Το πρώτο παγκάκι θηλασμού στο Βέλγιο ελπίζει να σπάσει τα ταμπού

Παγκάκι δημόσιου θηλασμού

Ενώ παλαιότερα το ζήτημα του θηλασμού ήταν ένα θέμα κοινής αποδοχής και υπήρχε η θεωρία οτι έχει μόνο οφέλη για τη μητέρα και το παιδί, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ενδείξεις οτι μπορεί να προκαλέσει και μερικά προβλήματα. Επιπλέον, πολλές μαμάδες που τύχαινε να θηλάσουν δημοσίως, συχνά βρίσκονταν αντιμέτωπες με σεξιστικά σχόλια ή συμπεριφορές. Στο Βέλγιο ωστόσο, δημιουργήθηκε το πρώτο παγκάκι δημόσιου θηλασμού, για να σπάσουν τα ταμπού αυτού του είδους.

Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα του θηλασμού στο Βέλγιο – σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Kind en Gezin – εξακολουθεί να υπάρχει ένα ταμπού γύρω από τις γυναίκες που ταΐζουν τα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο, σε σχέση με άλλες. Αυτή η αντίδραση μπορεί, με τη σειρά της, να δυσκολέψει την εύρεση ενός ασφαλούς χώρου για θηλασμό, μόλις φύγουν από το σπίτι.

“Οι γονείς βοηθούν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν και η σίτισή τους είναι σίγουρα μέρος αυτού. Όταν μια γυναίκα θηλάζει, ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής ενός παιδιού, αυτό μπορεί να πρέπει να γίνεται 12 φορές την ημέρα καισε μερικές περιπτώσεις περισσότερες”, δήλωσε η Nele Wouters, εκπρόσωπος του έργου Opgroeien που διαχειρίζεται το Kind en Gezin.

Παρόλο που ο δημόσιος θηλασμός στο Βέλγιο προστατεύτηκε πρόσφατα από το νόμο και οι γυναίκες μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εάν αντιμετωπίσουν αρνητικές αντιδράσεις σχετικά με ταυτόν, δεν αισθάνονται όλες οι μητέρες απόλυτα άνετα να θηλάζουν το μωρό τους δημόσια. Αυτό συμβαίνει καθώς το βλέμμα άλλου ατόμου, η μη οικιότητα στο περιβάλλον και οι πιθανές διαρροές γάλακτος, μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν άγχος κατά τη σίτιση ενός παιδιού.

“Είτε στον εμπορικό δρόμο, στο σπίτι, στη βιβλιοθήκη, στο τρένο ή σε ένα λούνα παρκ … εάν ένα παιδί πεινάει ή το στήθος μιας γυναίκας είναι γεμάτο, θα πρέπει να είναι απολύτως φυσιολογικό η μητέρα αυτή να μπορεί να ταΐσει το παιδί της ή συλλέξει το μητρικό γάλα δημόσια”, προσέθεσε η Wouters.

Χωρίς επικρίσεις ή περιορισμούς

Για να συμβάλει στη διακοπή του ταμπού γύρω από το θηλασμό και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να θηλάσουν δημοσίως, η Elvie, μια εταιρεία που δημιουργεί καινοτόμα τεχνολογία μόνο για τις γυναίκες και τη μητρότητα, δημιούργησε τον πρώτο παγκάκι θηλασμού στο Βέλγιο, το οποίος θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

«Πάντα πιστεύαμε ότι κάθε μητέρα, γονέας και οικογένεια πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξει πώς και πού θα ταΐσει το μωρό της/τους, χωρίς επικρίσεις ή περιορισμούς. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να έχουν πάντα την ελευθερία να βγαίνουν χωρίς ανησυχία », δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου η Tania Boler, ιδρύτρια της Elvie.

Το παγκάκι, που δημιουργήθηκε από τη σχεδιάστρια με έδρα τη Γάνδη, Leda Devoldere, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι γυναίκες να μην χρειάζεται να είναι μόνες τους αν δεν θέλουν να είναι και έχει μια θέση ανάμεσα στα δύο καθίσματα όπου το μωρό μπορεί να ξαπλώσει με ασφάλεια για ύπνο ή για αλλαγή της πάνας.

Το σημείο θηλασμού δημιουργήθηκε σκόπιμα στο Kortrijk, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες στη Δυτική Φλάνδρα-74,7% των μητέρων το 2020 έναντι 69,7% το 2014-επιλέγουν να ταΐσουν τα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης έναν χάρτη του Βελγίου, ο οποίος δείχνει τις «θέσεις του μαστού» για τις θηλάζουσες γυναίκες, που επιθυμούν να θηλάσουν ή να αντλούν το μητρικό γάλα σε ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος, χωρίς πιθανές επικρίσεις.

Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks