Ολλανδία: Η επισοδειακή συμμετοχή στον τελικό του Euro ’88

Στην ιστορία του αθλητισμού αλλά και στη μνήμη των ποδοσφαιρόφιλων έμεινε για πάντα χαραγμένος ο τελικός του Euro το 1988 με αντίπαλες τη Γερμανία και την Ολλανδία. Ο Ρόναλντ Κούμαν σκουπίε τον πισινό του με την φανέλα της Εθνικής Γερμανίας παίρνοντας έτσι εκδίκηση για τους προγόνων του.

Η εξέλιξη του αγώνα

Οι πληγές που είχαν ανοίξει οι ναζί ακόμα δεν είχαν επουλωθεί, ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε απομακρυνθεί πολύ ενώ οι Ολλανδοί είχαν δει την ομάδα που επινόησε το Total Football να γίνεται θύμα. Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 οι Γερμανοί βρήκαν τρόπο να βραχυκυκλώσουν την ομάδα του Ρίνους Μίχελς και ο Γιόχαν Κρόιφ μαζί με την παρέα του έμειναν με άδεια χέρια, αφήνοντας μία ολόκληρη χώρα ξανά στο πένθος.

14 χρόνια μετά οι μνήμες δεν είχαν απομακρυνθεί πολύ. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας κατείχε τον τίτλο του μεγάλου φαβορί έχοντας δύο συνεχόμενες παρουσίες σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου (1982, 1986) και είχε ήδη δύο κατακτήσεις Euro (1972, 1980). Επιπλέον, το οτι έπαιζε εντός έδρας, στην οποία ήταν και αήττητη, της έδινε μεγάλο προβάδισμα. Αυτά τα επιτεύγματα ήρθαν να συγκρουστούν με τις δυσκολίες της Ολλανδίας που είχε φτάσει στα ημιτελικά χάρη σε ένα γκολ του Βιμ Κιφτ, στο 82ο λεπτό του αγώνα με την Ιρλανδία.

Τελικά κι ενώ η Γερμανία προηγούνταν με 1-0, ο Ρόναλντ Κούμαν ισοφάρισεστο 75ο λεπτό και δύο λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, ο ίδιος με μακρινή μπαλιά ακριβείας βρήκε τον Γιάν Βάουτερς, εκείνος με κάθετη στον κενό χώρο σημάδεψε το τρέξιμο του Μάρκο Φαν Μπάστεν, που έβαλε το δεύτερο γκολ υπέρ της Ολλανδίας και χάρισε τη νίκη και το κύπελλο στη χώρα του.

Η κίνηση του Ολλανδού παίκτη

Η νίκη της Ολλανδίας όμως δεν ήταν το μεγαλύτερο γεγονός της βραδιάς καθώς οι παίκτες στο τελείωμα δεν αντάλλαξαν φανέλες με εξαίρεση τον Κούμαν, που πλησίασε τον Όλαφ Τον και του ζήτησε ευγενικά να ανταλλάξουν ενθύμια. Αφού φόρεσε την μπλούζα του αντιπάλου του στη συνέχεια την έβγαλε και άρχισε να σκουπίζει τον πισινό του με αυτή, μπροστά στις κάμερες στα έκπληκτα μάτια του πλανήτη.

Τα Μέσα αναταράχτηκαν, διπλωματικό επεισόδιο ξέσπασε ανάμεσα στις δύο χώρες, οι κάτοικοι της Ολλανδίας ξεχύθηκαν στους δρόμους υψώνοντας συμβολικά ποδήλατα, μια και οι ναζί τα είχαν κατασχέσει ώστε να μην κατασκευάσουν όπλα, και ο Κούμαν δε ζήτησε ποτέ συγγνώμη ούτε ανακάλεσε.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks