέσσερις φορές τον αριθμό των ωρών που εργάζεστε την εβδομάδα (ή τέσσερις εβδομάδες ετησίως).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν απλό τύπο για να υπολογίσετε πόσες εργάσιμες ώρες είναι:

4 x (αριθμός ωρών εργασίας ανά εβδομάδα) = (αριθμός ωρών διακοπών ετησίως)

Ελέγξτε προσεκτικά τη σύμβαση εργασίας σας για να μάθετε πόσες ημέρες διακοπών θα λαμβάνετε ετησίως – μπορεί να είναι ακόμη περισσότερες από το ελάχιστο!

Δημόσιες αργίες στις Κάτω Χώρες

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η ολλανδική κυβέρνηση δεν απαιτεί από τις εταιρείες να δίνουν στους υπαλλήλους τους αργίες– περίεργο, σωστά;

Το αν θα λάβετε αυτές τις ημέρες άδειας περιλαμβάνεται συνήθως στην ολλανδική σύμβαση εργασίας ή στην CAO. Οι αργίες περιλαμβάνουν:

  • Πρωτοχρονιά
  • Μεγάλη Παρασκευή
  • Κυριακή του Πάσχα
  • Δευτέρα του Πάσχα
  • Ημέρα του Βασιλιά (27 Απριλίου)
  • Ημέρα Απελευθέρωσης (5 Μαΐου)
  • Ημέρα Ανάληψης
  • Whitsunday 
  • Καθαρά Δευτέρα
  • Ημέρα χριστουγέννων
  • Boxing Day

Ο εργοδότης σας μπορεί επίσης να έχει έναν κανόνα ότι παίρνετε μια μέρα ρεπό την Ημέρα της Απελευθέρωσης ή την Ημέρα του Βασιλιά – αλλά μόνο κάθε πέντε χρόνια. Διαβάστε προσεκτικά το συμβόλαιό σας για να καταλάβετε αν θα πιεστείτε στη δουλειά.

Αναρρωτική άδεια (ziekteverlof)

Η άδεια ασθενείας(ziekteverlof)στις Κάτω Χώρες επιβάλλεται επίσης από το νόμο. Εάν αρρωστήσετε, ο εργοδότης σας πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον το 70% των τελευταίων αποδοχών σας για έως και δύο χρόνια. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για τους Ολλανδούς εργοδότες να προσφέρουν μεγαλύτερη αναρρωτική άδεια από το ελάχιστο, οπότε ελέγξτε προσεκτικά το ολλανδικό συμβόλαιο εργασίας σας.

Το συμβόλαιό σας θα περιλαμβάνει γενικά πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε εάν αρρωστήσετε, σε ποιον να το αναφέρετε και ποια είναι η διαδικασία.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αρρώστησες ενώ ήσουν σε διακοπές; Επικοινωνήστε με τον εργοδότη σας! Είναι συχνά δυνατό να χαρακτηρίσουμε αυτές τις μέρες ως “ημέρες ασθενείας” αντί για “ημέρες διακοπών”.

Άδεια εγκυμοσύνης και πατρότητας

Εάν έχετε ήδη μικρά πατουσάκια που πηγαινοέρχονται στο σπίτι σας ή τα περιμένετε μια μέρα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε προσεκτικά τα δικαιώματα άδειας σας γύρω από την εγκυμοσύνη, τη γονική άδεια και την άδεια πατρότητας στο ολλανδικό συμβόλαιο εργασίας σας.

Η CAO ή η σύμβασή σας μπορεί να περιγράφει λεπτομερώς διαφορετικές ημέρες άδειας, αλλά γενικά, οι γυναίκες μπορούν να αναμένουν:

  • 6 εβδομάδες άδειας εγκυμοσύνης (για την έγκυο)
  • 10 εβδομάδες άδεια μητρότητας(zwangerschapsverlof)μετά τον τοκετό

Εάν η σύντροφος ενός εργαζομένου γεννήσει, ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα σε μία εβδομάδα άδειας συντρόφου/πατρότητας μετ’ αποδοχών(geboorteverlof/vaderschapsverlof)οποιαδήποτε στιγμή κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της γέννησης του παιδιού. Έχει επίσης το δικαίωμα σε έως και πέντε εβδομάδες άδειας άνευ αποδοχών κατά τους πρώτους έξι μήνες της γέννησης του παιδιού.

Μισθοί στις Κάτω Χώρες (salaris)

Πιθανότατα το πιο σημαντικό πράγμα που θα δείτε στο νέο ολλανδικό συμβόλαιο εργασίας σας είναι ο μισθός σας (salaris).

Στις Κάτω Χώρες, οι περισσότεροι μισθοί καταβάλλονται μηνιαίως. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και της σύμβασης εργασίας σας, οι εργοδότες θα συζητήσουν τον ακαθάριστο μισθό (bruto). Όταν λάβετε το πρώτο σας δελτίο μισθοδοσίας, θα δείτε τον καθαρό μισθό σας (netto)που είναι το ποσό που θα λάβετε πραγματικά στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Δοκιμαστικές περίοδοι (proeftijd) σε ολλανδικές θέσεις εργασίας

Η ολλανδική σύμβαση εργασίας σας μπορεί να περιλαμβάνει δοκιμαστική περίοδο (proeftijd). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τόσο εσείς όσο και ο εργοδότης σας μπορείτε να επιλέξετε να καταγγείλετε τη σύμβαση για οποιονδήποτε λόγο. Οι δοκιμαστικές περίοδοι είναι γενικά αρκετά τυπικές, αλλά πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις:

  • Η αρχική σύμβαση εργασίας είναι για τουλάχιστον έξι μήνες
  • Η δοκιμαστική περίοδος συμφωνήθηκε γραπτώς στη σύμβαση εργασίας, εκτός εάν οι δοκιμαστικές περίοδοι αποτελούν μέρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (CAO) για τον κλάδο.
  • Η σύμβαση δεν ήταν παράταση προηγούμενης σύμβασης (εκτός εάν αλλάξουν τα καθήκοντα ή οι υποχρεώσεις του εργαζομένου)
  • Ο εργαζόμενος δεν ήταν προηγουμένως προσωρινός υπάλληλος που μεταπηδούσε σε μόνιμο υπάλληλο (επίσης χωρίς αλλαγές σε καθήκοντα ή υποχρεώσεις).

Συμφωνίες στον χώρο εργασίας: CAOs

Ορισμένες ολλανδικές συμβάσεις εργασίας υπόκεινται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας (Collectieve Arbeidsovereenkomst, CAO). Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος εργασίας ή ο κλάδος σας έχει συνάψει συμφωνία με το συνδικάτο ή τους εκπροσώπους σας σχετικά με την πληρωμή μισθών, δικαιωμάτων διακοπών, υπερωριών, καταγγελίας συμβάσεων και πολλά άλλα.

Εάν υπάρχει CAO, αυτό πρέπει να αναφέρεται στην ολλανδική σύμβαση εργασίας σας. Μια CAO γενικά υπερισχύει οποιωνδήποτε αθέμιτων όρων στη σύμβαση εργασίας σας. Και καλά νέα: Ένας Ολλανδός εργοδότης δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους σε μια CAO εκτός αν ωφελήσει τον εργαζόμενο.

Ώρες εργασίας στις Κάτω Χώρες: Πλήρης απασχόληση, μερική απασχόληση και πάει λέγοντας

Το ωράριο εργασίας σας θα συμπεριληφθεί επίσης στην ολλανδική σύμβαση εργασίας σας. Η απασχόλησή σας μπορεί να είναι:

  • Πλήρης απασχόληση (voltijd) — μεταξύ 36 και 40 ωρών την εβδομάδα
  • Μερική απασχόληση (deeltijd) — μεταξύ 12 και 36 ωρών την εβδομάδα

Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τις ώρες εργασίας σας και τυχόν διαλείμματα που δικαιούστε. Υπάρχουν ελάχιστα πρότυπα που περιγράφονται λεπτομερώς στον νόμο για τις ώρες εργασίας (Arbeidstijdenwet).

Ο εργοδότης σας μπορεί επίσης να έχει έναν κανόνα ότι παίρνετε μια μέρα ρεπό την Ημέρα της Απελευθέρωσης ή την Ημέρα του Βασιλιά – αλλά μόνο κάθε πέντε χρόνια. Διαβάστε προσεκτικά το συμβόλαιό σας για να καταλάβετε αν θα πιεστείτε στη δουλειά.

Άλλες παροχές κατά την εργασία στην Ολλανδία

Ο μισθός σας δεν είναι το μόνο σημαντικό πράγμα για να έχετε μια δουλειά – η σύμβαση εργασίας σας μπορεί επίσης να αναφέρει επιπλέον παροχές (secundaire arbeidsvoorwaarden). Εκτός από το μισθό σας, η ολλανδική σύμβαση εργασίας σας μπορεί να αναφέρει (μεταξύ άλλων):

  • Ένα ταξιδιωτικό επίδομα (reiskostenvergoeding)
  • Έναν 13ο μήνα (dertiende maand)
  • Έξοδα κατάρτισης και σπουδών (opleidingens kosten)
  • Ευέλικτο χρόνο εργασίας (flexibele werktijden)
  • Έξοδα μετεγκατάστασης (verhuisvergoeding)

Πριν υπογράψετε τη σύμβαση για τον Ολλανδό εργοδότη σας, βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε πραγματικά τους όρους αυτών παροχών. Για παράδειγμα, εάν παραιτηθείτε από την εργασία σας εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, ενδέχεται να σας ζητηθεί να επιστρέψετε τα έξοδα μετεγκατάστασης ή εκπαίδευσης.

Περίοδοι προειδοποίησης (opzegtermijn) κατά την εργασία στις Κάτω Χώρες

Μπορεί να έρθει η ώρα που θέλετε να εγκαταλείψετε την ολλανδική σας δουλειά — οπότε βεβαιωθείτε, ότι κατανοείτε την απαιτούμενη περίοδο προειδοποίησης (opzegtermijn).

Η τυπική περίοδος προειδοποίησης για τους εργαζομένους στις Κάτω Χώρες είναι ένας μήνας, αλλά μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη (το πολύ έξι μήνες) με συμφωνία και όταν αναφέρεται ρητά στη σύμβασή σας.

Οι περίοδοι προειδοποίησης προχωρούν επίσης προς την αντίθετη κατεύθυνση: Εάν ένας εργοδότης αποφασίσει να μην συνεχίσει την απασχόλησή σας, πρέπει να σας ειδοποιήσει. Αυτό αποφασίζεται από τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας σας, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες (εκτός εάν είναι κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου σας ή εάν απολύεστε λόγω βαρών παραπτωμάτων).

Απόλυση (ontslagen zijn):Τ θα συμβεί αν απολυθώ ενώ εργάζομαι για έναν ολλανδό εργοδότη;

Εάν έχετε προσωρινή σύμβαση και ο εργοδότης σας αποφασίσει να μην την ανανεώσει μετά την ημερομηνία λήξης, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά.

Ωστόσο, εάν έχετε μόνιμη σύμβαση, ο εργοδότης σας μπορεί να σας απολύσει (ontslagen zijn) μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Η σύμβαση εργασίας σας θα αναφέρει πότε πρέπει να γίνει η ειδοποίηση ειδοποίηση από τον εργοδότη σας.

Ρήτρες μη ανταγωνισμού

Φεύγετε από τον ολλανδικό χώρο εργασίας σας, έτοιμοι να αναλάβετε την Ολλανδία σε μια (ελπίζουμε) μεγαλύτερη και καλύτερη δουλειά – αλλά περιμένετε ένα δευτερόλεπτο, μπορείτε ακόμη και να πάτε να εργαστείτε αλλού;

Είναι σημαντικό να ελέγξετε αν μια ρήτρα μη ανταγωνισμού που περιλαμβάνεται στο ολλανδικό συμβόλαιο εργασίας σας. Εάν υπάρχει, θα μπορούσε να σας εμποδίσει από το να εργαστείτε σε έναν ανταγωνιστή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτού του είδους η ρήτρα προστατεύει τα συμφέροντα του εργοδότη σας, αλλά μπορεί να σας δυσκολέψει.

Οι ρήτρες μη ανταγωνισμού μπορούν να συμπεριληφθούν μόνο στις μόνιμες συμβάσεις — εκτός εάν ο εργοδότης μπορεί να αναφέρει ρητά τους όρους για τους οποίους θα ήταν αναγκαίο σε μια προσωρινή σύμβαση.

Πώς λειτουργούν οι ολλανδικές συντάξεις (pensioen);

Κάνεις οικονομίες για τη συνταξιοδότησή σου; Ίσως και όχι! Ενώ οι περισσότεροι εργοδότες στις Κάτω Χώρες περιλαμβάνουν ένα συνταξιοδοτικό σύστημα (pensioen),δεν είναι νομική απαίτηση. Το κατά πόσον ο νέος εργοδότης σας προσφέρει συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να περιγράφεται με σαφήνεια στη σύμβαση εργασίας σας. Σε αντίθετη αμφιβολία, απλά ρωτήστε!

Γλωσσάριο των όρων της ολλανδικής σύμβασης εργασίας

Είναι πολλά για να τα μάθεις απ’ έξω! Ακολουθεί μια εύχρηστη λίστα με όλους τους όρους που συζητήσαμε σε αυτό το άρθρο για αναφορά όταν εξετάζετε το ολλανδικό συμβόλαιο εργασίας σας:

ΟλλανδικάΕλληνικά
ArbeidscontractΣύμβαση εργασίας
Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) Συλλογική σύμβαση εργασίας
ConcurrentiebedingΡήτρα μη ανταγωνισμού
DBA modelovereenkomstΣύμβαση ελεύθερου επαγγελματία
DeeltijdΜερικής απασχόλησης
Dertiende maand13ος μήνας
Flexibele werktijdenΕυέλικτος χρόνος εργασίας
GeboorteverlofΆδεια γέννησης (για συντρόφους)
Nul uren contractΣύμβαση μηδενικής ώρας (Περιστασιακό συμβόλαιο)
Officiële feestdagenΑργίες
Ontslagen zijnΑπολύεται
Opleidingens kostenΈξοδα κατάρτισης και σπουδών
OpzegtermijnΠερίοδος προειδοποίησης
OuderschapsverlofΓονική άδεια
Pensioenσύνταξη
ProeftijdΔοκιμαστική περίοδος
ReiskostenvergoedingΕπίδομα ταξιδίου
Salarisμισθός
Secundaire arbeidsvoorwaardenΔευτερογενείς παροχές (περιθωριακές παροχές)
Tijdelijk contractΠροσωρινή σύμβαση
UitzendcontractΣύμβαση γραφείου προσλήψεων
VaderschapsverlofΆδεια πατρότητας
VakantiedagenΗμέρες διακοπών
Vast contractΜόνιμη σύμβαση
VerhuisvergoedingΈξοδα μετεγκατάστασης
VoltijdΠλήρους απασχόλησης
Ziekteverlofαναρρωτική άδεια

Πηγή: DutchReview

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Βρείτε μας στα Social Media:

Στο Facebook: SuperGreeks

Στο Instagram: supergreeks_

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks