Ολλανδία: Καταχώρηση γέννησης και ονόματος παιδιού

παιδιά-ολλανδία-πιστοποιητικό-γέννησης

Έχεις έρθεις στην Ολλανδία να ζήσεις και μόλις γεννήθηκε το παιδί σου; Τότε θα πρέπει να το καταχωρήσεις στο μητρώο γεννήσεων.

Όταν γεννιέται ένα παιδί, οι γονείς πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα. Αυτό περιλαμβάνει την καταχώριση της γέννησης στο μητρώο van de burgerlijke (Μητρώο γεννήσεων, θανάτων, γάμων και συμπράξεων) εντός 3 ημερών. *Πρέπει να δηλώσετε τη γέννηση του παιδιού εντός 3 ημερών. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό λόγω Σαββατοκύριακου ή αργίας, πρέπει να δηλώσετε τη γέννηση την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά το Σαββατοκύριακο ή την επίσημη αργία. Εάν αργήσετε πολύ, μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο. Στη συνέχεια ο δήμος θα εκδώσει ένα πιστοποιητικό γέννησης. 

Είστε ελεύθεροι να επιλέξετε το μικρό όνομα του παιδιού σας- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε το επώνυμο του πατέρα είτε της μητέρας.

Ποιος μπορεί να δηλώσει τη γέννηση;

Δεν μπορεί ο καθένας να δηλώσει το παιδί μας στα μητρώα. Θα πρέπει να γίνει αυτή η δουελιά από:

 • τον πατέρα ή την μητέρα
 • ένα άτομο που ήταν παρόν στη γέννα, εάν οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν την εγγραφή, για παράδειγμα έναν φίλο ή συγγενή.
 • έναν συγκάτοικο του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε το παιδί·
 • ο προϊστάμενος του νοσοκομείου/κλινικής ή ο εκπρόσωπός τους.
Ποιες είναι οι διαφορές του ολλανδικού με το ελληνικό σχολείο; Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα μαθαίνετε στο επερχόμενο webinar μας. Ήδη οι θέσεις γεμίζουν. Κάνε και εσύ κράτηση στο webinar και μάθε πολλά χρήσιμα που αφορούν το εκπαιδευτικό σύστημα της Ολλανδίας !

Πιστοποιητικό γέννησης

Όταν δηλώσετε μια γέννηση, ο δήμος θα εκδώσει πιστοποιητικό γέννησης. Αυτό θα δείξει τα ονόματα του παιδιού σας. Εάν αργότερα παρατηρήσετε ένα ορθογραφικό ή πληκτρολογικό λάθος στο πιστοποιητικό γέννησης, μπορείτε να διορθώσετε το λάθος στο πιστοποιητικό γεννήσεως.

Έγγραφα που χρειάζεστε κατά την εγγραφή μιας γέννησης

 • Έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας (ταυτότητα) του προσώπου που καταγράφει τη γέννηση. Ή άδεια οδήγησης, εάν ο καταχωρών τη γέννηση κατοικεί στο δήμο όπου δηλώνεται η γέννηση.
 • Έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα της μητέρας. Ή άδεια οδήγησης εάν η μητέρα κατοικεί στο δήμο όπου δηλώνεται η γέννηση.

Τα ακόλουθα έγγραφα δεν είναι υποχρεωτικά κατά την εγγραφή μιας γέννησης. Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο να τα πάρετε μαζί σας:

 • ειδοποίηση γέννησης από το νοσοκομείο ή τη μαία που δείχνει τα ονόματα γέννησης του παιδιού και την ημερομηνία και την ώρα γέννησης·
 • κατά περίπτωση, αντίγραφο της δήλωσης αναγνώρισης της καταγωγής, εάν το παιδί αναγνωρίστηκε πριν από τη γέννηση·
 • δήλωση επιλογής επωνύμου εάν το επώνυμο του παιδιού αποφασίστηκε κατά την αναγνώριση του παιδιού πριν από τη γέννηση.

Το παιδί μου γεννήθηκε κατά τη μεταφορά. Πού πρέπει να δηλώσω τη γέννηση;

Το παιδί σας μπορεί να γεννηθεί ενώ ταξιδεύετε. Για παράδειγμα:

 • σε ένα κινούμενο όχημα, όπως ένα ασθενοφόρο·
 • πάνω σε καράβι;
 • σε αεροσκάφος κατά τη διάρκεια πτήσης εσωτερικού.

Εάν το παιδί σας έχει γεννηθεί σε ολλανδικό έδαφος, πρέπει να δηλώσετε τη γέννηση στον δήμο στον οποίο το παιδί αναχωρεί το όχημα ή το αεροσκάφος ή όπου αγκυροβολεί το πλοίο.

Πρέπει να καταχωρήσετε ένα θνησιγενές ή νεκρό παιδί

Είναι υποχρεωτική η καταγραφή της γέννησης θνησιγενούς τέκνου. Αυτό ισχύει εάν το παιδί γεννήθηκε μετά από 24 ή περισσότερες εβδομάδες εγκυμοσύνης. Για το παιδί θα εκδοθεί πιστοποιητικό θανάτου.

Εάν το παιδί πεθάνει αμέσως μετά τη γέννα, πρέπει να δηλώσετε τη γέννηση εντός τριών ημερών. Θα εκδοθεί πιστοποιητικό γέννησης και πιστοποιητικό θανάτου. 

Κόστος εγγραφής γέννησης

Δεν υπάρχει χρέωση για την εγγραφή γέννησης. Εάν θέλετε αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησης, θα υπάρξει χρέωση.

Πηγή: government.nl

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks