Το προφίλ της Ολλανδίας στο διεθνές εμπόριο

ollandia-eksagwges

Το προφίλ της Ολλανδίας
Για την Ολλανδία τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μικρό αλλά ισχυρό παίκτη στο διεθνές εμπόριο, με εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 709 δισ δολάρια το 2019. Αυτό που πρέπει, όμως, να σημειωθεί είναι ότι τα 3/4 αυτών των εξαγωγών καταλήγουν εντός της Ευρώπης και μόλις ένα 10,4% φτάνει στην Ασία κι αυτό σημαίνει ότι η Ολλανδία έχει κάθε λόγο να επιθυμεί εύρωστες αγορές στην ευρωπαϊκή γειτονιά. Ενδεικτικά, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία «απορροφούν» σχεδόν το 15% των εξαγωγών της Ολλανδίας.

Θέλεις να κάνεις μαθήματα Ολλανδικών;

Στη λίστα Forbes Global 2000 φιγουράρουν 27 εξαγωγικές εταιρίες με έδρα την Ολλανδία. Μεταξύ αυτών είναι:

Ageas (diversified insurance)
Akzo Nobel (diversified chemicals)
ASM International N.V. (semiconductors)
ASML Holding (semiconductors)
DSM (diversified chemicals)
Gemalto (electronics)
Heineken Holding (beverages)
LyondellBasell Industries (diversified chemicals)
NXP Semiconductors (semiconductors)
Philips (industrial conglomerate)
Royal Dutch Shell (oil & gas operations)
Unilever (food processing)


Όσον αφορά στις επενδύσεις, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη. Οι χώρες προορισμού περιλαμβάνουν το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, τις Βερμούδες, την Ελβετία, το Βέλγιο και το Κουρασάο. Αυτό σχετίζεται με τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται μέσω των οντοτήτων ειδικού σκοπού (SPE). Οι SPE είναι θυγατρικές ξένων επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στην Ολλανδία και λειτουργούν ως διασυνοριακοί ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί μεταξύ διαφόρων σύνθετων οντοτήτων του ομίλου στον οποίο λειτουργούν. Εκτελούν τεράστιες συναλλαγές εσόδων και περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τις παραγωγικές τους δραστηριότητες στην Ολλανδία.

Ο σημαντικός ρόλος των SPE αντικατοπτρίζεται στη διανομή των εσωτερικών επενδύσεων μεταξύ των διάφορων τομέων. Το μερίδιο των ξένων επενδύσεων στις ολλανδικές τραπεζικές και ασφαλιστικές εργασίες ανερχόταν στο 80% των συνολικών επενδύσεων, παρόλο που το ποσοστό αυτό μειώθηκε ελαφρά από το 2011, όταν ήταν 84%. Το Υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας θέλοντας να απαλλαγεί από την εικόνα της χώρας ως φορολογικού παράδεισου για μεγάλες πολυεθνικές, πρότεινε διάφορες αλλαγές που αποσκοπούν να καταστήσουν την Ολλανδία λιγότερο ελκυστική για τέτοιες δραστηριότητες.

Χρειάζεσαι μεταφραστή για επίσημα έγγραφα στην Ολλανδία;


Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks