Ολλανδία: Όσα πρέπει να κάνετε πριν αγοράσετε ένα σπίτι

Η αγορά ενός σπιτιού είναι σίγουρα ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, μια και λύνει ένα από τα πολύ βασικά προβλήματα που μπορεί να τους απασχολεί. Στην Ολλανδία, η αγορά ενός σπιτιού με τη βοήθεια μεσίτη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διευκόλυνσή σας αλλά μέχρι να φτάσετε σε αυτό το σημείο υπάρχουν και κάποια άλλα θέματα που πρέπει να σκεφτείτε. Αν λοιπόν εξετάζετε την αγορά σπιτιού στις Κάτω Χώρες, εδώ θα βρείτε όλα τα βήματα που πιθανόν να παραβλέψατε.

Μάθετε πόσα πρέπει να δανειστείτε

Με κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τους μισθούς και τις συμβάσεις εργασίας, μπορείτε να κάνετε μια γρήγορη εκτίμηση online για τη μέγιστη δυνατότητα δανεισμού και τις αναμενόμενες μηνιαίες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων στην Ολλανδία. Να θυμάστε ότι θα χρειαστείτε επιπλέον 5 έως 10% της τιμής αγοράς για να πληρώσετε όλες τις χρεώσεις και τους φόρους. Από την άλλη, αν έχετε συγκεντρώσει το ποσό που απαιτεί το σπίτι σας, δεν έχετε να ανησυχείτε για κάτι τέτοιο.

Μάθετε τι υπάρχει στην αγορά

Το Funda είναι ένα από τα πρώτα μέρη που βλέπει κανείς όταν ψάχνει για ένα σπίτι. Η πλειονότητα των ακινήτων που διατίθενται προς πώληση στις Κάτω Χώρες μεταφορτώνονται στο συγκεκριμένο ιστότοπο και μπορείτε εύκολα να εγγραφείτε δωρεάν στο www.funda.nl.

Μόλις εγγραφείτε, μπορείτε να ορίσετε τις προτιμήσεις σας στο διαδικτυακό σας λογαριασμό σύμφωνα με αυτό που ακριβώς ψάχνετε. Εάν ελέγχετε τακτικά για ανανεώσεις θα γνωρίσετε γρήγορα τα νέα ακίνητα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Αποκτήστε έναν «makelaar» (μεσίτης)

Ένας makelaar, ή μεσίτης θα σας βοηθήσει είτε να αγοράσετε είτε να πουλήσετε ένα σπίτι. Όταν ψάχνετε να αγοράσετε, ένα makelaar μπορεί να σας είναι εξαιρετικά χρήσιμος. Όχι μόνο θα χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία του για να σας προστατεύσει από μια ολοένα και πιο στενή αγορά κατοικίας, αλλά θα εκτελέσει επίσης πολλές από τις βαριές εργασίες που απαιτούνται για την αγορά σπιτιού στις Κάτω Χώρες.

Θα ξεκινήσει με την επεξεργασία ενός προφίλ αγοραστών για εσάς βάσει των συγκεκριμένων περιστάσεων και προσδοκιών σας. Χρησιμοποιώντας αυτό, θα βρει την τέλεια ιδιοκτησία για εσάς.

Δείτε το σπίτι

Με μεσίτη ή χωρίς, το επόμενο βήμα είναι να σας παρουσιάσουν το σπίτι. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας στέλνοντας ένα μήνυμα σε καταχωρημένες ιδιότητες στο Funda. Ωστόσο, μπορεί να έχετε ένα μικρό μειονέκτημα σε σύγκριση με τους κυνηγούς σπιτιών που έχουν έναν ειδικό στο πλευρό τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή ένας μεσίτης θα σας κλείσει παρουσιάσεις για ακίνητα πριν ακόμη καταλήξουν στο Funda. Οι μεσίτες μπορούν να σας δώσουν πρόσβαση σε ακίνητα προτού φτάσουν στη δημόσια αγορά – ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο τρέχον ολλανδικό κλίμα στέγασης.

Μάθετε πόσα πρέπει να προσφέρετε

Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο και σημαντικότερο μέρος της όλης διαδικασίας. Εκτός αν έχετε κάποιες εξαιρετικές δεξιότητες στα παζάρια, δεν θα γνωρίζετε τις λεπτομέρειες των άλλων προσφορών από τους ανταγωνιστές σας. Μπορεί να σας ζητηθεί να δώσετε την αρχική προσφορά σας, η οποία θα πρέπει να είναι αναλογικά χαμηλότερη από την τελική προσφορά σας, ή μπορεί να σας ζητηθεί να δώσετε την τελική προσφορά σας σε διαγωνισμό τύπου δημοπρασίας.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε τη δική σας καλύτερη εκτίμηση της αξίας του σπιτιού, η οποία καθορίζεται κυρίως από την τιμή πώλησης άλλων κατοικιών στην ίδια περιοχή. Μπορείτε να το κάνετε είτε:

  • Επικοινωνία με το Kadaster. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον ιστότοπο για να λάβετε πληροφορίες μέσω τηλεφώνου, email ή SMS σχετικά με τις τιμές πώλησης όλων των ακινήτων στην Ολλανδία. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με μια συγκεκριμένη διεύθυνση ή μια περιοχή βάσει ταχυδρομικού κώδικα.
  • Χρησιμοποιήστε τις διαθέσιμες υπηρεσίες στο Vereniging Eigen Huis, όπως “πόσο αξίζει αυτό το σπίτι;” η οποία θα επιχειρήσει να υπολογίσει μια εύλογη αποτίμηση ακινήτων με βάση πρόσφατες συναλλαγές στην ίδια περιοχή.

Καλέστε έναν επιθεωρητή

Μόλις γίνει αποδεκτή η προσφορά σας – συγχαρητήρια! Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πραγματοποιήσετε μια τεχνική αξιολόγηση του ακινήτου για να επιβεβαιώσετε ότι το σπίτι δεν πρόκειται να καταρρεύσει. Στις Κάτω Χώρες αυτό ονομάζεται bouwkundige keuring. Ένας επιθεωρητής θα έρθει στο κατάλυμα για να διασφαλίσει ότι όλα είναι όλα τεχνικά και δομικά υγιή, προτού εκδώσετε τα χρήματά σας.

Ζευγάρι αγοράζει σπίτι

Βρείτε ένα συμβολαιογράφο για να χειριστείτε τη γραφική εργασία

Ένας συμβολαιογράφος θα ενεργήσει ως νομικός διαμεσολαβητής μεταξύ εσάς και του πωλητή. Θα συντάξοει τα σχετικά νομικά έγγραφα και θα βεβαιωθούν ότι όλα κυλούν βάσει σχεδίου.

Εάν σκεφτόσασταν να αγοράσετε ένα σπίτι χωρίς συμβολαιογράφο, ξανασκεφτείτε το. Στις Κάτω Χώρες, αυτό είναι ένα υποχρεωτικό βήμα στη διαδικασία αγοράς ενός σπιτιού.

Έχετε όμως κάποια επιλογή όταν πρόκειται για την επιλογή του συμβολαιογράφου σας. Μπορείτε να λάβετε αυτήν την απόφαση με βάση τις συγκεκριμένες απαιτήσεις του ακινήτου που αγοράζετε ή πιο απλά – τις χρεώσεις. Οι χρεώσεις του συμβολαιογράφου μπορούν να κυμαίνονται μεταξύ περίπου 1000 και 2500 ευρώ.

Μεταφέρετε τα χρήματα

Μόλις αποφασίσετε πώς θα είναι η υποθήκη σας και πόσο θα πληρώσετε, ήρθε η ώρα να μεταφέρετε τα χρήματά σας. Στην Ολλανδία, στην πραγματικότητα δεν μεταφέρετε τα χρήματά σας ούτε στην τράπεζα ούτε στον πωλητή – αντ ‘αυτού, πηγαίνουν στο συμβολαιογράφο.

Τόσο εσείς όσο και ο ενυπόθηκος δανειστής σας θα μεταφέρετε τη συνεισφορά σας στην αγορά του ακινήτου στον συμβολαιογράφο. Στη συνέχεια, θα σας δώσουν μια συμβολαιογραφική δήλωση που θα περιέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών δαπανών (φόροι κ.λπ.) και των οφειλομένων χρημάτων. Μόλις τα χρήματα που απαιτούνται για την πώληση βρίσκονται στον λογαριασμό του συμβολαιογράφου, θα αφαιρεθούν τα σχετικά έξοδα και θα μεταφερθεί το διακανονισμένο ποσό στον πωλητή εκ μέρους σας.

Πληρώστε τα μικρά τέλη

Το χειρότερο μέρος της αγοράς σπιτιού στις Κάτω Χώρες έχει τελειώσει. Ωστόσο, τώρα πρέπει να συγκεντρώσετε όλους τους οικονομικούς πόρους που μπορείτε να συγκεντρώσετε, ώστε να μπορείτε να πληρώσετε όλες αυτές τις αμοιβές και φόρους! Εκτός από αυτά που έχουν ήδη αναφερθεί, ίσως χρειαστεί να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

  • Overdrachtsbelasting (Φόρος μεταφοράς): 2% της τιμής αγοράς (Δεν ισχύει για νέα σπίτια) Από τον Ιανουάριο του 2021 βέβαια, οι αγοραστές για πρώτη φορά μεταξύ 18-35 ετών δεν θα πρέπει να το πληρώσουν εκτός εάν το σπίτι υπερβαίνει τις 400.000.
  • NHG aanvraag (εφαρμογή NHG): 1% της τιμής αγοράς
  • Αποτίμηση ακινήτου: 300 € – 500 €
  • Bouwkundige Keuring (τεχνική αξιολόγηση): 300 € – 500 €

Ευτυχώς, στις Κάτω Χώρες, ο τόκος που πληρώνετε για μια υποθήκη αφαιρείται από την φορολογία, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μήνα μπορείτε να πάρετε ένα μέρος του πίσω, μερικές εβδομάδες μετά την πραγματοποίηση της μηνιαίας πληρωμής (αυτό ονομάζεται hypotheekrenteaftrek).

Επιπλέον, μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή φόρου για όσα πληρώσατε στην τράπεζα, τους συμβολαιογράφους, το ταξί και το αίτημα για το NHG.

Πηγή: dutchreview.comΑκολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?