Ολλανδία: Λίγες οι εταιρείες “ζόμπι” σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη μετά τα μέτρα στήριξης

Ολλανδία-εταιρείες-πτωχεύσεις-κορονοϊός

Τα μέτρα της Ολλανδικής κυβέρνησης για τη διάσωση των εταιρειών που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού, δεν δημιούργησαν μεγάλο αριθμό εταιρειών “ζόμπι” σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

κρασιά-ολλανδία-eshop

Ωστόσο φέτος αναμένεται να σημειωθεί μεγάλη αύξηση των πτωχεύσεων, όπως τουλάχιστον σημείώνει σήμερα η Financieele Dagblad. Στοιχεία προερχόμενα από την εταιρεία ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων Atradius δείχνουν ότι η ολλανδική προσέγγιση στην κρίση ήταν “αποτελεσματική”.

Ο αριθμός των εταιρειών που χρεοκόπησαν το δεύτερο τρίμηνο δεν ξεπέρασε το 2% τη στιγμή που αναμένονταν να φτάσει τουλάχιστον το 5%. Αυτό σημαίνει, ότι περίπου τρεις στις εκατό εταιρείες δεν είναι βιώσιμες και διατηρήθηκαν ζωντανές με κρατική χρηματοδότηση, λένε οι ερευνητές. 

Την ίδια στιγμή τα προβλήματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ πιο σοβαρά, σύμφωνα πάντα με την Atradius. Στο Βέλγιο σχεδόν το 80% των εταιρειών χωρίς τη διάσωση θα έπρεπε να έχουν πτωχεύσει. Το ίδιο ισχύει για το 40% των εταιρειών στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, περίπου το 30% των ισπανικών εταιρειών, το 25% των βρετανικών εταιρειών και περίπου το 20% των γερμανικών εταιρειών. 

Αναμένεται δεύτερο κύμα

Η διαφορά με αυτές τις χώρες οφείλεται σε αυστηρότερους κανονισμούς και προϋποθέσεις υποστήριξης καθώς και κανονισμούς πτώχευσης, αναφέρει η FD. Ο αριθμός των εταιρειών “ζόμπι” εξακολουθεί να αυξάνεται και η Atradius αναμένει ότι ένα νέο κύμα πτώχευσης θα χτυπήσει μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η κρατική υποστήριξη αποσύρεται σιγά – σιγά

Επιπλέον η ολλανδική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη δημιουργία περισσοτέρων προβληματικών εταιρειών που επιβιώνουν αποκλειστικά από κρατικά κεφάλαια γι’ αυτό κι έχει μειώσει αναλόγως το τρίτο πακέτο υποστήριξής της.

Η οικονομία της Ολλανδίας δείχνει να αντέχει για την ώρα αυτή την τεράστια παγκόσμια κρίση.

μάσκες-βέλγιο

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks