Ολλανδία: Πώς να επιλέξεις την καλύτερη value for money ασφάλεια υγείας

ασφάλεια-υγείας

Ένα από τα βασικά μηνιαία έξοδα στην Ολλανδία είναι η ασφάλεια υγείας. Στην Ολλανδία η ασφάλεια ειναι ιδιωτική, δε συνδέεται με τον εργοδότη και κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να έχει κάποιο πακέτο, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο.

Της: Ευαγγελίας Μιντζάι*

Επιπλέον, η περίθαλψη στην Ολλανδία είναι αρκετά ακριβή και μία επίσκεψη σε γιατρό ειδικότητας μπορεί να κοστίσει μερικές εκατοντάδες ευρώ.  Πώς όμως διαλέγεις την ασφάλεια που ταιριάζει στις ανάγκες σου; 

Μένω στην Ολλανδία εδώ και εφτά χρόνια και έχω αλλάξει αρκετές φορές ασφάλεια υγείας όταν πλέον αυτή που είχα δεν κάλυπτε τις ανάγκες μου ή απλά ακρίβυνε χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Υπάρχουν άπειρες ασφαλιστικές εταιρείες και συνήθως νιώθεις χαμένος απο τις επιλογές. Η συνηθισμένη αντίδραση είναι να διαλέξεις την φθηνότερη.

Για όσους με ξέρουν, θα περιμένουν ότι θα συμφωνήσω αλλά στην υγεία δεν κάνω εκπτώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ τα οποία μπορεί να ρισκάρεις να πληρώσεις για μια θεραπεία. Πώς λοιπόν διαλέγεις την καλυτερη value for money ασφάλεια;

Παρακάτω αναλύω τα βήματα που ακολουθώ η ίδια για να διαλέξω το καλύτερο και φθηνότερο πακέτο.

Σύγκριση τιμών στα ασφαλιστικά πακέτα

Οι Ολλανδοί είναι γνωστοί για την οικονομία τους και έχουν σάιτ με σύγκριση τιμών για τα πάντα! Δεν θα έλειπαν λοιπόν τα σάιτ σύγκρισης τιμών για τις ασφάλειες υγείας. Οπότε ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνεις είναι να ψαξεις αρκετά σάιτ για να δεις ποιο πακέτο είναι το φθηνότερο.

Μπορείς να κάνεις πιο εξειδικευμένη αναζήτηση επιλέγοντας τα φίλτρα που έχουν στα αριστερά. Για την ακρίβεια μπορείς να διαλέξεις αν θες φυσιοθεραπεία, αν  θες κάλυψη στα ταξίδια στο εξωτερικό, αν χρειάζεσαι οδοντιατρική κάλυψη κλπ. Βάσει των κριτηρίων σου σου δείχνει η αναζήτηση όλες τις ασφαλιστικές, από τη φθηνότερη μέχρι και την ακριβότερη.

Τέτοια σάιτ θα βρεις αν ψαξεις στο Google zorgverzekering vergelijken (σύγκριση ασφάλειας υγείας). 

ΠΡΟΣΟΧΗ εδω! Πολλά σάιτ πληρώνονται απο τις ίδιες τις ασφαλιστικές για να προωθήσουν πρώτα τα δικά τους πακέτα. Εχει τύχει σε σάιτ οπως το Independer.nl να μη βρω την ασφάλεια που τελικά επέλεξα, ενώ είχα συμπληρώσει τα ίδια ακριβώς κριτήρια.

Οπότε, τα σάιτ αυτά δεν είναι 100% ανεξάρτητα γι’αυτό καλό είναι να ψάξεις 3-4 πριν επιλέξεις κάποιο πακέτο. Τέλος, μπορείς να ελέγξεις τις τιμές και στα ίδια τα σάιτ των ασφαλιστικών γιατί κάποιες φορες μπορεί να διαφέρουν. 

Σάιτ για συγκριση τιμών που προτείνω ειναι:

  • https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering
  • https://www.pricewise.nl/zorgverzekering/zorgverzekering-vergelijken/
  • https://www.zorgkiezer.nl/zorgverzekering
  • https://www.vergelijkdezorgverzekeringen.nl/zorgverzekering-vergelijken/

Restitutie ή Natura

Στην Ολλανδία υπάρχουν δύο επιλογές για τα νοσοκομεία. Η Restitutie που σημαίνει 100% κάλυψη σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και η Natura που σημαίνει 100% κάλυψη σε συγκεκριμένα, συνεργαζόμενα νοσοκομεία και 75% κάλυψη στα υπόλοιπα.

Η διαφορά στην τιμή του πακέτου ειναι απο 10-20 ευρώ το μήνα, δηλαδή 120 με 240 ευρώ το χρόνο. Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης ολα τα νοσοκομεία θα σε καλύψουν 100%. Οπότε μην σκεφτείς οτι αν πάθεις κάτι και χρειαστεί να πας σε νοσοκομείο μακριά απο την γειτονιά σου ότι θα πληρώσεις ένα σκασμό λεφτά!

Τι γίνεται αν θες να διαλέξεις Natura; Αφού βρεις την ασφάλεια που σου παρέχει αυτά που θες, ψάχνεις στο σάιτ τους ποια νοσοκομεία ειναι συνεργαζόμενα. Στα ολλανδικά αυτό θα το βρεις ως gecontractreerde zorgverleners.

Μπορείς να ψάξεις με το όνομα του νοσοκομείου ή με την ειδικότητα που σε ενδιαφέρει. Μην ξεχνάς ότι δεν έχουν όλα τα νοσοκομεία όλες τις ειδικότητες. Αυτό που κάνω προσωπικά είναι να διαλέγω ασφάλεια που να συνεργάζεται με το κοντινότερο μου νοσοκομείο. Αν χρειαστώ εναν γιατρό ειδικότητας ξέρω οτι μπορώ να πάω με το ποδήλατο και δεν χρειάζεται να πάρω ολόκληρη μέρα άδεια για 10 λεπτά ραντεβού.

Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή ασφάλειας και δεν θα διάλεγα φθηνότερη εταιρεία η οποία θα μου δώσει μονο 75% κάλυψη, επειδή δεν είναι συνεργάτες με το νοσοκομείο της γειτονιάς μου.

Οι συμφωνίες μεταξύ νοσοκομείων και ασφαλιστικών δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε μην βιαστείς να κλείσεις πακέτο πριν τα μέσα Δεκεμβριου.

Δικό σου ρίσκο (Eigen risico)

Στην Ολλανδία πληρώνεις ένα ποσό ως δικό σου ρίσκο (eigen risico). Αυτό κυμαίνεται μεταξύ 385-885 ευρω το χρόνο, το οποίο σημαίνει ότι όλα τα έξοδα που θα κάνεις θα πληρωθούν μετά τα 385-885 ευρώ από την ασφαλιστική σου. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ο huisarts, ο οποίος δεν κοστίζει τίποτα παραπάνω.

Αν είσαι υγιής και δεν περιμένεις να κάνεις εξετάσεις ή κάποια θεραπεία τον επόμενο χρονο, προτείνω να διαλέξεις το μεγαλύτερο eigen risico. Όσο υψηλότερο το ρίσκο που αποδέχεσαι τόση περισσότερη έκπτωση παίρνεις κάθε μήνα, η οποία μπορεί να φτάσει μεχρι και 20ευρω, δηλαδή 240ευρώ έκπτωση το χρόνο. 

Αν δεν είσαι σίγουρος/η ακόμα για το πόσο ρίσκο θες να αποδεχτείς σκέψου ότι ενδεικτικά μία επίσκεψη σε γιατρό ειδικότητας κοστίζει 100-200 ευρώ, ένα καρδιογραφημα κοστίζει 200-500 ευρώ, το ασθενοφόρο κοστίζει 500-800 ευρώ και γενικές εξετάσεις αίματος κοστίζουν από 30-70 ευρώ. 

Έξτρα καλύψεις (Aanvullende verzekering)

Πολλές εξετάσεις καλύπτονται από το βασικό πακέτο ασφάλειας αλλά αρκετές θεραπείες καλύπτονται μόνο από το aanvullende πακέτο. Πράγματα που καλύπτονται απο το  aanvullende ειναι φυσιοθεραπείες, αντισυλληπτικές μέθοδοι, γυαλιά μυωπίας, εναλλακτικές μορφές θεραπείας όπως βελονισμός και το πιο σημαντικό, κάλυψη υγείας στον εξωτερικό.

Αν αναρωτιέσαι αν αξίζει να δώσεις αυτά τα 6-15 ευρώ παραπάνω το μήνα που κοστίζει ένα aanvullende πακέτο δες τις ενδεικτικές τιμές για τις παρακάτων θεραπείες:

  • Επίσκεψη σε φυσιοθεραπευτή 30λεπτα 40-50 ευρώ
  • Σπιράλ για αντισύλληψη 150 ευρώ
  • Μια συνεδρία βελονισμού 60 ευρώ
  • Κάλυψη νοσοκομειακής περίθαλψης στο εξωτερικό μεχρι 100% της ολλανδικής ταρίφας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τσέκαρε πρώτα το σάιτ του κάθε παρόχου υγείας στο οποίο αναφέρεται με ποιες ασφαλιστικές συνεργάζεται. Αν δεν συνεργάζονται με τη δική σου τότε δεν σου δίνεται καμία επιστροφή παρόλο που πληρώνεις το aanvullende πακέτο. 

Οδοντιατρική κάλυψη (Tandarts)

Στο πακέτο σου μπορείς να επιλέξεις αν θες να έχεις οδοντιατρική κάλυψη. Οι οδοντιατρικές εργασίες στην Ολλανδία είναι αρκετά ακριβές. Ενδεικτικά ένα σφράγισμα κοστίζει 100-150 ευρω, ένας καθαρισμός κοστίζει 50-100 ευρω και μία θήκη κοστίζει 600-1000 ευρω. Κάθε ασφαλιστική έχει πακέτα που καλύπτουν απο 250 – 500 ευρώ χωρίς κάποια προυπόθεση.

Μερικές ασφαλιστικές δινουν κάλυψη μέχρι 1500 ευρώ αλλα ζητάνε βεβαίωση από τον οδοντίατρό σου ότι δεν θα έχεις σημαντικές και ακριβές θεραπείες στα επόμενα δύο χρόνια. Ξέρω τι σκέφτεσαι. Αυτό είναι οξύμωρο! Για ποιο λόγο να διαλέξω ένα ακριβό πακέτο όταν δεν θα χρειαστώ ακριβές θεραπείες;

Επίσης, τα πακέτα αυτά κοστίζουν απο 35-55 ευρώ το μήνα δηλαδή 420-660 ευρω το χρόνο! Και το χειρότερο από όλα είναι ότι για αρκετές εργασίες όπως τοποθέτηση μιας θήκης,καλύπτεται πολλές φορές μονο το 75% και κάθε χρόνο μειώνονται οι καλύψεις. Οπότε it doesn’t make sense που λένε οι φίλοι μας οι ‘Αγγλοι, να αγοράσεις τέτοιο πακέτο.

Ο μόνος λόγος που να αξίζει τέτοιο πακέτο είναι αν πρόκειται μετά από δύο χρόνια να κάνεις πολύ ακριβές εργασίες, όπως εμφυτεύματα (κόστος 1500 το καθένα!). Αλλά προσωπικά θα αποταμίευα αυτά τα λεφτά για τέτοια ώρα ανάγκης.

Στην πράξη το tandarts πακέτο σου δίνει 50% εκπτωση σε αυτό που θα πλήρωνες αν χρησιμοποιούσες όλο το ποσό που καλύπτουν. Πέρσι πλήρωσα 280 ευρώ το χρόνο για το πακέτο το οποίο μου έδινε μέχρι 500 ευρώ πίσω. Κάνε τον υπολογισμό, δες σε τι κατάσταση είναι τα δόντια σου και αποφασίζεις αν και πόσο εισαι διατεθειμένος να πληρώσεις.

Έκπτωση από συλλογική ασφάλεια μέσω εργοδότη (Collectieve zorgverzekering)

Στην εισαγωγή μίλησα για την ασφάλεια η οποία είναι ιδιωτική υπόθεση και δεν συνδέεται με τον εργοδότη. Παρόλα αυτά, κατά 99% κάθε εργοδότης θα έχει κάποια συμφωνία με συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία για να παρέχει έκπτωση στους εργαζομένους.

Προσοχή εδώ! ΔΕΝ την πληρώνει ο εργοδότης! Εσύ θα την πληρώνεις κάθε μήνα απο τα δικά σου χρήματα. Ούτε θα αφαιρεθεί από το μισθό ούτε θα σου κάνει την αίτηση ο εργοδότης. Η μοναδική διευκόλυνση είναι μια μικρή ποσοστιαία έκπτωση στο βασικό πακέτο η το έξτρα. 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Πρωτού διαλέξεις την ασφάλεια αυτή στην οποία δικαιούσαι έκπτωση μέσω του εργοδότη σου, σκέψου ότι αν αλλάξεις δουλειά, η ασφαλιστική θα σου ζητήσει να πληρώσεις την έκπτωση πίσω. Γιαυτό, προσωπικά θα τη διάλεγα μόνο αν ήταν μία σταθερή δουλειά.

Και πάλι μπορεί να μην είναι η φθηνότερη για σένα και άλλες εταιρείες να καλύπτουν περισσότερα με χαμηλότερο κόστος. Οπότε κράτα την στο πίσω μέρος του μυαλού σου σαν τελευταία επιλογή.

Εν κατακλείδι, η επιλογή ασφάλειας υγείας θέλει αρκετό ψάξιμο πριν κλείσεις κάποια. Μιλάμε για 100-150ευρω το μήνα άρα 1200-1800 ευρώ το χρόνο. Αρκετές ασφαλιστικές σου δίνουν την επιλογή να την πληρώσεις όλη στην αρχή του χρόνου, δίνοντας σου 1%-2% έκπτωση.

Προσωπικά την πληρώνω μία φορά το χρόνο, επειδή ο αποταμιευτικός μου λογαριασμός δεν μου δίνει 1%-2% επιτόκιο (σύντομα θα γίνει και αρνητικό!) αλλά  επίσης ξεμπερδεύω και δεν έχω το λογαριασμό κάθε μήνα στο κεφάλι μου.

Οποιαδήποτε ασφάλεια και αν επιλέξεις, διάβασε καλά τα μικρά γράμματα και διάλεξε αυτή που καλύπτει τις δικές σου ανάγκες.

*Η Ευαγγελία Μιντζάι είναι Finance Operator και την ευχαριστούμε πολύ για το πληρέστατο κείμενο που μας έστειλε και το δημοσιεύουμε. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο κανάλι της στο Youtube ΕΔΩ

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks