Οικονομολόγοι-Ολλανδία: Το ολλανδικό ταμείο μπορεί να χειριστεί την προσωρινή στήριξη της οικονομίας

Ολλανδία-οικονομία

Οι Κάτω Χώρες έχουν αρκετά χρήματα για να παρέχουν προσωρινή στήριξη στην οικονομία. Αυτό λένε οι κορυφαίοι οικονομολόγοι σε συνεντεύξεις με το ING Economics Department πριν από την Ημέρα του Προϋπολογισμού στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη ανακοινώσει πακέτα βοήθειας για τον μετριασμό των ζημιών που προκλήθηκαν από την κρίση του κορονοιού. Το Centraal Planbureau είχε προηγουμένως υπολογίσει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί περισσότερο από 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) ως αποτέλεσμα αυτής της στήριξης. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την οικονομία και είναι υπό έλεγχο η κατάσταση.

Επιπλέον, αυτό το εθνικό χρέος πρέπει να μειωθεί μόνο μακροπρόθεσμα. Οι οικονομολόγοι λένε ότι η κυβέρνηση “ορθώς περιόρισε” την οικονομική ζημία με τη βοήθεια στους πληγέντες από τον κορονοιό.

Μερικοί από τους οικονομολόγους προτείνουν τη μείωση των κρατικών δαπανών ή την αύξηση των φόρων μετά την κρίση, προκειμένου να μειωθεί το αυξημένο δημόσιο χρέος. Αυτό θα πρέπει και μπορεί να συμβεί μόνο όταν η οικονομία επανέλθει στα κανονικά επίπεδα. Ωστόσο, ένα μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν δεν πιστεύουν ότι τέτοιες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες. Στην έκθεση, η ING γράφει ότι οι μεγάλες παρεμβάσεις στα δημόσια οικονομικά δεν είναι “προφανείς”. Δηλαδή δεν είναι προφανές ότι θα μειώσουν το χρέος με περισσότερους φόρους που θα πληρώσουν οι πολίτες.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks