Οι Ολλανδοί Εβραίοι πέθαναν σε μυστικό θάλαμο αερίου το 1941

Ολοκαύτωμα-στρατόπεδο-συγκέντρωσης

Πάνω από 100 Ολλανδοί έχασαν τη ζωή τους σε ένα μυστικό ναζιστικό θάλαμο αερίου το 1941, ένα χρόνο πριν αρχίσουν οι μαζικές δολοφονίες Εβραίων σε θαλάμους αερίων.

Οι άνδρες συνελήφθησαν στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, το Φεβρουάριο του 1941, κατά τις πρώτες ναζιστικές κινήσεις εναντίον Εβραίων στη Δυτική Ευρώπη και στάλθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen στην Αυστρία.

Η ιστορικός Wally de Lang λέει, ότι 108 δολοφονήθηκαν στο κοντινό κάστρο Hartheim.

“Απέδωσαν πλασματικές αιτίες θανάτου”, εξηγεί.

Το Μάιο του 1940 η Γερμανία εισέβαλε στην Ολλανδία και τα επόμενα πέντε χρόνια δολοφονήθηκαν περισσότερα από τα τρία τέταρτα του εβραϊκού πληθυσμού, με απελάσεις στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Auschwitz, τον Ιούλιο του 1942.

Στις 22 και 23 Φεβρουαρίου του 1941, ξεκίνησε η μεγάλης κλίμακας συγκέντρωση των Εβραίων , ως εκδίκηση για τη δολοφονία ενός Ολλανδού-Ναζί συνεργάτη, κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης. Η εικόνα αυτής της πρώτης επιδρομής είναι ευρέως διαδεδομένη, αλλά όχι τι συνέβη στους εκατοντάδες εμπόρους, πωλητές, ράφτες και άλλους κατοίκους του Άμστερνταμ που συνελήφθησαν.

Η De Lang παρουσίασε λεπτομερώς σε ένα νέο βιβλίο, ποιοι ήταν οι άντρες και τι τους συνέβη αφού μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο “Schoorl”, ένα στρατόπεδο φυλακών στους ολλανδικούς αμμόλοφους, 388 εξ αυτών στάλθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στο Buchenwald της Γερμανίας. “Πάντα πίστευα ότι το πρώτο τρένο με τους Εβραίους αναχώρησε τον Ιούλιο του 1942, [αλλά] αυτοί οι άνδρες είχαν ήδη απελαθεί στις 27 Φεβρουαρίου του 1941, οπότε αυτό έγινε πολύ νωρίτερα”, είπε στο BBC.

Μαζικές δολοφονίες στο Hartheim

Δεκάδες πέθαναν μέσα σε μερικές εβδομάδες στα λατομεία του Buchenwald και στη συνέχεια στις 22 Μαΐου του 1941, οι υπόλοιποι 340 στάλθηκαν νότια, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen, 35 χιλιόμετρα (21 μίλια) από το κάστρο στο Hartheim.

Το 1940, το κάστρο μετατράπηκε σε ένα “άντρο θανάτου”, όπου 30.000 άνθρωποι με σωματικές αναπηρίες και ψυχικές ασθένειες δολοφονήθηκαν, αλλά η δράση αυτή σταμάτησε, εξαιτίας μιας δημόσιας κατακραυγής. Από το 1941, χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία 12.000 κρατούμενων στο πλαίσιο του προγράμματος “Δράση 14f13” – μια ναζιστική εκστρατεία για τη δολοφονία των κρατουμένων, που δεν ήταν πλέον σε θέση να εργαστούν. Εκεί, δολοφονήθηκαν επίσης Ισπανοί και Πολωνοί.

Η De Lang είπε, ότι υπήρχαν δύο τρόποι με τους οποίους οι Ναζί χρησιμοποιούσαν αέριο εκεί: “Κατά τη διάρκεια της διαδρομής με το λεωφορείο, στα μισά του δρόμου προς το κάστρο, και στη συνέχεια στο Hartheim υπήρχε ένα μέρος, όπου κανείς δεν μπορούσε να δει τι συμβαίνει”.

«Εργαστήριο για τους Ναζί»

Η άγνωστη πτυχή της ιστορίας, ήταν ότι πολλοί από τους Ολλανδούς κρατούμενους σκοτώθηκαν στο θάλαμο αερίου του Hartheim. Στις οικογένειες δόθηκαν ψευδείς αιτίες θανάτου και υποτίθεται, ότι οι άντρες είχαν πεθάνει από δηλητηρίαση, λόγω του μόλυβδου στα ορυχεία.

Η De Lang λέει, ότι στάλθηκαν στο Hartheim και δολοφονήθηκαν στις 11-14 Αυγούστου, αλλά δόθηκαν ψευδείς αιτίες θανάτου λίγες εβδομάδες αργότερα. Για 108 από τους κρατούμενους υπάρχουν ενδείξεις ότι δολοφονήθηκαν και αποτεφρώθηκαν στο Hartheim, αλλά είναι πολύ πιθανό και για δεκάδες ακόμη. Ανακάλυψε στα γερμανικά αρχεία, ότι 1-6 Σεπτεμβρίου του 1941 έως και 30 κρατούμενοι καταγράφηκαν αλφαβητικά ότι πέθαιναν κάθε μέρα. Εκείνη την εποχή, όλοι οι θάνατοι έπρεπε να καταγραφούν και η ιστορικός είναι πεπεισμένη, ότι δολοφονήθηκαν κατά την άφιξη εβδομάδες πριν.

“Ήταν ένα είδος εργαστηρίου [για τους Ναζί], για να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για όλα όσα βλέπουμε στο Auschwitz σε πολύ, πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Τον Ιανουάριο του 1942, ο Χίτλερ και άλλοι Ναζί ηγέτες σκέφτηκαν την “Τελική Λύση”. Ως μέρος της έρευνας της, η De Lang έχει εντοπίσει έναν αριθμό ανθρώπων που απεικονίζονται κατά τη διάρκεια των ναζιστικών κρατήσεων στο Άμστερνταμ. Ο John Spel, εγγονός ενός από εκείνους που δολοφονήθηκαν (Aron Smeer) είπε, ότι για χρόνια το μόνο που γνώριζε ήταν ένα όνομα και τώρα είχε και ένα πρόσωπο. “Με άφησε άφωνο”, είπε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NOS.

Εύα Καρολίδου

Διαβάστε επίσης:

Το Τράμ Νο. 8

Ολλανδία – 4 Μαΐου : Ημέρα μνήμης για τους Ολλανδούς

Τρία χωριά ισοπεδώνονται από τους ναζί την ίδια μέρα

Ολλανδία: Το πρώτο όνομα στο Μνημείο Ονομάτων του Ολοκαυτώματος μπήκε από παιδική φίλη της Άννας Φρανκ!

Ιστορία: Το μυστικό χωριό της Ολλανδίας – Μια ιστορία επιβίωσης στον B’παγκόσμιο πόλεμο

27 Ιανουαρίου 1945 – Η ημερομηνία απελευθέρωσης του Άουσβιτς

Το μουσείο της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ


Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks