Αυθεντικός είναι τελικά ένας σπάνιος πίνακας-αυτοπροσωπογραφία του Vincent Van Gogh έπειτα από χρόνια αμφιβολιών

pinakas-vangogh-moyseio

Μετά από δεκάδες χρόνια αμφιβολιών από τους κριτικούς για την αυθεντικότητά ενός σπάνιου πίνακα, οι εμπειρογνώμονες στο Άμστερνταμ επιβεβαίωσαν ότι η αυτοπροσωπογραφία του Vincent van Gogh ζωγραφίστηκε πράγματι από τον Ολλανδό σπουδαίο καλλιτέχνη, καθώς ανάρρωνε σε γαλλικό άσυλο του Saint-Remy στη νότια Γαλλία. Ο εν λόγω πίνακας είναι πιθανόν το μοναδικό έργο που ο Van Gogh που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια ενός ψυχωσικού επεισοδίου το καλοκαίρι του 1889.

Στο μουσείο του Van Gogh για ανάλυση

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν αυτές οι αμφιβολίες, το Νορβηγικό μουσείο ζήτησε από το Μουσείο του Van Gogh να αναλύσει τον πίνακα το 2014. To Νορβηγικό εθνικό μουσείο είχε υπό την κατοχή του τον πίνακα από το 1910 που τον αγόρασε πάρα πολύ ακριβά για την εποχή. Αν και άποψη μας είναι πως δεν υπάρχουν τιμές γι’ αυτά τα σπουδαία δημιουργήματα. Δεν μετριέται η αξία τους σε χρήματα.

“Αισθάνομαι πραγματικά όμορφα από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι είναι γνήσιος ο πίνακας”, δήλωσε η Mai Britt Guleng του νορβηγικού μουσείου.

«Όταν παραδώσαμε τον πίνακα ζωγραφικής για εξακρίβωση γνησιότητας το 2014 μας προειδοποίησαν και μας είπαν «Μπορεί να μην σας αρέσουν τα αποτελέσματα και ίσως να μην μάθουμε ποτέ αν είναι αυθεντικός ο πίνακας του Van Gogh», είπε η Guleng. “Γι ‘αυτό ήμασταν πολύ χαρούμενοι όταν μας είπαν ότι ο πίνακας είναι ένας γνήσιος Van Gogh.”

Ο εμπειρογνώμονας του Μουσείου Van Gogh, Van Tilborgh , τόνισε πως η λεπτομερής ανάλυση του πίνακα απέδειξε πως οι αμφισβητίες της αυθεντικότητάς του είχαν άδικο. «Εάν εξετάσεις πλήρως τον πίνακα, θα δεις πως υπάρχουν πραγματικά ομοιότητες με τα άλλα έργα του Βαν Γκογκ», τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως αιτιολόγησε ο ίδιος, οι αρχικές διαφωνίες προέκυψαν από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Βαν Γκογκ επιχείρησε να αναπαραστήσει τη δική του νοητική παραζάλη, ενός «φοβισμένου ασθενούς», όπως τονίζει ο Van Tilborgh , χρησιμοποιώντας σκοτεινότερα και πιο μουντά χρώματα, και όχι τα συνήθη έντονα κίτρινα, μπλε και πράσινα.

Η ανάλυση απέδειξε πως η μπογιά που χρησιμοποιείται είναι ίδια με τους άλλους πίνακες του Ολλανδού ‘μαέστρου του χρωστήρα’ , ενώ κι ο ίδιος αναφέρει την ύπαρξή του στην αλληλογραφία του κατά τις έξι εβδομάδες που παρέμεινε στο γαλλικό νοσκομείο. Όπως πληροφορεί σε μία επιστολή του στον αδελφό του Τεό, ο πίνακας «είναι μία προσπάθεια μέσα στην αρρώστια μου».

Ο πίνακας θα επιστρέψει στο Όσλο, έπειτα από την θεματική έκθεση που θα διοργανωθεί στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι τις 24 Μαΐου.

Πηγές : ΑΜΠΕ , BNR , BBC ,

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2025 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks