Με το ποδήλατο στη βροχή…

podilato-vroxi

Στην Ολλανδία και το Βέλγιο το ποδήλατο είναι το βασικό μέσο μεταφοράς για αρκετό κόσμο. Με το ποδήλατο πηγαίνουμε, πολλοί από εμάς, στην εργασία μας, για καφέ ή/και ποτό αλλά και τη βόλτα μας στη φύση. Δεν είναι δυνατόν να σταματήσουμε να κάνουμε ποδήλατο ακόμα και όταν βρέχει.

Από την εμπειρία μας θα δώσουμε μερικές συμβουλές για εμάς και πως να προστατευτούμε από τη βροχή, αλλά και πως να προστατέψουμε το ποδήλατο μας.

Προστατευτικό κάλυμμα στην πίσω ρόδα – Λασπωτήρας

Τα περισσότερα ποδήλατα έχουν από την αγορά τους ένα προστατευτικό κάλλυμα στην πίσω και μπροστά ρόδα για να αποφύγουμε τις λάσπες σε ημέρες με βροχή. Εάν δε το έχουμε μοιάζει ως απαραίτητο εργαλείο αυτές τις βροχερές ημέρες στο Benelux και πρέπει να αγοράσουμε λασπωτήρες. Προστατεύει τα ρούχα μας και το κεφάλι μας από το να γεμίσουν πιτσιλιές λάσπης.

Αδιάβροχο

Είναι πάντα απαραίτητο να έχουμε ένα καλό μπουφάν που αντέχει στη βροχή και να μη περνάει τίποτα. Το αδιάβροχο παντελόνι είναι επίσης μια καλή λύση για να προστατευτούμε εξ’ ολοκλήρου από τη βροχή. Αυτό που πρέπει να δούμε πριν από μία τέτοια αγορά είναι να είναι καλό το υλικό των αδιάβροχων μας και να αντέχει στις πολύ μεγάλες ποσότητες βροχής. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε στο Benelux τις έντονες βροχοπτώσεις. Πρέπει να διαλέξουμε υποδύματα τα οποία αντέχουν στο νερό, σίγουρα όχι πάνινα. Τα μποτάκια είναι πάντα μία πολύ καλή λύση για μικρές αποστάσεις. Τα ειδικά παπούτσια για ποδήλατο είναι κατάλληλα για μεγάλες αποστάσεις. Τις κρύες ημέρες και τα αδιάβροχα γάντια είναι απαραίτητα. Εάν για τον οποιοδήποτε λόγο βραχούν τα ρούχα μας θα πρέπει να έχουμε μαζί μας μια αλλαξιά.

Οδηγάμε προσεχτικά στη βροχή

Η ποδηλασία κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων ή σε βρεγμένους δρόμους απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από εμάς. Η κακή ορατότητα μπορεί να αντισταθμιστεί αγοράζοντας για το ποδήλατό μας καλά φωτάκια που θα ακτινοβολούν μακρυά. Φωτάκια μπορούμε να βάλουμε μπρος , πίσω στο ποδήλατο, στις ρόδες, αλλά και στα ρούχα μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλή οδήγηση με το αγαπημένο μας ποδήλατο προς τον προορισμό μας.

Το έδαφος επίσης είναι πολύ γλιστερό κάποιες φορές και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε λακούβες , πλακόστρωτα και γέφυρες. Ιδιαίτερα στο ξεκίνημα μιας βροχής.

Προστασία ποδηλάτου

Στο πάρκινγκ

Όσοι έχουμε δυνατότητα να προστατέψουμε το ποδήλατο μας σε κάποιον εσωτερικό χώρο είμαστε τυχεροί. Όσοι δεν μπορούν να το προστατέψουν σε κάποιον εσωτερικό χώρο θα μπορούσαν να βάλουν ένα προστατευτικό κάλυμμα. Ένας προστατευτικός μουσαμάς είναι αυτό το κάλυμμα και προστατεύει τις βαλίτσες μας, το ίδιο το ποδήλατο και την κλειδαριά.

Μετά την ποδηλασία στη βροχή

Το νερό είναι ένας φυσικός εχθρός οποιουδήποτε ποδηλάτου – διαπερνά όλες τις ρωγμές, επιταχύνει τη διάβρωση των μεταλλικών εξαρτημάτων. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζουμε το ποδήλατό μας έπειτα από ένα ride στη βροχή.

Η αλυσίδα και η κασέτα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή καθώς εκτίθενται περισσότερο στη βροχή. Καθαρίζετε τακτικά την αλυσίδα τραβώντας την μέσα από ένα πανί με απολιπαντικό και καθαρίστε την κασέτα με μια βούρτσα για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιές. Αφού καθαριστεί η αλυσίδα, πρέπει να λαδωθεί. Είναι καλό να βάζουμε μια σταγόνα λάδι στο εσωτερικό όλων των συνδέσμων της αλυσίδας.

Στα mountain bike θέλει ιδιαίτερη προσοχή το λάδωμα της αλυσίδας και πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και σε μικρές ποσότητες. Θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο με τα mountain bike.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks