Ολλανδία: Οι τράπεζες λένε ότι δεν θα διασώζουν πια εταιρείες που επλήγησαν από το lockdown

Ολλανδία-Τράπεζες-Κορονοϊός

Οι καφετέριες και τα μπαρ που οδηγούνται σε οικονομικές δυσκολίες λόγω του νέου lockdown τεσσάρων εβδομάδων στην Ολλανδία δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην οικονομική υποστήριξη των τραπεζών τους, δήλωσε ο Chris Buijnink, πρόεδρος της ολλανδικής τραπεζικής ομοσπονδίας.

“Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε καν του ιδιοκτήτη ενός καφέ, να συνεχίσει να χρεώνει την επιχείρησή του χωρίς να υπάρχει πραγματικό μέλλον” τόνισε. “Είναι δύσκολο. Αισθάνομαι πολλά για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά αυτός είναι ο λογικός τρόπος που εμείς, ως τράπεζες, βοηθούμε τις εταιρείες”. 

Να σημειωθεί ότι στις αρχές της κρίσης, οι τράπεζες συμφώνησαν σε ένα εξάμηνο μορατόριουμ για τις πληρωμές σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες που μπορούσαν να ζητήσουν διακοπή αποπληρωμής υποθηκών και δανείων. 

Κεντρική Τράπεζα

Η ολλανδική κεντρική τράπεζα δήλωσε την Τρίτη ότι οι ολλανδικές τράπεζες είναι σε θέση να αντέξουν την κρίση του κορονοϊού και μπορούν να απορροφήσουν πολύ περισσότερες απώλειες πριν το τέλος του αποθεματικού τους. Και οι τράπεζες θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν τους ανθρώπους, είπε ο Buijnink. «Αλλά πρέπει να είναι εταιρείες που έχουν προοπτικές, που είναι ουσιαστικά υγιείς».

Οι εργοδότες 

Οι οργανώσεις εργοδοτών VNO-NCW και MKB Nederland αναφέρουν ότι η νέα κυβερνητική βοήθεια θα είναι αναπόφευκτη σε διάφορους τομείς μετά την εισαγωγή μερικού κλεισίματος και ο πρωθυπουργός Mark Rutte είπε την Τρίτη το απόγευμα ότι θα υπάρξει περισσότερη βοήθεια για εταιρείες βάσει των υφιστάμενων συστημάτων.

«Το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να σταματήσει την εξάπλωση του ιού, αλλά αυτό παράλληλα είναι κι ένα τεράστιο πλήγμα για τις εταιρείες», δήλωσε η Ingrid Thijssen πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας εργοδοτών VNO-NCW. Είναι ζωτικής σημασίας, είπε, ότι οι τομείς που «επανειλημμένα πλήττονται, όπως ο ξενοδοχιακός, οι εκδηλώσεις και οι μεταφορές να λαμβάνουν επιπλέον υποστήριξη». Στην πρώτη περίπτωση, ένα «χρονικό όριο», δίνοντας στους εργοδότες την επιλογή προσωρινής δέσμευσης των δραστηριοτήτων τους θα βοηθούσε. Μερικοί αποφεύγουν την πτώχευση, είπε η Thijssen.

Στην πράξη αυτό θα σήμαινε ότι οι εταιρείες δεν θα έπρεπε να πουλήσουν τον εξοπλισμό τους σε χαμηλότερες τιμές, αλλά θα μπορούσαν να κλείσουν τις πόρτες τους έως ότου ο ιός τεθεί υπό έλεγχο. 

σεμινάριο-ψυχολογία

Αθλητικοί σύλλογοι

Οι αθλητικοί σύλλογοι αντιμετωπίζουν επίσης οικονομικά προβλήματα. Όλοι οι αθλητικοί αγώνες με περισσότερα από τέσσερα άτομα έχουν διακοπεί προσωρινά, αν και τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν ομαδικά αθλήματα, αλλά να μην ταξιδεύουν για αγώνες. Ενώ το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα συνεχιστεί, χωρίς υποστηρικτές, η αναστολή θα συνεχίσει να κοστίζει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό περίπου 4 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, δήλωσε ο Jan Dirk van der Zee, επικεφαλής του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Οι αθλητικές καντίνες έκλεισαν πριν από τρεις εβδομάδες επειδή οι παίκτες και οι υποστηρικτές τους δεν τηρούσαν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. «Περίπου το 60% των συλλόγων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ», είπε. 

Τα ξενοδοχεία

Οι επιχειρήσεις ξενοδοχείων και τουρισμού θα πληγούν ξανά από τους νέους κανόνες και ο Roberto Payer, διευθυντής των ξενοδοχείων Hilton και Waldorf Astoria του Άμστερνταμ, είπε στη Financieele Dagblad ότι τώρα μπορεί να στείλει στο σπίτι του και το τελευταίο προσωπικό.

«Όπως και άλλα ξενοδοχεία, το ποσοστό πληρότητας είναι το 10% του κανονικού», είπε. «Έπρεπε ήδη να απολύσω 200 από τα 420 μέλη του προσωπικού μας. Είναι απαίσιο. Μερικοί από αυτούς έχουν εργαστεί για εμάς για 20 χρόνια. 

“Ο τομέας της φιλοξενίας, είπε, τώρα μεταφέρει το κουτί για την ανεύθυνη συμπεριφορά άλλων. «Πολλοί νέοι δεν ενεργούν υπεύθυνα», είπε. «Και πρέπει να πάρουμε το λογαριασμό για να πάρουν μέρος, ό, τι κι αν συμβεί. Με κάνει πολύ θυμωμένο ».

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks