Ολλανδικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων αξίας 94,5 δισ. Ευρώ το 2019

Ρότερνταμ-εξαγωγές

Το 2019, οι Κάτω Χώρες εξήγαγαν αγροτικά αγαθά αξίας 94,5 δισεκατομμυρίων ευρώ! Πρόκειται για αύξηση 4,6% επί του εξαγωγικού ποσού των 90,4 δισ. Ευρώ για το 2018. Περίπου τα δύο τρίτα αυτής της αύξησης οφείλεται σε αύξηση των τιμών εξαγωγής, ενώ το ένα τρίτο οφείλεται σε υψηλότερο όγκο εξαγωγών. Πέρυσι διαπιστώθηκε όχι μόνο η αύξηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων, αλλά και των γεωργικών μηχανημάτων, των υλικών θερμοκηπίου και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στον τομέα των τροφίμων. Οι εξαγωγές αγαθών που σχετίζονται με τη γεωργία αυξήθηκαν κατά 8% σε αξία 9,9 δισεκατομμύρια Ευρώ. Αυτά τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Wageningen Economic Research και Statistics Netherlands (CBS) για λογαριασμό του Υπουργείου Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων.

Τα στοιχεία για τις εξαγωγές και για το 2019 δείχνουν ότι ο ολλανδικός τομέας γεωργίας και κηπευτικών κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά.

Το ζήτημα

Ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνει τη ζήτηση για τρόφιμα. Η παραγωγή τροφίμων πρέπει να γίνει βιώσιμη ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να χρησιμοποιούμε τις γνώσεις, την καινοτομία και την εφευρετικότητά μας για να βρούμε λύσεις σε αυτά τα ζητήματα και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη διεθνή μας θέση λένε από την κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Είπε η υπουργός γεωργίας

“Οι Ολλανδοί αγρότες, οι καλλιεργητές και οι αλιείς παράγουν ελκυστικά προϊόντα υψηλής ποιότητας τόσο για τις εγχώριες όσο και για τις διεθνείς αγορές”, λέει η υπουργός Γεωργίας Carola Schouten. “Και η αύξηση της παραγωγής συνοδεύεται από σημαντική αύξηση της βιωσιμότητας από πλευράς περιβάλλοντος, ενέργειας και χρήσης πρώτων υλών. Αυτό είναι κάτι που με κάνει περήφανη. Έχω παρατηρήσει ότι άλλες χώρες ενδιαφέρονται πολύ για τις μεθόδους παραγωγής μας. Όχι μόνο όσον αφορά την κλίμακα, αλλά και τις γνώσεις και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε για να συμβεί αυτό. Οι ολλανδικές τεχνικές καινοτομίες στον αγροτικό τομέα εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά μπορούμε να μοιραστούμε τις γνώσεις και την τεχνογνωσία μας με πολλούς περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου να συμβάλουμε στους κλιματικούς στόχους “.

ΝΟ1 προορισμός

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος των γεωργικών εξαγωγών το 2019 πήγε στις γειτονικές χώρες. Το ένα τέταρτο των συνολικών εκτιμήσεων αφορούσε τη Γερμανία (23,6 δισ. Ευρώ), ακολουθούμενη από το Βέλγιο (10,8 δισ. Ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (8,7 δισ. Ευρώ) και τη Γαλλία (7,7 δισ. Ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν το 54% του συνόλου των γεωργικών εξαγωγών των Κάτω Χωρών! Η Γερμανία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες τιμές το 2019, λαμβάνοντας επιπλέον ολλανδικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων ύψους 878 εκατ. Ευρώ. Η Κίνα ήταν στη δεύτερη θέση, λαμβάνοντας πρόσθετα € 538 εκατ. – αύξηση 22% σε ένα χρόνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών χοιρινού και βρεφικού γάλακτος.

Η έκθεση που εκπονήθηκε από την Wageningen Economic Research and Statistics Netherlands αναφέρει ότι τα γεωργικά προϊόντα πρωτογενούς (δηλαδή μη επεξεργασμένου) και δευτερογενούς (δηλαδή επεξεργασμένου) συνεισέφεραν περίπου 42 δισ. Ευρώ στην ολλανδική οικονομία πέρυσι. Ο αριθμός αυτός είναι η αξία εξαγωγής μείον την αξία εισαγωγής αγαθών και υπηρεσιών που απαιτούνται για την παραγωγή και την εξαγωγή αγαθών. Η σταθερή πλειοψηφία (92%) των εξαγωγών ήταν προϊόντα που κατασκευάστηκαν στις Κάτω Χώρες, ενώ το υπόλοιπο 8% προερχόταν από εμπορεύματα που εισήχθησαν για πρώτη φορά πριν υποστούν περιορισμένη μεταποίηση και στη συνέχεια εξήχθησαν. Οι πιο κερδοφόροι τομείς εξαγωγών για τις Κάτω Χώρες είναι τα διακοσμητικά φυτά και τα λουλούδια (5,8 δισεκατομμύρια ευρώ), τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά (4,3 δισεκατομμύρια ευρώ), το κρέας (4,0 δισεκατομμύρια ευρώ) και τα λαχανικά (3,5 δις ευρώ).

Πηγή: goverment.nl

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks