Αποκτώντας παιδί στη Γερμανία- Όλες οι πληροφορίες

Νεογέννητο μωρό

Μία επιθυμία πολλών ανθρώπων είναι η απόκτηση ενός παιδιού, όνειρο που δε θα έπρεπε να βάζει κάποιον σε δεύτερες σκέψεις αν έχει αποφασίσει να μεταναστεύσει σε μία άλλη χώρα. Εάν αποκτήσετε ένα μωρό στη Γερμανία, θα διαπιστώσετε ότι το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι υψηλής ποιότητας.

Η Γερμανία προσφέρει πολλά από την άποψη της κλινικής φροντίδας για να εξασφαλίσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους γονείς και το νεογέννητο τους. Ποιες είναι όμως οι λεπτομέρειες που πρέπει να έχετε στο νου σας όταν πάρετε αυτήν την απόφαση;

Εγκυμοσύνη και τοκετός στη Γερμανία

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας του έθνους δείχνουν ότι σχεδόν κάθε τέσσερα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία έχουν αλλοδαπή μητέρα και ένας στους πέντε Γερμανούς κατοίκους έχει ξένες ρίζες.

Οι μέλλουσες μητέρες στη Γερμανία μαθαίνουν για τα αιθέρια έλαια και τις καλές θεραπείες στο σπίτι, αλλά έχουν επίσης πρόσβαση στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ενώ οι μαίες (Hebammen) είναι από τα βασικότερα πρόσωπα στην όλη διαδικασία, εσείς θα κάνετε τουλάχιστον από τρεις έως και εννέα υπερηχογραφικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε όλα τα σημεία, περιμένετε να λάβετε την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία, τι περνάτε και πολλά άλλα. Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί από τους επαγγελματίες ιατρούς να συμβουλεύουν τους ασθενείς για το τι αντιμετωπίζουν.

Οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν σε νοσοκομείο, σπίτια γέννησης (birth houses) ή στο σπίτι τους, με όλες τις επιλογές που καλύπτονται από την ασφάλιση υγείας τους. Διατίθενται επίσης ιδιωτικές επιλογές μητρότητας για μέλλουσες μητέρες από άλλη χώρα, που επιθυμούν τοκετό χωρίς κίνδυνο. Όποιος ζει στη Γερμανία θα πρέπει να εγγραφεί σε ένα γερμανικό σύστημα ασφάλισης υγείας για να καλυφθούν τα έξοδα.

Μετά τον τοκετό στη Γερμανία, πρέπει να κανονίσετε την εγγραφή του μωρού σας και να υποβάλετε αίτηση για γερμανικό πιστοποιητικό γέννησης. Ένα παιδί που γεννήθηκε σε γερμανικό έδαφος ή από Γερμανούς γονείς μπορεί να διεκδικήσει τη γερμανική υπηκοότητα εάν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.

Εαν η εργασία σου είναι στη Γερμανία και πληρώνετε το γερμανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, μπορείτε να διεκδικήσετε άδεια μητρότητας. Υπάρχουν επίσης άλλα οφέλη διαθέσιμα μόλις αποκτήσετε ένα μωρό στη Γερμανία, όπως τα επιδόματα τέκνων και τα επιδόματα παιδικής μέριμνας.

Η Ελλάδα έρχεται σπίτι σου απλά και μόνο με ένα κλικ ! Το SuperGreeks Marketplace εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή ήδη με 100άδες προιόντα όλους τους Έλληνες της Ολλανδίας- σύντομα θα είμαστε σε Γερμανία και Βέλγιο επίσης

Πρόσβαση στις υπηρεσίες μητρότητας

Μόλις αποφασίσουν ότι θέλουν να αποκτήσουν ένα μωρό, πολλές Γερμανίδες επισκέπτονται επίσης τον γυναικολόγο τους για συμβουλές σχετικά με τη σύλληψη.

Στη Γερμανία, τόσο τα κρατικά όσο και τα ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης υγείας καλύπτουν μια ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο (Frauenarzt) για κάθε γυναίκα άνω των 20 ετών. Μπορείτε να επιλέξετε είτε να συμβουλευτείτε τον ίδιο γυναικολόγο που επισκέπτεστε κάθε χρόνο είτε να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν άλλο.

Λάβετε υπόψη ότι οι γυναικολόγοι και οι μαιευτήρες είναι διαφορετικοί επαγγελματίες στη Γερμανία. Οι προγεννητικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται από τον γυναικολόγο σας, αλλά θα παρακολουθήσουν τοκετό μόνο εάν έχουν εγγραφεί στο νοσοκομείο της επιλογής σας. Ένας μαιευτήρας θα παρακολουθήσει τον τοκετό μόνο εάν υπάρχουν επιπλοκές.

Επιπλέον, η κρατική σας γερμανική ασφάλιση υγείας θα καλύψει τυπικά το βασικό κόστος της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Ωστόσο, ενδέχεται να βρείτε επιπλέον έξοδα για ορισμένα από τα έγγραφα για τον τοκετό. Εάν γεννάτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ελέγξτε τι καλύπτει η ιδιωτική σας ασφάλιση υγείας ή τι κόστος πρέπει να αναλάβετε για τον τοκετό και τη φροντίδα του μωρού.

Υπέρηχοι, τεστ και εξετάσεις

Συνήθως, οι έγκυες επισκέπτονται τους γυναικολόγους τους κάθε τέσσερις εβδομάδες περίπου μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Σε αυτές τις επισκέψεις, μετράται το βάρος και η αρτηριακή πίεση και λαμβάνονται εξετάσεις ούρων και αίματος. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν τον έλεγχο των ομάδων αίματος και των παραγόντων Rh (τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό), την περίπτωση ερυθράς, την τοξοπλάσμωση και την παρουσία του κυτταρομεγαλοϊού, το διαβήτη κύησης, καθώς και ένα τυπικό τεστ στρεπτόκοκκου. Ωστόσο, δεν καλύπτουν όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια όλα τα τεστ.

Στις γυναίκες με τυπική ασφάλιση υγείας στη Γερμανία θα προσφερθούν τρεις υπερηχογραφικές εξετάσεις. Οι γιατροί πρέπει να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των υπερήχων πριν τα πραγματοποιήσουν και οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να μην κάνουν το υπερηχογράφημα χωρίς να δώσουν εξηγήσεις, να αρνηθούν να δουν εικόνες από τέτοιες διαδικασίες και να μη μάθουν το φύλο του εμβρύου.

Το πρώτο υπερηχογράφημα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 9ης και της 12ης εβδομάδας, επιβεβαιώνει ότι είστε πράγματι έγκυος, ελέγχει τον καρδιακό παλμό του μωρού και παρέχει την ημερομηνία της γέννας. Η δεύτερη, μεταξύ των εβδομάδων 19 και 22 και η τρίτη, μεταξύ των εβδομάδων 29 και 32, μετρούν επίσης το κεφάλι, την κοιλιά και το μηρό του εμβρύου, ενώ προσδιορίζεται η θέση του πλακούντα, μεταξύ άλλων ελέγχων. Μπορεί επίσης να προσφερθούν στις γυναίκες εκτεταμένες διαδικασίες υπερήχων, οι οποίες συνήθως δεν καλύπτονται από ασφαλιστές, εκτός εάν υπάρχει συγκεκριμένος ιατρικός λόγος για αυτές.

Νεογέννητο

Εμβολιασμοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διαβάστε επίσης: Η ασφάλιση υγείας στη Γερμανία | Οι τρόποι πληρωμής

Τα εμβόλια δεν είναι υποχρεωτικά στη Γερμανία. Ωστόσο, στις έγκυες γυναίκες θα προσφερθεί το ενέσιμο εμβόλιο γρίπης. Άλλα εμβόλια προσφέρονται μετά τη γέννηση, συμπεριλαμβανομένου του τετάνου, της διφθερίτιδας, του κοκκύτη (σε συνδυασμό με DTP), για Haemophilus influenzae b (Hib), πολιομυελίτιδα (πολιομυελίτιδα), ηπατίτιδα Β, πνευμονιόκοκκος (Streptococcus pneumoniae), ροταϊός, μηνιγγιτιδόκοκκος C (Neisseria meningitidis) ), ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά και ανεμοβλογιά.

Περισσότερα για τα εμβόλια στη Γερμανία διατίθενται στο Ινστιτούτο Robert Koch, του οποίου η επιτροπή STIKO καθορίζει τις εθνικές συστάσεις κάθε χρόνο.

Γέννηση μωρών στη Γερμανία

Εάν έχετε χρόνο, αφού έχουν σπάσει τα νερά, μπορεί να φανεί χρήσιμο να τηλεφωνήσετε στη σουίτα τοκετού (Kriessal). Αν και δεν είναι απαραίτητο, τους ενημερώνει ότι είστε στο δρόμο σας. Όταν φτάσετε, πρέπει να δώσετε το μητρώο σας στη μαία του νοσοκομείου, η οποία θα επιβεβαιώσει την εγγραφή σας στο νοσοκομείο. Μπορείτε επίσης να συμβουλεύσετε το ιατρικό προσωπικό σχετικά με τις προτιμήσεις σας για τον τοκετό, εάν δεν υπάρχουν στο μητρώο σας.

Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας στο νοσοκομείο τα ακόλουθα:

  • Μητρώο εγκυμοσύνης (Maternity record)
  • Παιδικό Αρχείο Υγείας για καταγραφή των μετρήσεων, των εξετάσεων και των αποτελεσμάτων του μωρού
  • Το πιστοποιητικό γέννησής σας (συνιστάται)
  • Πιστοποιητικό γάμου (συνιστάται, εάν υπάρχει)

Αξίζει να επισημανθεί οτι η εθνική πολιτική στα γερμανικά νοσοκομεία απαγορεύει τη χρήση αερίου για ανακούφιση από τον πόνο. Ωστόσο, είναι διαθέσιμη μια σειρά εναλλακτικών λύσεων, όπως επισκληρίδιος, θερμικές θεραπείες, μασάζ, βελονισμός, καθώς και πισίνες γέννησης και η τεχνική της διαδερμικής ηλεκτρικής διέγερσης σε ορισμένα νοσοκομεία.

Φέρνοντας μερικά προσωπικά αντικείμενα, θα κάνουν τη διαμονή σας πιο ευχάριστη και άνετη. Θα χρειαστεί να φέρετε τα δικά σας νυχτικά, ρούχα, παντόφλες και προσωπικά προϊόντα περιποίησης, συμπεριλαμβανομένων πετσετών. Ωστόσο, το νοσοκομείο θα παρέχει ρούχα για το μωρό. Μπορεί επίσης να θέλετε να φέρετε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, βιβλία ή περιοδικά για να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νοσοκομείο.

Μετά την γέννα

Μόλις γεννηθεί το μωρό, οι νοσοκόμες υποστηρίζουν τις μητέρες με τα νεογέννητα μωρά τους, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για τη σίτιση και τη γενική φροντίδα. Μετά τον τοκετό στη Γερμανία, τα νοσοκομεία διεξάγουν μια σειρά τεστ σε νεογέννητα μέσω του τεστ τρυπήματος στη φτέρνα για να εντοπίσουν τυχόν ελλείψεις ή ανωμαλίες. Επιπλέον, θα τους χορηγηθεί βιταμίνη Κ για την πρόληψη μιας αιμορραγικής κατάστασης και πιθανώς θα γίνουν εμβολιασμοί για την προστασία από ηπατίτιδα ή φυματίωση.

Γενικά, μετά τη γέννηση ενός μωρού στη Γερμανία, οι μητέρες παραμένουν στα νοσοκομεία έως και πέντε ημέρες μετά τον τοκετό. Πριν πάτε σπίτι πρέπει να λάβετε μια ειδοποίηση γέννησης (Geburtsmeldung) ώστε να μπορέσει να εγγραφεί το μωρό σας στη Γερμανία, κάτι που αποτελεί νομική απαίτηση. Μπορείτε να το παραλάβετε από το Γερμανικό Γραφείο Διοίκησης στο νοσοκομείο.

Γερμανικό πιστοποιητικό γέννησης

Πρέπει να καταχωρίσετε τη γέννηση του μωρού σας εντός μιας εβδομάδας από τη γέννηση. Αυτό πρέπει να γίνει στο Standesamt (γραφείο μητρώου) στην πόλη όπου γεννήσατε το μωρό σας. Μπορείτε να το κάνετε μόνη σας. Διαφορετικά, η μαία σας, ο πατέρας του μωρού, ο γιατρός σας, ένας συγγενής ή ένας φίλος σας μπορούν επίσης να καταγράψουν τη γέννηση. Εάν κριθεί απαραίτητο, ένας υπάλληλος από το γραφείο μητρώου μπορεί να παρευρεθεί στο μαιευτήριο για να εγγραφεί το παιδί σας ενώ είναι ακόμα στο νοσοκομείο.

Το γραφείο εγγραφής θα απαιτήσει επιβεβαίωση της γέννησης (παρέχεται από το γιατρό ή τη μαία). Αυτό ονομάζεται Geburtsbescheinigung στα Γερμανικά. Θα ζητήσουν επίσης αντίγραφο των πιστοποιητικών γέννησης και γάμου των γονέων (ορισμένοι μπορεί να ζητήσουν μεταφρασμένη έκδοση).

Πολλαπλά αντίγραφα του Geburtsurkunde (πιστοποιητικό γέννησης) θα σας διατεθούν, ώστε να μπορείτε να κανονίσετε επιδόματα παιδιών και ασφάλιση υγείας για το παιδί σας. Το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού σας θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη διευθέτηση δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίου και εγγραφής σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

Εάν θέλετε ένα διεθνές πιστοποιητικό γέννησης, μπορείτε να το πάρετε στο Standesamt με την ίδια χρέωση και είναι διαθέσιμο στα γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά.

μωρό

Μη κάτοικοι και τουρίστες που γεννούν στη Γερμανία

Οι τουρίστες στη Γερμανία πρέπει να έχουν ασφάλιση υγείας ή να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα υγείας. Οι πολίτες της ΕΕ λαμβάνουν κάλυψη από την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας. Οι μη κάτοικοι και οι τουρίστες που υποβάλλουν αίτηση για βίζα Σένγκεν πρέπει να συνάψουν ταξιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο με αξία κάλυψης έως 30.000 €. Όποιος δεν χρειάζεται να υποβάλει αίτηση για βίζα εκ των προτέρων, θα πρέπει να συνάψει ταξιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο – ιδιαίτερα εάν σκοπεύει να μείνει για μερικούς μήνες.

Ορισμένα συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης καλύπτουν έγκυες γυναίκες στο πρώτο τρίμηνο, αλλά η κάλυψη σπάνια επεκτείνεται πέραν αυτής της περιόδου, εκτός εάν προσθέσετε ένα επιπλέον στοιχείο. Οι αποβολές συχνά δεν καλύπτονται επίσης. Αξίζει να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστή σας όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας. Ο μέσος ανασφάλιστος τοκετός κοστίζει πάνω από 1.500 €, ανάλογα με τις εγκαταστάσεις, και μεταξύ 2.500 έως 5.400 € για μια καισαρική τομή.

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, μπορείτε να καλέσετε τον δωρεάν αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Το τηλεφωνικό κέντρο θα στείλει τη βοήθεια που χρειάζεστε: ασθενοφόρο, αστυνομία ή πυροσβεστική υπηρεσία.

Τερματισμός κύησης

Η άμβλωση (Abtreibung) είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στη Γερμανία, αλλά σε μεσοευρωπαϊκό στυλ, τα δύο μέρη έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό. Ο γερμανικός ποινικός κώδικας-η διάταξη της εποχής των Ναζί είναι γνωστή ως Παράγραφος 219α-ορίζει τώρα την έκτρωση υπό ορισμένες συνθήκες ως «παράνομη, αλλά χωρίς απειλή τιμωρίας». Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα και ο γυναικολόγος της μπορούν να αποφασίσουν για μια έκτρωση μαζί σε τρεις περιπτώσεις. Αυτοί αφορούν εγκληματικούς λόγους μετά από σεξουαλική κακοποίηση (εντός 12 εβδομάδων), για ιατρικούς λόγους (εντός 22 εβδομάδων) και εάν το παιδί είναι πιθανό να γεννηθεί με σωματική ή ψυχική αναπηρία, οπότε ο γιατρός πρέπει να δώσει στην έγκυο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών με αναπηρία πριν επιλέξει την έκτρωση. Οι ασφαλιστικές εταιρείες συνήθως καλύπτουν αυτές τις διαδικασίες.

Οι γυναίκες έχουν το νόμιμο δικαίωμα να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους ή να υποβληθούν σε άμβλωση στη Γερμανία. Αναμένεται να παρακολουθήσουν το schwangerschaftskonfliktsberatung (συμβουλές πριν από τον τερματισμό). Περίπου το 96% των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται στη Γερμανία γίνονται μέσω αυτού του προγράμματος. Οι γυναίκες μπορεί να κάνουν έκτρωση εντός 12 εβδομάδων μετά τη σύλληψη, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Η μητέρα πρέπει να έχει γραπτή συγκατάθεση από αναγνωρισμένο κέντρο ως απόδειξη ότι έχει παρακολουθήσει τις απαραίτητες συμβουλευτικές συνεδρίες.
  • Πρέπει να υπάρχει ελάχιστο διάστημα τριών ημερών μεταξύ της συμβουλευτικής διαδικασίας και της επέμβασης.
  • Η έκτρωση πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 12 εβδομάδων από τη σύλληψη.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νέων παρέχει πολλές υπηρεσίες σε γυναίκες που χρειάζονται υποστήριξη και συμβουλές σχετικά με την εγκυμοσύνη τους. Διατίθεται δωρεάν 24ωρη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή στο 0800 40 40 020 σε 18 γλώσσες, καθώς και ηλεκτρονική υποστήριξη.

Αν ζεις ήδη στη Γερμανία ή θέλεις να έρθεις να ζήσεις και να δημιουργήσεις τη δική σου οικογένεια, οι SuperGreeks στο παραπάνω άρθρο σου παρέχουν πραγματικά άπειρες πληροφορίες για ότι αναζητάς σχετικά με το παιδί και την εγκυμοσύνη.
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?