Τι σημαίνει προσαρμογή σε μια νέα χώρα;

μετανάστευση-προσαρμογή

Οι Έλληνες μεταναστεύουν απανταχού της γης. Άλλοι τα καταφέρνουν και προσαρμόζονται γρήγορα και άλλοι δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν ποτέ. Πώς μπορούμε να ορίσουμε όμως την προσαρμογή του μετανάστη σε μια νέα πραγματικότητα, σε μια νέα χώρα;

Αυτό θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε παρακάτω. Βέβαια, για τον καθένα προσαρμογή σημαίνει κάτι διαφορετικό*

Η προσαρμογή σε μια νέα χώρα για έναν ομογενή / μετανάστη αναφέρεται στη διαδικασία προσαρμογής και άνεσης με τις κοινωνικές, πολιτιστικές και πρακτικές πτυχές της ζωής σε ένα νέο περιβάλλον.

Ζώντας για περισσότερα από 10 χρόνια στο εξωτερικό, έχοντας ζήσει σε Ρουμανία (Alba Iulia), Βερολίνο, Βουδαπέστη, Άμστερνταμ και Ρότερνταμ, έχοντας φίλους και συνεργάτες μετανάστες, από την εμπειρία μας θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τι σημαίνει και πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς την έννοια της προσαρμογής σε μια νέα χώρα.

1. Η εκμάθηση της γλώσσας

Για πολλούς ομογενείς, η εκμάθηση της τοπικής γλώσσας μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. Η ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας βοηθά στις καθημερινές εργασίες και ενισχύει βαθύτερες συνδέσεις με τους ντόπιους. Ανοίγει πόρτες για τα πάντα. Ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία όπου αρκετοί ντόπιοι ομιλούν μόνο τη γλώσσα της χώρας τους και ακόμα και αν γνωρίζουν για παράδειγμα την αγγλική γλώσσα, θα σου “ανοιχτούν” μόνο αν μιλάς και σύ τη μητρική τους γλώσσα.

2. Κοινωνική Ένταξη

Δημιουργία σχέσεων και φίλων, που μπορεί να σημαίνει ενσωμάτωση σε ένα μείγμα τόσο της τοπικής κοινότητας όσο και της κοινότητας των μεταναστών. Οι κοινωνικές σχέσεις διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο να νιώθουμε υποστήριξη, στο νιώθουμε καλά.

Σε άλλες πόλεις αυτό είναι δύσκολο, σε άλλες πόλεις που είναι πιο “ανοιχτές” ή με πολλού μετανάστες αυτό είναι εύκολο.

3. Κατανόηση Τοπικών Νόμων και Κανονισμών

Η εξοικείωση με το τοπικό νομικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των νόμων για τη μετανάστευση, των αδειών εργασίας, των κανονισμών οδήγησης και τυχόν άλλων σχετικών κανονισμών, είναι απαραίτητη.

Δεν λειτουργούν τα πάντα όπως στην Ελλάδα. Αν δεν μάθεις και σεβαστείς τους κανονισμούς της νέας χώρας / πόλης που ζεις θα έχεις σοβαρό θέμα με την προσαρμογή.

4. Αντιμετώπιση της νοσταλγίας

Είναι φυσικό για τους ομογενείς να νοσταλγούν την πατρίδα, την οικογένεια και τους φίλους τους. Μέρος της διαδικασίας προσαρμογής είναι η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτών των συναισθημάτων δημιουργώντας παράλληλα μια νέα ζωή στο εξωτερικό.

Όλοι μας νοσταλγούμε την Ελλάδα, σε όλους μας λείπει η πόλη μας, η οικογένεια μας, οι φίλοι μας, η ομάδα μας και ότι άλλο μπορεί να είχαμε ενασχόληση στην Ελλάδα και μια μέρα έπρεπε να αφήσουμε, όμως θα πρέπει να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε όλο αυτό.

Με την Βίβιαν Χιονά από το Expat Nest είχαμε κάνει ένα υπέροχο podcast με αυτό το θέμα και μπορείς να το ακούσεις από εδώ:

5. Η καθημερινή ζωή:

Απλές εργασίες, όπως αγορές στο supermarket ή στον μανάβη, χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, μπορεί αρχικά να είναι πρόκληση σε μια νέα χώρα. Με τον καιρό, οι expats μαθαίνουν να κινούνται άνετα σε αυτά τα συστήματα.

Το λέμε και στα webinars που διοργανώνουμε στο SuperGreeks ότι δεν υπάρχει πιο σημαντικό για την προσαρμογή μας από το να γνωρίζουμε τη λειτουργία της χώρας.

Οδηγός μετανάστευσης για το Βέλγιο και τη Γερμανία θα αναρτήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα*

6. Ασφάλεια και Υγεία

Η κατανόηση του συστήματος υγείας, της ασφάλειας υγείας, η εύρεση παροχών υγειονομικής περίθαλψης και πιθανώς ο εμβολιασμός ή η λήψη άλλων προφυλάξεων υγείας αποτελούν μέρος της προσαρμογής για τη διασφάλιση της ευημερίας κάποιου.

Για να παρακολουθήσετε τα webinars που αφορούν την μετανάστευση στην Ολλανδία και να μάθετε, μεταξύ άλλων για τα νοσοκομεία, την ασφάλεια υγείας κ.α., δείτε εδώ:

7. Προσαρμογή στην τοπική κουζίνα

Η απόλαυση του τοπικού φαγητού είναι συχνά χαρά για πολλούς ομογενείς. Σε κάποιες χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, ακόμα και η Γερμανία ή το Βέλγιο έχουν καλές κουζίνες. Κάποιες άλλες, όπως η Ολλανδία, όχι. Κάποιες πόλεις έχουν international κουζίνες όπως το Βερολίνο ή το Άμστερνταμ και άρα έχουμε πολλές καλές επιλογές, άλλες πόλεις στηρίζονται στην τοπική κουζίνα που θα μπορούσε και να μη μας αρέσει.

Παραπάνω προσπαθήσαμε να ορίσουμε την προσαρμογή. Σίγουρα υπάρχουν και ακόμα περισσότερες πτυχές και θα τις αναφέρουμε και αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα και posts. Μέχρι τότε να ξέρετε ότι το SuperGreeks είναι αυτή η online παρέα που ψάχνετε με πολλά μέλη.

Η προσαρμογή στο εξωτερικό με το SuperGreeks είναι μια απλή υπόθεση…

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks