Ολλανδία: Ο αγαπημένος ασβός ετοιμάζεται για εξορμήσεις…

Ολλανδία-Ασβός-Στοιχεία

Ο ασβός φαίνεται άνετος, με όμορφη εμφάνιση, εντυπωσιακό ασπρόμαυρο κεφάλι και άτακτη γούνα. Σας αρέσει να συναντάτε ένα τέτοιο ζώο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Είναι ντροπαλός και ζει κυρίως τη νύχτα. Ευτυχώς, τον συναντάμε πλέον σε όλο και περισσότερα μέρη, γιατί κινδύνεψε να χαθεί.

Στα τέλη του φθινοπώρου, ο ασβός γεμίζει με βελανίδια, μανιτάρια και συγκεντρώνει χειμερινές προμήθειες στο φρούριο του.

Ο ασβός (Meles meles) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο θηλαστικό μας στην Ολλανδία μετά τον λύκο. Η αλεπού δεν είναι μικρότερη από τον ασβό ως προς το μήκος, αλλά ο ασβός ζυγίζει περισσότερο: κατά μέσο όρο 12 κιλά. Ο βαρύτερος γνωστός ασβός ζύγιζε ακόμη και 22 κιλά. Ορισμένα στοιχεία για το συμπαθέστατο ζωάκι είναι:

Μήκος κεφαλιού-σώματος: 65 – 80 cm
Μήκος ουράς: 12-19 cm
Λευκό κεφάλι με 2 μαύρες λωρίδες
Μακρύ, κινητό ρύγχος
Μικρά μάτια
Μαλακό υπόστρωμα και προστατευτικές τρίχες
Κοντά, ισχυρά πόδια
Ανθεκτικά νύχια

Ξένος προς το κυνήγι

Επισήμως, ο ασβός ανήκει στην οικογένεια των μουστελιδίων, πραγματικών θηρευτών που κυνηγούν ανυπόμονα το θήραμά τους. Αλλά ο ασβός είναι ξένος προς αυτήν την οικογένεια. Το κυνήγι είναι δύσκολο γι ‘αυτόν.

Προτιμά να περιπλανιέται ήσυχα, ψάχνοντας για όλα τα βρώσιμα στοιχεία της φύσης. Με τη λεπτή μύτη και τα νύχια με τα οποία σκάβει εύκολα, ο ασβός θα βρει πάντα κάτι. Αγαπά τους γαιοσκώληκες, αλλά και τα σκαθάρια, τα σαλιγκάρια, τα ποντίκια, τα ερπετά, τα μούρα, τα βατόμουρα, τους ξηρούς καρπούς, τους κονδύλους, τα βελανίδια, τα μανιτάρια, το καλαμπόκι και κάθε είδους προνύμφες.

Αγαπούν επίσης τα φρούτα, όπως τα μήλα. Και το βρίσκουν σε αφθονία σε αρκετές περιοχές μας, όπως στο Hengstven νοτιοανατολικά του Loonse en Drunense Duinen. Εκεί, εθελοντές φύτεψαν πενήντα άγρια ​​μηλιές ειδικά για ασβούς το 2018.

Ένα καταφύγιο για τους ασβούς της περιοχής, που τους αρέσει να γεμίζουν το στομάχι τους τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο με τα ζουμερά μήλα που πέφτουν στο έδαφος.

Βολικός σε κάθε τοπίο

Ο ασβός μπορεί να βρεθεί σε όλα τα είδη τοπίων, αρκεί να υπάρχει φαγητό, καταφύγιο και χώρος ανάπαυσης. Τους αρέσει να χτίζουν το φρούριο τους ψηλά και στεγνά, σε μέρη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σε μικρή απόσταση, όπου μπορούν εύκολα να σκάψουν.

Ένα τέτοιο περιβάλλον διαβίωσης συνήθως αποτελείται από λιβάδια μικρής κλίμακας, λιβάδια, δάση, κοιλάδες ρέματος, φράχτες, οπωρώνες και κοιλάδες ποταμών.

Καθαρό κρεβάτι

Οι ασβοί σκάβουν στο σπίτι τους, ένα φρούριο. Συχνά σε πλαγιές και λόφους έως και 4 μέτρα κάτω από το έδαφος. Με την πάροδο των ετών, ένα τέτοιο κάστρο μπορεί να εξελιχθεί σε μια σημαντική κατασκευή με διαδρόμους, θαλάμους, στροφές, δάπεδα και φρεάτια αέρα.

Τα δωμάτια είναι όμορφα επιπλωμένα με γρασίδι, βρύα, φύλλα, βελόνες και φτέρες. Τακτοποιούν τακτικά ένα καθαρό κρεβάτι από φτερά αετού. Οι ασβοί, σε αντίθεση με τις αλεπούδες είναι τακτοποιημένα ζώα. Αφοδεύουν έξω από το σπίτι τους.

Είναι επίσης γνωστοί και ως κοινωνικοί. Ζουν σε οικογενειακές ομάδες και συχνά πολλές οικογένειες ζουν σε ένα κάστρο. Και μερικές φορές μοιράζονται το σπίτι τους με κουνέλια ή αλεπούδες. Παρεμπιπτόντως, ένας ασβός δεν αφήνει έναν τέτοιο γείτονα να φάει από το ψωμί του. Μια αλεπού που απειλεί να πάρει φαγητό μπορεί να υποστεί σοβαρό ξυλοδαρμό.

Ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά

Μέχρι τον περασμένο αιώνα, οι ασβοί κυνηγήθηκαν έντονα και ο αριθμός μειώθηκε σε περίπου 1200 ασβούς το 1980. Η ίδρυση του Ιδρύματος Das & Boom το 1981 για τη διάσωση ασβών και άλλων ζώων ήταν ένα σημείο καμπής. Λόγω των μέτρων προστασίας που ακολουθήθηκαν, ο αριθμός τους αυξήθηκε σταδιακά.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 6.000 ασβοί στην Ολλανδία. Και ο ασβός καταφέρνει ακόμα να επεκτείνει το περιβάλλον του σε διάφορα σημεία.

Αυτό το παρατηρούμε επίσης στις περιοχές μας. Για παράδειγμα στο Loonse en Drunense Duinen. Ο βιότοπός τους επεκτείνεται εδώ και χρόνια στο τοπίο και στο φυσικό καταφύγιο Huis ter Heide. Ο ασβός είναι επίσης μόνιμος κάτοικος στο φυσικό καταφύγιο Kampina, αλλά και σε λιγότερο εμφανείς περιοχές, όπως το Naardermeer στη Βόρεια Ολλανδία και το De Onlanden στο Groningen.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2025 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks