Προσχολική και παιδική ηλικία στην Ολλανδία

Ολλανδία-παιδική-προσχολικη-ηλικία

Εάν ζείτε στην Ολλανδία, ακολουθεί ένας οδηγός για τη φροντίδα των παιδιών και την προσχολική ηλικία (peuterspeelzaal) στη συγκεκριμένη χώρα.

Πολλές από τις συζύγους των Ολλανδών, επιστρέφουν στην εργασία τους μετά το τέλος της νόμιμης άδειας μητρότητας – συνήθως 10 – 12 εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού – και η φροντίδα των παιδιών στην Ολλανδία είναι εκτεταμένη.

Προσχολική ηλικία στην Ολλανδία

Για πολλές οικογένειες ομογενών, το νηπιαγωγείο (peuterspeelzaal) είναι η πρώτη ενασχόληση του παιδιού στο ολλανδικό σχολικό σύστημα. Το Peuterspeelzaal είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να βοηθήσει τα παιδιά ηλικίας μεταξύ δυόμισι και τεσσάρων ετών καθώς προετοιμάζονται να ξεκινήσουν το σχολείο. Τα προσχολικά σχολεία υπάγονται στη διοίκηση του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης.

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πνευματικές, συναισθηματικές και εκπαιδευτικές δεξιότητες όπως η γλώσσα και τα μαθηματικά, η κοινωνική αλληλεπίδραση, ακολουθώντας τις οδηγίες, το παιχνίδι, τον αθλητισμό και τη μουσική.

Το Peuterspeelzaal είναι διαθέσιμο πέντε ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα-Παρασκευή). Μπορείτε να επιλέξετε να στείλετε το παιδί σας για τρεις ώρες ή πέντε ώρες (εξαιρουμένου / συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού γεύματος) και από μία έως πέντε ημέρες την εβδομάδα (ορισμένα κέντρα απαιτούν τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα). Τα περισσότερα κέντρα προσχολικής ηλικίας ανοίγουν στις 8:30 και μένουν ανοικτά έως τις 15:00.

Το κόστος της παιδικής μέριμνας κατανέμεται μεταξύ των γονέων, των εργοδοτών τους και της κυβέρνησης βάσει του ολλανδικού νόμου περί παιδικής μέριμνας που θεσπίστηκε το 2005. Η συνεισφορά των γονέων βασίζεται στο εισόδημα τους.

Υπάρχουν διαθέσιμα κυβερνητικά δελτία που παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για τα επιδόματα τέκνων. Ένα φυλλάδιο 12 σελίδων που παράγεται από τη Sardes παρέχει περαιτέρω ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με το προσχολικό σύστημα.

Επιλογή κέντρου προσχολικής ηλικίας στην Ολλανδία

Η επιλογή ενός peuterspeelzaal εξαρτάται από τρία βασικά κριτήρια: τοποθεσία, μεθοδολογία και διαθεσιμότητα. Η γλώσσα είναι επίσης ένας ισχυρός παράγοντας με μεγάλο ποσοστό των προσχολικών μαθημάτων να διδάσκονται αποκλειστικά στα Ολλανδικά.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός βρεφονηπιακών σταθμών, ιδιαίτερα γύρω από τη Χάγη. Για τοποθεσία, μπορείτε να επιλέξετε ένα στη γειτονιά σας ή ένα συνδεδεμένο με το δημοτικό σχολείο στο οποίο θα φοιτήσει αργότερα το παιδί σας.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες μεθοδολογίες διδασκαλίας, οι οποίες εστιάζουν σε διαφορετικούς τομείς ή στυλ διδασκαλίας. Αλλά τελικά, η διαθεσιμότητα χώρου μπορεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας.

Τι περιλαμβάνει μία τυπική μέρα

8: 30-9: 00: Άφιξη και παιχνίδι με τους γονείς. Οι γονείς πρέπει να αποχαιρετήσουν τα παιδιά τους πριν φύγουν.
9:00: Δραστηριότητα παιχνιδιού – σχέδιο, ζωγραφική, χειροτεχνία σε σχέση με το μηνιαίο θέμα
10:00: Σνακ
10:30: Κύκλος – τραγούδια και ιστορίες σχετικά με το θέμα
10:45: Παιχνίδι έξω ή μέσα εάν βρέχει / χιονίζει
11:45: Παραλαβή παιδιών που διαμένουν 3 ώρες
12:00: Μεσημεριανό – ψωμί με τυρί ή παγωτό
12:45: Δραστηριότητα – κίνηση ή δημιουργική δραστηριότητα
13-13: 30: Παραλαβή για παιδιά που διαμένουν 5 ώρες

Παιδικός σταθμός στην Ολλανδία

Μια άλλη επιλογή για παιδιά ηλικίας 0 – 4 ετών είναι το κέντρο φύλαξης παιδιών όπου τα παιδιά φροντίζονται ενώ οι γονείς εργάζονται.

Τα παιδιά χωρίζονται σε ηλικιακές ομάδες μαζί (0 έως 4 ετών) ή με παιδιά παρόμοιας ηλικίας. Τα παιδικά κέντρα καλύπτουν γενικά την εργάσιμη ημέρα και λειτουργούν από τις 7:30 π.μ. Ορισμένα κέντρα επιτρέπουν συνεδρίες μισής ημέρας και άλλα έχουν ακόμη 24ωρη εγκατάσταση. Η ευελιξία αυτών των τύπων κέντρων μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι λίστες αναμονής τείνουν να είναι πολύ μεγάλες.

Προετοιμασία για την πρώτη μέρα

Η πρώτη μέρα στο σχολείο μπορεί να είναι σημαντική τόσο για τον γονέα όσο και για το παιδί.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να τη διαχειριστείτε:

 • Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό.
 • Υπενθύμιστε στο παιδί πόσο συναρπαστικό είναι να πηγαίνει στο σχολείο (που έχει επισκεφτεί, κ.λπ.).
 • Ίσως του υποσχεθείτε ένα δώρο στο τέλος της ημέρας για την καλή του συμπεριφορά.
 • Εάν το παιδί σας έχει εκπαιδευτεί σε γιογιό (πλαστική λεκανίτσα), φροντίστε να του δείξετε το μπάνιο και να εξηγήσετε πως θα πάει εάν είστε μακριά.
 • Διαβεβαιώστε τους υπεύθυνους ότι θα είστε εκεί για να τα παραλάβετε το παιδί στο τέλος του προγράμματος.
 • Περιμένετε να φύγετε στις 9 π.μ. ανεξάρτητα από το πώς αντιδρά το παιδί σας – οι εκπαιδευτικοί εκπαιδεύονται για να βοηθήσουν τα παιδιά να εγκατασταθούν.
 • Αφιερώστε χρόνο την πρώτη μέρα να συναντηθείτε με τους δασκάλους για να εξετάσετε συγκεκριμένες ανάγκες (ανδρείκελο, αγαπημένο παιχνίδι, πληροφορίες εκπαίδευσης τουαλέτας κ.λπ.).

Συνολικές συμβουλές

 • Σημειώστε ρούχα και τσάντες με το όνομα του παιδιού σας
 • Πάρτε μαζί ένα φρούτο ή σνακ – μερικά παρέχουν σνακ και μερικά όχι
 • Πάρτε μαζί ένα ζευγάρι μαλακά παπούτσια εσωτερικού χώρου για το παιδί σας
 • Να είστε προετοιμασμένοι με στοιχεία επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης και γιατρού (θα συμπληρώσετε μια φόρμα την πρώτη σας ημέρα)

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Webinar by SuperGreeks & Protea PreventieΟδηγός για την μετανάστευση στην Ολλανδία

Σκέφτεσαι να μετακομίσεις ή ζεις ήδη στην Ολλανδία; Τότε αυτό το online webinar απευθύνεται σε σένα!