Βέλγιο: Τι συμβαίνει με τον πληθωρισμό; Τι έχει μειωθεί στις τιμές και τι συνεχίζει να αυξάνεται;

επίδομα-ενοικίου-στεγαστικό

Μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες με πτώση πληθωρισμού, οι αριθμοί του Μαρτίου παρουσιάζουν και πάλι άνοδο στο Βέλγιο.   

Ο πληθωρισμός Μαρτίου, ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι τιμές, αυξήθηκε στο 6,67% αυτόν τον μήνα – από 6,62% τον προηγούμενο μήνα. Φταίει η ταχύτητα με την οποία οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται: ο πληθωρισμός των τροφίμων βρίσκεται στο 17%!

Πηγαίνεις στο supermarket και μπορείς εύκολα να αντιληφθείς ότι οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων τροφοδοτείται από τις αυξήσεις των τιμών για πολλά βασικά προϊόντα: γαλακτοκομικά και λάδια (αύξηση 25%), ψωμί και δημητριακά (αύξηση 20%), ψάρια (αύξηση 17%) και κρέας (αύξηση 15%).

Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων είναι αποτέλεσμα των υψηλότερων γεωργικών πρώτων υλών.Ένας άλλος λόγος που ανεβαίνουν οι τιμές στα supermarket είναι η αύξηση στην τιμή της ενέργειας, αλλά και στην αύξηση των μισθών.

Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων έχουν πλέον εξαλείψει την πτώση των τιμών της ενέργειας που ήταν αισθητή τους τελευταίους μήνες.   Ο πληθωρισμός της ενέργειας συνεχίζει να μειώνεται. Η τιμή του φυσικού αερίου μειώνεται κατά 17% σε μόλις ένα μήνα.   Το φυσικό αέριο είναι πλέον 46% φθηνότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.   Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν λιγότερο: 3% σε ένα μήνα, αλλά οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι ήταν στο τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks