Βέλγιο: Πως να εγγράψετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό

Βέλγιο-Παιδικοί- Σταθμοί-Εγγραφές

Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παιδικών σταθμών, ομάδων παιχνιδιού και νηπιαγωγείων στο Βέλγιο για τους εργαζόμενους γονείς. Ακολουθεί ένας οδηγός για τον τρόπο εγγραφής του παιδιού σας σε εναν οργανισμό παιδικής φροντίδας στο Βέλγιο.

καφές-γλυκά-βρυξέλλες

Στο κέντρο των Βρυξελλών
, κοντά στους σταθμούς μετρό Parc, Madou και Botanique, ελάτε να δοκιμάσετε τον εξαιρετικό καφέ Portioli σε διάφορες παραλλαγές, παραδοσιακά ελληνικά γλυκά, υγιεινά χειροποίητα σνακ από φρέσκα και αγνά υλικά, ροφήματα και ένα σωρό άλλες ορεκτικές εκπλήξεις. 

Βρεφικά στο Βέλγιο

Ορισμένοι άνθρωποι από το εξωτερικό μπορεί να εκπλαγούν από τη νεαρή ηλικία που οι Βέλγοι γονείς εγγράφουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (δημόσια νηπιαγωγεία) και ομάδες παιχνιδιών. Η επιλογή ενός από αυτούς είναι σοβαρό ζήτημα και η γνώση ότι το παιδί σας φροντίζεται σωστά θα κάνει μεγάλη διαφορά στην ηρεμία σας.

Είναι αυτονόητο ότι οι επισκέψεις στους προτεινόμενους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι σημαντικές και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν πάρετε την τελική σας απόφαση. Είναι καθαρό; Υπάρχουν πολλά παιχνίδια; Το προσωπικό φαίνεται ικανό;

Είναι ικανοποιητικά τα επίπεδα στελέχωσης; Με τι γεύματα τρέφονται τα παιδιά; Ποια γλώσσα μιλά το προσωπικό; Εάν είστε ήδη πολύγλωσση οικογένεια, μπορεί να είναι μια εντελώς διαφορετική γλώσσα; Είναι οι γονείς με τους οποίους μιλάτε ενθουσιασμένοι για το προσωπικό και έχουν καλή σχέση μαζί τους; Αντιμετωπίζονται περιστατικά όπου τα παιδιά είναι αναστατωμένα;

Όσον αφορά τον ίδιο τον βρεφονηπιακό σταθμό, συνιστάται να ρωτήσετε σχετικά με την κατάσταση του: Είναι ένα επίσημο, πιστοποιημένο ή επιδοτούμενο ίδρυμα; Ποιο πρόγραμμα προσφέρει; Τι καλύπτει το κόστος του βρεφονηπιακού σταθμού; Περιλαμβάνει τρόφιμα και πάνες; Εξυπηρετούν ειδικές διατροφικές απαιτήσεις; Ποιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις εάν το παιδί σας αρρωστήσει;

Ο βρεφονηπιακός σταθμός θα πρέπει να δίνει σε εσάς και στο παιδί σας, την ευκαιρία να διαπιστώσετε πώς λειτουργούν τα πράγματα.

Εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό στο Βέλγιο

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει να κλείσετε τη θέση σας πολύ πριν από τη γέννηση.

Υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί σε άριστη κατάσταση με ένα πλήρως καταρτισμένο προσωπικό που φροντίζει παιδιά έως 3 ετών. Συνήθως δίνουν προτεραιότητα σε παιδιά των οποίων ο γονέας εργάζεται με πλήρη απασχόληση. Βεβαια το ίδιο μπορει να γινει και με μερική απασχόληση, εάν απαιτείται.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για βρεφονηπιακούς σταθμούς θα πρέπει να ξεκινήσει τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης. Διοργανώνεται μια συνέντευξη για να συζητήσει πόσες ημέρες την εβδομάδα το παιδί μπορεί να πηγαίνει στο σταθμό και την ημερομηνία που θα ξεκινήσει από το βρεφονηπιακό σταθμό. Η επιβεβαίωση αποστέλλεται στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης. Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται με χρονολογική σειρά.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι ανοιχτοί όλο το χρόνο, συνήθως από τις 7 π.μ. έως τις 6 μ.μ. (ανάλογα με τις τοπικές ώρες εργασίας), εκτός από τα σαββατοκύριακα και τις εθνικές αργίες. Το κόστος ποικίλλει ανάλογα με την κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών καθορίζουν τη δική τους τιμή.

Η οικονομική συνεισφορά για τους επίσημους βρεφονηπιακούς σταθμούς στο βελγικό σύστημα κοστίζει μεταξύ 1,31 ευρώ και 23,31 ευρώ ανά ημέρα/ανά παιδί, ανάλογα με το καθαρό κοινό εισόδημα του παντρεμένου, συγκατοίκου ή του μονογονεϊκού νοικοκυριού. Υπάρχει έκπτωση φόρου έως και 11,20 ευρώ ανά ημέρα.

Στο γαλλόφωνο σύστημα, το κόστος κυμαίνεται από 1,99 ευρώ έως 28,04 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και τις φορολογικές μειώσεις έως και 70%.

Στα επίσημα κέντρα παιδικής μέριμνας παρέχονται επίσης εκπτώσεις στους γονείς όταν   εγγράφου περισσότερα από ένα παιδί στον ίδιο παιδικό σταθμό.

Αρκετά από τα αγγλόφωνα διεθνή σχολεία προσφέρουν προγράμματα για το παιδί προσχολικής ηλικίας, όλο και περισσότερο με τη γνώση μιας δεύτερης γλώσσας. Υπάρχουν επίσης ιδιωτικά προσχολικά ιδρύματα παρόμοια με τα αμερικανικά νηπιαγωγεία, αλλά η ιδέα του συνεταιριστικού νηπιαγωγείου δεν έχει καλλιεργηθεί τόσο στο Βέλγιο.

Πλήρεις λεπτομέρειες για όλες τις περιοχές του Βελγίου μπορούν να ληφθούν από τους οργανισμούς που εποπτεύουν και θέτουν τα εθνικά πρότυπα:

Chaussee de Charleroi, 95 ετών

1060 Βρυξέλλες

Τηλ: 02 542 1211

Φαξ: 02 542 1261

Email: info@one.be

Διαδικτυακά: www.one.be

  • Kind en Gezin (Ολλανδικά)

Hallepoortlaan, 27 ετών

1060 Βρυξέλλες

Τηλ: 02 533 1211

Φαξ: 02 534 1382

Email: info@kindengezin.be

Διαδικτυακά: www.kindengezin.be

Επιπλέον, O.N.E. και  K&G έχουν μια λίστα αποδεκτών βρεφικών μελετών. Επίσης διαθέτουν επίσης βιβλιοθήκη βιβλίων, κυρίως στα γαλλικά και τα ολλανδικά, αλλά στα αγγλικά και τα γερμανικά, σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών. Μπορείτε να πάρετε ένα δωρεάν.

Ομάδες παιχνιδιού στο Βέλγιο

Συναντιούνται δύο πρωί την εβδομάδα και τα παιδιά φροντίζονται από έναν εκπαιδευτή καιτη βοήθεια μιας μητέρας (αυτή η δουλειά μοιράζεται σε περιστροφική βάση). Συνήθως δεν υπάρχουν περισσότερα από 15 παιδιά σε κάθε «Farandoline». Υπάρχει μια μικρή χρέωση. Για πληροφορίες και διευθύνσεις επικοινωνήστε με τα κεντρικά γραφεία στη διεύθυνση:

  • La Farandoline a.s.b.l.

Avenue de Longueville 16, bte 5

1150 Βρυξέλλες

Τηλ: 02 770 8856

Φαξ: 03 770 7327

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: lafarandoline@yucom.be

Νηπιαγωγεία στο Βέλγιο

Στο σχολικό σύστημα του Βελγίου, υπάρχουν παιδικοί σταθμοί (écoles maternelles / kleuterscholen) για παιδιά ηλικίας από δυόμισι έως έξι ετών. Αυτά τα σχολεία είναι συνήθως προσκολλημένα σε δημοτικά σχολεία και είναι ανοιχτά πριν και μετά τις σχολικές ώρες σε πολλές τοποθεσίες. Είναι φθηνότερα από τα επίσημα κέντρα παιδικής μέριμνας.

Τα παιδιά ξεκινούν το δημοτικό σχολείο σε ηλικία έξι ετών. Για εκείνους τους γονείς που επιλέγουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο έως την ηλικία των έξι ετών, υπάρχουν ιδιωτικοί πάροχοι υπηρεσιών των οποίων οι υπηρεσίες εποπτεύονται από το O.N.E./K&G (βλ. Στοιχεία επικοινωνίας στην ενότητα Εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό).

Επίδομα τέκνου

Μπορείτε να διεκδικήσετε παροχές για παιδιά στη χώρα στην οποία εργάζεστε. Πρέπει να διεκδικήσετε το επίδομα του παιδιού σας στη χώρα στην οποία εργάζεστε, διότι αυτός είναι ο τόπος όπου πληρώνετε τους φόρους σας και όπου είστε κοινωνικά ασφαλισμένοι.

Εάν ζείτε στην Ολλανδία και εργάζεστε στο Βέλγιο, θα δικαιούστε το βελγικό επίδομα τέκνου. Το βελγικό επίδομα τέκνου καταβάλλεται κάθε μήνα και μπορείτε να το λάβετε έως τις 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο το παιδί σας γίνεται 18 ετών. Μπορείτε επίσης να λάβετε επίδομα τέκνου για ένα παιδί ηλικίας 18 έως 25 ετών εάν είναι στην εκπαίδευση ή αν έχει μόνο ένα μικρό εισόδημα από εργασία ή λαμβάνει επίδομα κοινωνικής ασφάλισης.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες παρέχεται επίδομα τέκνου στη χώρα στην οποία ζείτε. Για παράδειγμα, εάν εσείς και ο σύντροφός σας εργάζεστε σε διαφορετικές χώρες, θα λάβετε επίδομα τέκνου από τη χώρα στην οποία ζείτε εσείς και ο σύντροφός σας. Εάν ο / η σύντροφός σας δεν εργάζεται, ή εάν εργάζεται στην ίδια χώρα με εσάς, μπορείτε να λάβετε επίδομα μόνο από τη χώρα στην οποία εργάζεστε.

Πόσο επίδομα τέκνου μπορείτε να πάρετε;

Ποσό ανά μήνα:

Για το πρώτο σας παιδί (βασικό ποσό): 86,77 EUR

Για το δεύτερο παιδί σας (βασικό ποσό): 160,55 EUR

Για τα επόμενα παιδιά σας: 239,72 EUR

Εκτός από το βασικό επίδομα τέκνου, θα λάβετε ένα επίδομα που σχετίζεται με την ηλικία το οποίο ξεκινά από τα έξι έτη.

Πώς να διεκδικήσετε επίδομα τέκνου

Μπορείτε επίσης να διεκδικήσετε παροχές για παιδιά από το ταμείο παιδικών παροχών του Βέλγου εργοδότη σας ή από την Εθνική Υπηρεσία Παροχών Παιδιού για Εργαζομένους (RKW).

Μπορείτε επίσης να διεκδικήσετε το επίδομα τέκνου για τα υιοθετημένα παιδιά ή τα θετά παιδιά.

Επίδομα για ένα παιδί με αναπηρία

Υπάρχει μια άλλη περίπτωση στην οποία μπορείτε να λάβετε επιπλέον επίδομα. Εάν το παιδί σας είναι ανάπηρο, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για επίδομα TOG. Το επίδομα TOG είναι για τα παιδιά με κάποιου είδους αναπηρία, που ζουν στο σπίτι και το ποσό του επιδόματος TOG είναι 211,45 EUR κάθε τρεις μήνες.

Μπορείτε να λάβετε επίδομα TOG εάν: το παιδί έχει διανοητικό ή σωματικό μειονέκτημα, ζει στο σπίτι, είναι άνω των τριών και κάτω των 18 ετών, όταν δεν πληρώνεστε για τη φροντίδα του παιδιού και όταν δεν λαμβάνετε οποιαδήποτε άλλη αποζημίωση παρόμοια με το επίδομα TOG.

Μπορείτε να ζητήσετε επίδομα φροντίδας TOG από το γραφείο SVB στο Roermond: τηλ. (0031) 475 36 80 40.

Διαβάστε επίσης για τα παιδιά στο Βέλγιο και το σύστημα υγείας

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks