Γιατί Οι Ολλανδοί Είναι Τόσο Ψηλοί;

people walking on white sand near brown concrete building

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks

Γυναίκες και άντρες στην Ολλανδία είναι ψηλοί και σπάνια θα γνωρίσεις κάποιον κοντό. Σωστά;

Γιατί όμως οι Ολλανδοί είναι τόσο ψηλοί;

Κατά μέσο όρο, ένας ενήλικας Ολλανδός θα έχει ύψος 1,78 μέτρα και ως έθνος είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη (ακολουθούν οι Βέλγοι). Να σημειώσουμε ότι πριν 100+ χρόνια οι Ολλανδοί ήταν από τους κοντύτερους λαούς με αποτέλεσμα να έχει μπερδέψει αρκετά τους ερευνητές.

Μια πρόσφατη μελέτη στοχεύει να ανακαλύψει τους λόγους πίσω από τα περίεργα μοτίβα ανάπτυξης των Ολλανδών, χτενίζοντας ιστορικά αρχεία για να αποκαλύψει τους παράγοντες που συμβάλλουν στο αυξημένο ύψος τους.

Για πάμε να δούμε… τι συμβαίνει με τους Ολλανδούς…

Ψάχνεις πληροφορίες για να έρθεις να ζήσεις στο εξωτερικό; Δες εδώ για Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία και βρες τα πάντα στο supergreeks.eu – Like στη σελίδα μας στο Facebook και Follow στο Instagram

Τι πιστεύουν οι ίδιοι οι Ολλανδοί;

Πολλοί Ολλανδοί αποδίδουν το ανάστημά τους στην υγιεινή ζωή, πιστεύοντας ότι η εθνική τους διατροφή ενθαρρύνει τη φυσική ανάπτυξη των παιδιών. Η ολλανδική κουζίνα  επικεντρώνεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις πατάτες, τα ψάρια και το κρέας. Φρέσκα λαχανικά με κοτόπουλο ή μοσχάρι είναι ένα κλασσικό γεύμα. Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι Ολλανδοί τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχουν βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη διατροφή τους τρώγοντας βιολογικά προιόντα και γενικότερα αρκετά πιο υγιεινά σε σχέση με το παρελθόν.

Πράγματι, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε Ολλανδούς ενήλικες να πίνουν ένα ποτήρι γάλα την ώρα των γευμάτων. Μία συνήθεια που διατηρούν από την παιδική ηλικία. (όχι όλοι- όχι σε όλες τις περιοχές).

Η προαναφερθείσα πλούσια διατροφή σε βιταμίνες αναμφίβολα βοηθά στην τροφοδοσία της ανάπτυξης και προμηθεύει τα παιδιά με την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα τους για να φτάσει σε τόσο υψηλές αναλογίες. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό είναι μόνο ένας παράγοντας μεταξύ πολλών.

Οι κοντοί Ολλανδοί…

Μέχρι πριν από περίπου εκατό χρόνια, οι Ολλανδοί ήταν στην πραγματικότητα ένα από τα κοντύτερα έθνη στην Ευρώπη και η εκθετική τους ανάπτυξη παρέμενε κάτι σαν μυστήριο για την επιστημονική κοινότητα.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, το περιοδικό eLife δημοσίευσε μια έρευνα που διερεύνησε τις παγκόσμιες τάσεις ανάπτυξης τον περασμένο αιώνα. Η εφημερίδα διαπίστωσε ότι άλλα ευρωπαϊκά έθνη έχουν βιώσει παρόμοιες αυξήσεις στο ύψος, κυρίως λόγω των σημαντικών βελτιώσεων στο βιοτικό επίπεδο. Οι άνθρωποι ζούνε καλύτερα, ζούνε περισσότερα χρόνια, ψηλώνουν.

Για θυμήσου την παιδική σου ηλικία SuperGreek- Κάποιοι ελάχιστοι ψηλοί, πολλοί κοντοί άνθρωποι. Π.χ. οι παππούδες και γιαγιάδες μας (όχι όλων οι παππούδες και γιαγιάδες*)

man woman technology work
Photo by Edward Jenner on Pexels.com

Η γενετική

Η εφημερίδα συγκέντρωσε επίσης στοιχεία που προέρχονται ειδικά από την Ολλανδία, ανιχνεύοντας μια εικόνα της γενεαλογίας της χώρας κατά τα έτη μεταξύ 1935 και 1967. Τα δεδομένα τους δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι ψηλότεροι άνθρωποι είχαν περισσότερα παιδιά από τους πιο κοντούς συμπατριώτες τους για κάποιον ανεξήγητο? λόγο. Επιπλέον, η Ολλανδία γνώρισε πληθυσμιακή άνθηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα να βγει μια γενιά ψηλότερων πολιτών. Αυτές οι οικογένειες ήταν μεγαλύτερες από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, με τους Ολλανδούς να έχουν ένα ή δύο, περισσότερα παιδιά από το συνηθισμένο.

Παρατηρώντας αυτά τα μοτίβα με την πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το ιδιαίτερα ολλανδικό χαρακτηριστικό οφείλεται εν μέρει στη γενετική. Τα γονίδια που δημιουργούν τα ψηλότερα άτομα είναι κληρονομικά και ένας μεγάλος πληθυσμός υψηλών πολιτών είναι πιο πιθανό να παράγει γόνους εξίσου ψηλούς απογόνους. Το εν λόγω γενετικό υλικό έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλη την Ολλανδία. που σημαίνει ότι οι πολίτες της πιθανότατα θα συνεχίσουν να μεταδίδουν το πανύψηλο χαρακτηριστικό.

Ενώ οι Ολλανδοί βρίσκονται σίγουρα στην κορυφή των παγκόσμιων στατιστικών, πρέπει να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχει αυξηθεί σε ανάστημα τον τελευταίο αιώνα. Με βελτιωμένη υγειονομική περίθαλψη, θρεπτικά συστατικά και υγιεινή που πιστεύεται ότι αποτελούν βασικούς μοχλούς πίσω από αυτήν την αλλαγή.

Θα ακούσεις πολλά γι’ αυτή την ιστορία. Εμείς καταγράψαμε μια επικρατούσα θεωρία από την κοινωνία και μια από έρευνα σοβαρού περιοδικού και σου την παραθέτουμε.

supergreeks
Στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις από το συνεργατικό δίκτυο του SuperGreeks, στηρίζεις το SuperGreeks να μπορεί να συνεχίσει το έργο του σε όλα τα επίπεδα 🙂

Extra info: Oι γείτονες Βέλγοι είναι οι 2οι πιο ψηλοί άντρες στον κόσμο (μετά τους Ολλανδούς), αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο οι γυναίκες δε βρίσκονται ψηλά σε αυτή τη λίστα.

Διάβασε άρθρα ιστορίας από εδώ

Διάβασε τα αφιερώματα των SuperGreeks από εδώ

Aξίζει Να Φύγω Στο Εξωτερικό;

Άκουσε τα PODCAST μας από εδώ

Διάβασε χρήσιμες πληροφορίες στην ελληνική γλώσσα για τη ζωή στο εξωτερικό και την μετανάστευση

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks