Όσα πρέπει να κάνετε την πρώτη σας εβδομάδα στη Γερμανία

Η μετάβαση σε μια νέα χώρα δεν είναι μόνο η απόλαυση του πολιτισμού και η συνάντηση με νέους ανθρώπους. Αφορά επίσης τα διοικητικά πράγματα που πρέπει να κάνετε κατά την πρώτη σας εβδομάδα. Μόλις μετακομίσετε στη Γερμανία, τότε τι συμβαίνει; Υπάρχουν πολλά επίσημα θέματα που πρέπει να οργανώσετε την πρώτη σας εβδομάδα και βοηθά επίσης να ξεκινήσετε να εξομοιώνεστε με τον γερμανικό τρόπο ζωής από νωρίς – τουλάχιστον, γνωρίζοντας ότι τα καταστήματα κλείνουν τις Κυριακές, ώστε να μην καταλήξετε με ένα άδειο ντουλάπι. Ορισμένες εγγραφές είναι υποχρεωτικές, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης και της ασφάλισης υγείας. Εάν οργανωθείτε στην αρχή της μετακόμισής σας στη Γερμανία, μπορείτε να συγκεντρωθείτε στα πιο ευχάριστα σημεία της γερμανικής σας περιπέτειας στη συνέχεια.

Υποχρεωτική εγγραφή στις τοπικές αρχές

Όποιος ζει στη Γερμανία καλείται να καταχωρήσει (να επισκεφτεί) τη διεύθυνσή του στο μητρώο πληθυσμού, καθώς και να καταργήσει την εγγραφή του (abmelden) εάν μετακομίσει. Καθορίστε την εγγραφή στις τοπικές αρχές ως κορυφαία προτεραιότητα, καθώς σύμφωνα με το νόμο πρέπει να το κάνετε αυτό εντός επτά ημερών από τη μετάβαση σε μία μόνιμη διεύθυνση. Εάν ζείτε στο Rheinland-Pfaltz, πρέπει να εγγραφείτε αμέσως. Εάν πρέπει να συλλέξετε ή να υποβάλετε μια αίτηση για άδεια παραμονής, μπορείτε να εγγραφείτε όταν πηγαίνετε στην τοπική σας αρχή για αλλοδαπούς (Ausländeramt), συνήθως στο δημαρχείο (Bezirksamt ή Rathaus).

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την εγγραφή, τις άδειες διαμονής ή άλλα επίσημα έγγραφα (όπως άδεια οδήγησης), μπορείτε να καλέσετε το 115 για βοήθεια (στα Γερμανικά) ή να αναζητήσετε ένα επίσημο γραφείο εδώ.

Θυμηθείτε επίσης ότι στη Γερμανία πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας απόδειξη ταυτότητας – αυτό είναι το διαβατήριο ή η ταυτότητά σας (πρωτότυπη, όχι αντίγραφο).

Επίλυση οικονομικών και τραπεζικών θεμάτων

Εάν πρόκειται να πληρωθείτε με μισθό υπαλλήλου ή να πληρώσετε ενοίκιο σε ένα διαμέρισμα, συνήθως θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να ανοίξετε έναν γερμανικό τραπεζικό λογαριασμό το συντομότερο δυνατό. Στον σημερινό ψηφιακό τραπεζικό κόσμο, είναι επίσης δυνατό να ανοίξετε έναν τραπεζικό λογαριασμό online ή επικοινωνώντας με ένα υποκατάστημα πριν φτάσετε.

Εάν πρόκειται να εργαστείτε και να πληρώσετε φόρο, τότε πρέπει επίσης να λάβετε ένα lohnsteuerkarte (κάρτα φόρου εισοδήματος) από το τοπικό γραφείο εγγραφής σας. Θα έχει το steuernummer (φορολογικό αριθμό) και μια φορολογική κατάταξη.

Εάν εργάζεστε και πληρώνετε γερμανικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, τότε είστε επίσης ασφαλισμένοι από ασθένειες, ανεργία, ατυχήματα και την ανάγκη μακροχρόνιας περίθαλψης. Μπορείτε, ωστόσο, να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συνάψετε ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τυχαίων ζημιών και τραυματισμών, καθώς και ασφάλισης νοικοκυριού.

Οργανώστε την υποχρεωτική σας ασφάλιση υγείας

Η Γερμανία διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά πρέπει να καλύπτεστε από ασφάλιση υγείας για να το χρησιμοποιήσετε. Πιθανότατα θα έχετε ήδη κάποια μορφή ασφάλισης υγείας, καθώς δεν επιτρέπεται να εισέλθετε στη Γερμανία χωρίς αυτήν, αλλά αν μείνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είστε υποχρεωμένοι να εγγραφείτε είτε για κρατική ασφάλιση υγείας (gesetzlichehrankenkasse) είτε για ιδιωτική ασφάλιση υγείας ή δείτε αν μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για εξαίρεση.

Συνιστάται επίσης να βρείτε και να εγγραφείτε σε γιατρό (hausarzt) ή οδοντίατρο – είτε με σύσταση (συνάδελφο ή γείτονα), έναν ιστότοπο ή το gelbeseiten (κίτρινες σελίδες) – προτού το χρειαστείτε.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τους γερμανικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, όλοι τους χωρίς χρέωση εντός της Γερμανίας:

Αστυνομία: 110
Πυρκαγιά: 112
Ασθενοφόρο: 112
Γιατροί εκτός ωραρίου: 116, 117 (εάν έχετε ασφάλιση υγείας)

Αν μετακομίζετε στη Γαλλία διαβάστε όσα πρέπει να κάνετε τις πρώτες μέρες

Τακτοποιηθείτε στο σπίτι

  • Βοηθητικά προγράμματα

Σημειώστε όλες τις ενδείξεις μετρητών μόλις μετακομίσετε. Εάν ο ιδιοκτήτης σας δεν φροντίζει για το φυσικό αέριο, το ρεύμα και το νερό, θα πρέπει να τις ρυθμίσετε μόνοι σας ή να προσπαθήσετε να τα έχετε περασμένα στο όνομά σας.

  • Τηλέφωνο

Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να αποκτήσετε σταθερή σύνδεση και σύνδεση στο Διαδίκτυο, οπότε βοηθά στην επίλυσή του πριν μετακομίσετε ή το συντομότερο δυνατό αφού μπείτε στο νέο σας σπίτι.

Πάρτε μια γερμανική κάρτα SIM για το κινητό σας (που ονομάζεται handy). Εάν πρόκειται να πραγματοποιήσετε πολλές κλήσεις στη Γερμανία, θα είναι πολύ φθηνότερο.

  • Τηλεόραση, ραδιόφωνο, άδεια διαδικτύου

Από τον Ιανουάριο του 2013, χρειάζεστε μια άδεια για όλες τις συσκευές – ραδιόφωνο, τηλεόραση, internet – στο σπίτι σας και μόνο ένα άτομο στο νοικοκυριό πρέπει να είναι εγγεγραμμένο. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για άδεια στο διαδίκτυο. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο στη Γερμανία.

  • Γραμματοκιβώτιο

Βεβαιωθείτε ότι το όνομά σας εμφανίζεται αμέσως στο γραμματοκιβώτιο και το κουδούνι της πόρτας γιατί αλλιώς δεν θα παραδοθεί τίποτα σε εσάς. Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε στο ταχυδρομείο. Μπορεί επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο ανακατεύθυνσης της αλληλογραφίας σας από τη χώρα καταγωγής σας.

  • Οι κανόνες του σπιτιού

Ο τρόπος ζωής στην Γερμανία είναι συνήθως ειρηνικός ως αποτέλεσμα πολλών κανονισμών:

  • Εάν νοικιάζετε, μπορεί να υπάρχουν κανόνες σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό διαφόρων κοινόχρηστων χώρων, οπότε δείτε τι υποτίθεται ότι κάνετε.
  • Λάβετε υπόψη ότι γενικά, θα πρέπει να κρατήσετε τον θόρυβο χαμηλό μετά τις 10 το βράδυ και πριν από τις 6 το πρωί.
  • Οι Γερμανοί διαχωρίζουν προσεκτικά τα απόβλητα σε κάδους διαφορετικού χρώματος για ανακύκλωση.

Παρουσιάστε τον εαυτό σας στους γείτονές σας

Εάν αισθάνεστε γενναίοι, χτυπήστε τις πόρτες των γειτόνων σας ή προσπαθήστε να πείτε ένα γεια στους γείτονες όταν είστε έξω. Είναι ένας τρόπος να γνωρίσετε γρήγορα τους ανθρώπους, να εξασκήσετε τα γερμανικά σας και να επεκτείνετε τις δυνατότητές σας για να γνωρίσετε κάποιον με τον οποίο κάνετε πραγματικά κλικ. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε το επίσημο sie αντί για du όταν συναντάτε αγνώστους ή ηλικιωμένους και χαιρετήστε με μια χειραψία και όχι ένα φιλί.

Εφοδιαστείτε

Τα περισσότερα καταστήματα κλείνουν την Κυριακή, εκτός από τους τοπικούς φούρνους – και σε αυτήν την περίπτωση, δοκιμάστε το ψωμί: υπάρχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες. Εκτός ωρών μπορείτε να αγοράσετε βασικά τρόφιμα από καταστήματα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, πρατήρια καυσίμων και περίπτερα δρόμου.

Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά σας για να ανακαλύψετε την τοποθεσία και τις ώρες λειτουργίας των τοπικών καταστημάτων, δείτε τι πουλάνε (και απολαύστε μια υπέροχη γερμανική σοκολάτα) και πάρτε τυχόν έκπτωση στο κατάστημα ή loyalty cards – Payback και το HappyDigits είναι δύο από τις κυριότερες.

Ελέγξτε τις τοπικές αθλητικές εγκαταστάσεις και τις συγκοινωνιακές συνδέσεις και μάθετε πόσο χρόνο σας χρειάζεται από το σπίτι σας στη στάση του λεωφορείου ή του τραμ ή οπουδήποτε αλλού θα πηγαίνετε σε τακτική βάση.

Εγγραφείτε σε μαθήματα εκμάθησης ή ολοκλήρωσης της γλώσσας

Αν θέλετε να μάθετε για την καθημερινή ζωή και τη γερμανική κουλτούρα, την πολιτική και τις αξίες ή να βελτιώσετε τις γερμανικές σας γνώσεις, μπορείτε να εγγραφείτε σε ένα επίσημο μάθημα ένταξης. Συνήθως αποτελούνται από 600 ώρες διδασκαλίας (με μόλις 1,20 ευρώ την ώρα) με μαθήματα για συγκεκριμένες ομάδες ατόμων και δωρεάν εξέταση στο τέλος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθήσετε ένα μάθημα ως μέρος της άδειας διαμονής σας.

Εν τω μεταξύ, συντονιστείτε στο Deutsche Welle, έναν γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό με πληροφορίες για ξένους για όλες τις πτυχές της γερμανικής ζωής και με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε δωρεάν εντατικά μαθήματα γλώσσας. Διαφορετικά, υπάρχουν επίσης πολλά σχολεία ξένων γλωσσών που θα σας βοηθήσουν να μάθετε γερμανικά στη Γερμανία.
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?