Ολλανδία: Ασφάλεια Υγείας για φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα

ασφάλεια-υγείας-φοιτητές

Έρχεσαι να σπουδάσεις στην Ολλανδία;

Μάθετε τι κάλυψη υγείας χρειάζεστε αν είστε φοιτητές  από το εξωτερικό στην Ολλανδία. Οι μαθητές που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν ένα μάθημα ή πρακτική άσκηση στις Κάτω Χώρες πρέπει να μάθουν ποια ιατρικά έξοδα καλύπτονται κατά τη διάρκεια της διαμονής τους και αν πρέπει να εγγραφούν για ασφάλιση υγείας στην Ολλανδία. Ανάλογα με τις σπουδές σας και τα προσωπικά ιατρικά σας δεδομένα, ορισμένοι σπουδαστές και σπουδάστριες θα πρέπει να λάβουν υποχρεωτική ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης ενώ ζουν και σπουδάζουν στη χώρα.

Πότε είναι απαραίτητη η ασφάλιση υγείας;

Η ολλανδική ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης είναι υποχρεωτική για αλλοδαπούς φοιτητές ή ασκούμενους που σπουδάζουν στην Ολλανδία, αλλά και για τα άτομα που έχουν επίσης μερική απασχόληση ή αμειβόμενη πρακτική άσκηση. Δυστυχώς, ακόμη και ένα συμβόλαιο μηδενικής απασχόλησης ή περιστασιακής μετρά ως δουλειά.

Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορείτε να διατηρήσετε την ασφάλιση της χώρας καταγωγής σας ή να λάβετε ιδιωτική ασφάλιση που καλύπτει ιατρική περίθαλψη στις Κάτω Χώρες.

Κάτοικοι ΕΕ / ΕΟΧ / Ελβετίας: Διατηρήστε την ασφάλιση της χώρας καταγωγής σας με την ΕΚΑ

Η ΕΕ, οι χώρες του ΕΟΧ και η Ελβετία έχουν συμφωνίες και συνθήκες με την Ολλανδία σχετικά με την ιατρική κάλυψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε συχνά να διατηρήσετε την ασφάλεια της χώρας σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η ασφάλεια της χώρας καταγωγής σας καλύπτει την ιατρική περίθαλψη στις Κάτω Χώρες και ότι μπορεί να εκδώσει μια ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας (EHIC) σε εσάς. Αυτό το EHIC σας δίνει το ίδιο δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη με άλλους κατοίκους της Ολλανδίας που έχουν βασική ολλανδική ασφάλιση υγείας (zorgverzekering).

Η βασική ασφάλιση υγείας στην Ολλανδία καλύπτει την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων και θεραπειών γενικού ιατρού, ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Η βασική ασφάλιση, ωστόσο, δεν καλύπτει πάντα ορισμένες «εξειδικευμένες» θεραπείες όπως οδοντιατρική περίθαλψη, φυσιοθεραπεία ή ασφάλιση διακοπών.

Εάν η διαμονή σας στην Ολλανδία είναι μικρότερη από τρεις μήνες, συνήθως δεν απαιτείται να υποβάλετε αίτηση για άδεια διαμονής. Επικοινωνήστε με το Sociale Verzekeringsbank (SVB) εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την ασφαλιστική σας κατάσταση και εάν η ασφάλεια της χώρας καταγωγής σας, σας καλύπτει στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.

Κάτοικοι εκτός ΕΕ / ΕΟΧ / Ελβετίας: Ολλανδική ασφάλιση υγείας και ιδιωτική ασφάλιση υγείας

Εάν δεν είστε από την ΕΕ / ΕΟΧ ή την Ελβετία και εάν σκοπεύετε να σπουδάσετε για περισσότερο από τρεις μήνες στις Κάτω Χώρες, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για άδεια κατοίκου κατά την άφιξή σας. Αφού αποκτήσετε την άδεια διαμονής, είστε υποχρεωμένοι να συνάψετε ολλανδική ασφάλιση υγείας. Οι ολλανδοί πάροχοι ασφάλισης υγείας που απευθύνονται στους ομογενείς είναι οι εξής:

Επίσης, άν δεν είστε από την ΕΕ / τον ΕΟΧ ή την Ελβετία θα πρέπει να επαληθεύσετε με τον τρέχοντα ασφαλιστή σας αν καλύπτεστε ιατρικά στην Ολλανδία. 

Εάν όχι, συνιστάται ιδιαίτερα να λάβετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας που καλύπτει την πιο απαραίτητη ιατρική περίθαλψη στην Ολλανδία. Υπάρχουν αρκετοί ιδιωτικοί ασφαλιστές υγείας που προσφέρουν ειδική διεθνή ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για αλλοδαπούς που πρόκειται να σπουδάσουν στην Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Κατά την εγγραφή σας για ασφάλιση υγείας φοιτητών, είναι σημαντικό να βρείτε τη σωστή κάλυψη για εσάς και την οικογένειά σας. Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος σύγκρισης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας είναι χρησιμοποιώντας έναν sites σύγκρισης. Οι ολλανδικοί ιστότοποι σύγκρισης ασφάλισης υγείας περιλαμβάνουν τα εξής:

Απαραίτητα βήματα για τη λήψη βασικής ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης στην Ολλανδία

Για να αποκτήσετε ολλανδική ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να ολοκληρώσετε διάφορα βήματα:

Λάβετε άδεια διαμονής στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης (IND). Για να υποβάλετε αίτηση για μια τέτοια άδεια χρειάζεστε τα ακόλουθα έγγραφα: ένα νόμιμο και επικυρωμένο αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησής σας, έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχετε μόνιμο τόπο διαμονής στις Κάτω Χώρες και νόμιμο και έγκυρο διαβατήριο.

Μετά την επιτυχή εγγραφή στο IND μπορείτε να πάτε στο τοπικό δημαρχείο (στην πόλη στην οποία κατοικείτε) και να εγγραφείτε ως νέος κάτοικος. Στη συνέχεια, θα λάβετε έναν αριθμό υπηρεσίας πολίτη (BSN).

Με αυτόν τον αριθμό, μπορείτε να συγκρίνετε και να επιλέξετε τη δική σας βασική ολλανδική ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης και, εάν θέλετε, τυχόν συμπληρωματικά πακέτα κάλυψης υγείας. Ακολουθεί μια επισκόπηση όλων των ολλανδών ασφαλιστών υγειονομικής περίθαλψης.

Ιατρικά έξοδα που καλύπτονται από τη βασική ολλανδική ασφάλιση υγείας

Όλες οι ολλανδικές εταιρείες ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης προσφέρουν το ίδιο ακριβώς πακέτο βασικής κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης (baseverzekering). Αυτό το πακέτο περιέχει την ακόλουθη ιατρική κάλυψη:

 • Επισκέψεις και θεραπεία από έναν γενικό ιατρό,
 • Φαρμακευτικά προϊόντα (με αναφορά από ιατρό / γενικό ιατρό),
 • Ιατρική περίθαλψη, εγχειρήσεις και άλλες θεραπείες που πραγματοποιούνται από γιατρούς και γιατρούς, όπως καρδιολόγους, δερματολόγους, χειρουργούς κ.λπ.,
 • Ορισμένα ιατρικά βοηθήματα,
 • Οδοντιατρική περίθαλψη (έως την ηλικία των 18 ετών),
 • Φυσικοθεραπεία για άτομα με ορισμένες χρόνιες ασθένειες,
 • Ψυχολογική υγειονομική περίθαλψη (με αναφορά από γιατρό),
 • Νοσοκομειακή περίθαλψη,
 • Φροντίδα κατά την εγγυμοσύνη και τη γέννα (μητρότητα και μαιευτική φροντίδα),
 • Μεταφορά έκτακτης ανάγκης με ασθενοφόρο,
 • Εργοθεραπεία,
 • Διατροφικές συμβουλές,
 • Ειδικά προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και ιατρική έρευνα γενικού πληθυσμού
 • Ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τα ολλανδικά πρότυπα.

Κάθε ένα από τα παραπάνω στοιχεία θα έχει τις απαιτήσεις και τους πιθανούς περιορισμούς σχετικά με την οικονομική αποζημίωση. Ο ασφαλιστής θα σας παρέχει αυτές τις πληροφορίες.

Επιλογή βασικής ολλανδικής ασφάλισης υγείας

Παρόλο που το περιεχόμενο της βασικής ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης στην Ολλανδία είναι το ίδιο με κάθε ασφαλιστή, η μηνιαία αμοιβή, η υπηρεσία, η υπέρβαση (έκπτωση) και η διαθέσιμη επιλογή παρόχων υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την επιλεγμένη εταιρεία ασφάλισης υγείας και το συμβόλαιο. Ως εκ τούτου, συνιστάται η σύγκριση των ολλανδικών ασφαλιστικών εταιρειών με βάση το μηνιαίο τέλος και το συμβόλαιο. Ζητήστε από έναν ολλανδόφωνο φίλο ή συνάδελφο να σας βοηθήσει. 

Εάν δεν λάβετε βασική ολλανδική ασφάλιση υγείας όταν είναι υποχρεωτική, κινδυνεύετε με ποινή από την κυβέρνηση.

Εάν δεν είστε σίγουροι για την τρέχουσα κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης, επικοινωνήστε με το Sociale Verzekeringsbank (ινστιτούτο κοινωνικής ασφάλισης).

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks